Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021 20:46

Ερώτηση στη Βουλή για τους “εξαφανισμένους” πρόσφυγες του Βασιλιτσίου από τον Κρίτωνα Αρσένη

“ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ;” 
Στη Βουλή, με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Κρίτων Αρσένης, του ΜέΡΑ25, πήγε το θέμα της “εξαφάνισης” των προσφύγων που βγήκαν πριν μία εβδομάδα από τη θάλασσα σε περιοχή του Βασιλιτσίου Κορώνης. Η ερώτηση απευθύνεται στον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη και σε αυτή ο Κρίτων Αρσένης τονίζει ότι υπάρχουν αναρίθμητες αναφορές για “εξαφανίσεις” προσφύγων και διερωτάται αν ο υπουργός εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι πρόκειται απλά για “διαδόσεις λαθροδιακινητών”;

Η ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25 κ. Αρσένη έχει ως εξής: “Μετά τη σωρεία δημοσιευμάτων του ελληνικού και ξένου τύπου και την Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για παράνομες επαναπροωθήσεις και απελάσεις μεταναστών και προσφύγων με χρήση βίας ως εδραιωμένη μέθοδο ελέγχου των συνόρων και την άρνηση της Ευρωπαίας επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, να εγκρίνει τη χρηματοδότηση της δραστηριότητας της ελληνικής ακτοφυλακής για τους παραπάνω λόγους, η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά σε ‘άλλο επίπεδο’ εξαφανίζοντας τώρα ανθρώπους αιτούντες άσυλο αδιαφορώντας επιδεικτικά για το Διεθνές Δίκαιο. Σύμφωνα με τα  στοιχεία του Ελληνικού Λιμενικού φαίνεται ότι «λείπουν» 4.000 άνθρωποι, αφού 4.000 διασωθέντες σε ελληνικά ύδατα δεν μεταφέρθηκαν στα νησιά και δεν καταγράφηκαν στις αφίξεις.

Όπως δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ και βάσει αυτόπτων μαρτύρων, το μεσημέρι της Τετάρτης 22 Σεπτεμβρίου εντοπίστηκε στην περιοχή Κούκουρας στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας ιστιοπλοϊκό το οποίο είχε προσαράξει σε βραχώδη ακτή. Οι 25 επιβαίνοντες του ιστιοπλοϊκού μεταφέρθηκαν στην παραλία με τη συνδρομή του Λιμενικού ενώ το βράδυ μεταφέρθηκαν με υπηρεσιακά αυτοκίνητα προς άγνωστη κατεύθυνση, σε αντίθεση με τη συνηθισμένη διαδικασία κατά την οποία μεταφέρονται με λεωφορείο σε χώρο της περιοχής, όπου υποβάλλονται και σε έλεγχο για Covid -19 και τους παρέχονται οι πρώτες βοήθειες αν χρειαστεί. Έκτοτε η τύχη των 25 προσφύγων αγνοείται και το Λιμενικό επισήμως δηλώνει πως ουδέποτε σημειώθηκε το συμβάν.

Με κοινή δήλωση οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Πελοποννήσου κκ Πετράκος και Κάτσαρης καταγγέλλουν την εξαφάνιση και ζητούν άμεση ενημέρωση για τους 25 αυτούς -Κούρδους πιθανά- πρόσφυγες από το Ιράκ.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Που βρίσκονται οι συγκεκριμένοι άνθρωποι - πρόσφυγες αιτούντες άσυλο; Ποια είναι η ενημέρωση που έχει από τις Λιμενικές Αρχές;

Επειδή πλέον υπάρχουν αναρίθμητες μαρτυρίες, βίντεο, φωτογραφικά ντοκουμέντα, έρευνες από πανεπιστήμια και ανθρωπιστικές οργανώσεις, καταγγελίες από θεσμικούς φορείς και εκτενή ρεπορτάζ από τα σημαντικότερα διεθνή ΜΜΕ που μιλούν για τις εξαφανίσεις αυτές, συνεχίζει να επιμένει ότι τα καταγεγραμμένα περιστατικά είναι «διαδόσεις λαθροδιακινητών»;”.