Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2021 02:28

Η “Πρωτοβουλία Προοδευτικών Πολιτών Καλαμάτας” καλεί σε ανταλλαγή απόψεων

ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΗΝ “ΤΡΙΛΟΓΙΑ” 
“Ας αποδείξουμε συλλογικά και συμμετοχικά ότι μπορούμε να αναλάβουμε ευθύνες και υποχρεώσεις που μας αναλογούν να υπερασπιστούμε και να αναδείξουμε τον τόπο μας” σημειώνει η “Πρωτοβουλία Προοδευτικών Πολιτών Καλαμάτας” και καλεί σε συνάντηση σήμερα, Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη, στις έξι το απόγευμα, στην “Τριλογία”. Η συζήτηση θα γίνει σχετικά με το σχέδιο του καταστατικού της Πρωτοβουλίας και για τον καθορισμό ημερομηνίας πραγματοποίησης της Καταστατικής Συνέλευσης. Στη συζήτηση προσκαλούνται πέρα από τα ιδρυτικά μέλη και κάθε άλλος και άλλη ενδιαφερόμενος και ενδιαφερόμενη...

Στην ιδρυτική διακήρυξη της Πρωτοβουλίας σημειώνεται ότι αυτή θα αναλάβει δράσεις για:

– την ιστορική μνήμη – την πολιτιστική κληρονομιά – την προστασία στεριανού / θαλάσσιου και ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος και του τοπίου – την βιοποικιλότητα χλωρίδας & πανίδας – την ήπια και βιώσιμη ανάπτυξη – την αναβίωση ορεινών οικισμών – τη διάσωση και διάδοση παραδοσιακών καλλιεργητικών πρακτικών και τεχνικών έργων: καλλιεργητικές/αντιδιαβρωτικές αναβαθμίδες (terraces), ξερολιθικές κατασκευές (dry stone) όπως: καλντερίμια, ξερολιθιές, πετράλωνα, βρύσες, μύλοι, γεφύρια, υδραγωγεία – δεξαμενές, λιθόκτιστες κατασκευές και μνημεία.

– την υπεράσπιση δημόσιων και κοινόχρηστων χώρων και υποδομών, όπως: πλατείες, δρόμοι, μονοπάτια, δάση, αιγιαλός, περιοχές natura 2000 από αυθαιρεσίες – καταπατήσεις.

– την υποστήριξη εθελοντικών πρωτοβουλιών στον πολιτισμό – στις τέχνες και στα γράμματα – στο θέατρο, στη μουσική, στο χορό και στον κινηματογράφο – σε αθλητικούς, ορειβατικούς, πεζοπορικούς, φυσιολατρικούς κ.α. συλλόγους.

– τη διάδοση της επιστημονικής αλήθειας σε όλους τους τομείς, την τεκμηριωμένη αντιμετώπιση του θρησκευτικού – κομματικού δογματισμού και φανατισμού, του ρατσισμού και των ψευδών ειδήσεων (fake news).

– την υπεράσπιση των συνταγματικών ελευθεριών, του δημοκρατικού-κοινοβουλευτικού πολιτεύματος, των ανθρώπινων και πολιτικών δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, με έμφαση στην ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, καθώς  και στην ερευνητική – αποκαλυπτική αρθρογραφία και δημοσιογραφία.

– την αλληλεγγύη και τη συνεργασία με άλλες ομοειδείς οργανώσεις, στη Μεσσηνία και σε άλλες περιοχές, όπου αναπτύσσονται ανάλογες πρωτοβουλίες για τους παραπάνω στόχους.

Επίσης στην ιδρυτική διακήρυξη της Πρωτοβουλίας σημειώνεται: “Απευθυνόμαστε σε προοδευτικούς και συνειδητούς Πολίτες, άνδρες και γυναίκες.

Κατανοούμε ότι όσοι υιοθετούν τους παραπάνω στόχους, είναι πολιτικοποιημένοι και κατά κανόνα έχουν συνειδητή πολιτική τοποθέτηση. Σεβόμαστε την όποια κομματική τους προτίμηση, διευκρινίζουμε όμως ότι η παρούσα πρωτοβουλία είναι και θα παραμείνει πολιτικά και οργανωτικά ανεξάρτητη.

Καλούμαστε να αποδείξουμε ότι υπάρχουν προοδευτικοί άνθρωποι ΚΑΙ στην Π.Ε. Μεσσηνίας ΚΑΙ στο Δήμο Καλαμάτας, που θέλουν και μπορούν να είναι περήφανοι, ελεύθεροι και δημιουργικοί στον Τόπο τους, ικανοί να ξεπεράσουν τον επαρχιωτισμό και το συντηρητισμό που καταδικάζει το Δήμο μας και το Νομό μας σε μαρασμό επί δεκαετίες. Όμως, οι αυθόρμητες και ορμητικές πρωτοβουλίες συμπολιτών μας τα τελευταία χρόνια σε όλους τους τομείς, Λογοτεχνία – Θέατρο – Ντοκιμαντέρ – Κινηματογράφος – Χορός – Τραγούδι – Πολιτιστικοί / Πεζοπορικοί / Φυσιολατρικοί / Οικολογικοί Σύλλογοι και Ενώσεις Πολιτών, είναι σαφείς ενδείξεις μιας άλλης δυναμικής. Ας αξιοποιήσουμε αυτή την Πολιτιστική Άνθηση.

Ας αποδείξουμε συλλογικά και συμμετοχικά ότι μπορούμε να αναλάβουμε ευθύνες και υποχρεώσεις που μας αναλογούν να υπερασπιστούμε και να αναδείξουμε τον τόπο μας.

Ο αρχικός μας Σύλλογος καλύπτει τον Δήμο Καλαμάτας. Αναμένεται εθελοντική πρωτοβουλία πολιτών που υιοθετούν την ιδρυτική διακήρυξη και στους υπόλοιπους Δήμους της Π.Ε. Μεσσηνίας, προς συγκρότηση Μεσσηνιακής Ένωσης Συλλόγων με ενιαίο καταστατικό”.