Δευτέρα, 13 Σεπτεμβρίου 2021 01:22

Η Καλαμάτα θυμάται τους νεκρούς των σεισμών του ‘86

Στις 12 το μεσημέρι η Καλαμάτα δια του δημάρχου, Θανάση Βασιλόπουλου και των εκπροσώπων των δημοτικών παρατάξεων, θα τιμήσει με την καθιερωμένη λιτή τελετή τη μνήμη των 20 νεκρών των σεισμών του 1986. Τριάντα πέντε χρόνια μετά οι πολίτες οφείλουν να έχουν πάντα στο μυαλό ότι ο σεισμός είναι φυσικό φαινόμενο που επαναλαμβάνεται, γι’ αυτό πρέπει να διεκδικούν από την πολιτεία να εφαρμόζει προληπτικά μέτρα για την προστασία της ζωής και των περιουσιών τους, όπως να ελέγχει τακτικά την τρωτότητα των σχολικών κτιρίων και των υπόλοιπων εγκαταστάσεων στις οποίες εργάζονται άνθρωποι και συναθροίζονται πολίτες…

Η τελετή για τα θύματα των σεισμών θα γίνει στο μνημείο στη νησίδα της οδού Κροντήρη, βόρεια της κεντρικής πλατείας. 

Το βράδυ στις οχτώ, στο κήπο του Μεγάρου Χορού, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση μνήμης και ενημέρωσης για τους σεισμούς, στην οποία θα χαιρετήσουν ο δήμαρχος Θανάσης Βασίλης και ο δήμαρχος της περιόδου των σεισμών Σταύρος Μπένος, ενώ θα ακολουθήσει ομιλία από τον Καθηγητή Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Πρόεδρο του Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών και Πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Δόκτωρ Ευθύμιο Λέκκα με θέμα: «ΚΑΛΑΜΑΤΑ 35 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ - Ένας σεισμός ορόσημο για την Αντισεισμική Θωράκιση της χώρας - Νέες Προκλήσεις για την Πολιτική Προστασία». Τέλος, θα γίνει παρουσίαση του επικαιροποιημένου σχεδίου τοπικής αντιμετώπισης σεισμικών συμβάντων.

Επιπλέον ο δήμαρχος έχει αφιερώσει αυτή την εβδομάδα στην ενημέρωση των πολιτών και κυρίως των μαθητών, για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων σε περίπτωση σεισμού. Ο Δήμος μέσω του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας εξέδωσε ενημερωτικό φυλλάδιο, το οποίο και θα διανεμηθεί σε όλα τα σχολεία. Πρόθεση του Δήμου είναι να δημιουργηθεί ένας ετήσιος θεσμός ενημέρωσης μέσω της «Εβδομάδας ενημέρωσης για το σεισμό».