Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013 18:35

Μειώσεις δημοτικών τελών κατά 50% τουλάχιστον προτείνει ο Θ. Μπρεδήμας

ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ
Γενναίες μειώσεις, από 50% και πάνω, στα δημοτικά τέλη και τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΚ, ζήτησε σήμερα ο Θόδωρος Μπρεδήμας, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αφενός από τους πόρους που εξοικονομούνται από την περικοπή των μισθών των υπαλλήλων και αφετέρου από το «πάγωμα» της εξυπηρέτησης των δανείων μετά την υπαγωγή τους σε ρύθμιση…

Επιπλέον, ζήτησε την απαλλαγή των νέων επαγγελματιών από τα δημοτικά τέλη, ώστε να καταφέρουν να στήσουν τις επιχειρήσεις τους.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Δημαρχείο, περιέγραψε τη δραματική κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί πολλοί δημότες, λόγω της οικονομικής κρίσης. Υποστήριξε όμως ότι «μέχρι σήμερα η δημοτική αρχή αρκείται στην προσφορά ελάχιστων μερίδων φαγητού σε άνεργους και σε εμπερίστατους άστεγους και στην ανά εβδομάδα λειτουργία του Δημοτικού Παντοπωλείου, κάτι που επί της ουσίας δεν λύνει το πρόβλημα».
Ο κ. Μπρεδήμας σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα μειώθηκαν οι αποδοχές του προσωπικού πάνω από 40%, θεσπίστηκε η εφεδρεία και η διαθεσιμότητα, έγινε ρύθμιση των δανείων του Δήμου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και επί πλέον το ταμείο του Δήμου έκλεισε για το 2012 με περίσσευμα 6.099.600 ευρώ. Όπως υπογράμμισε, αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι μπορεί να γίνει μείωση των τελών.
Ειδικότερα, ο κ. Μπρεδήμας πρότεινε:
-Απαλλαγή 100% για την πρώτη τριετία στα δημοτικά τέλη, για τους νέους επαγγελματίες δημότες μας, που κάνουν έναρξη ασκήσεως επαγγέλματος με έδρα την Καλαμάτα και τα δημοτικά διαμερίσματα Θουρίας, Άριος και Αρφαρών, ήτοι από το 2013 έως το 2015.
-Απαλλαγή 100% για τα νέα ιατρεία, γραφεία δικηγορικά, συμβολαιογραφεία κ.λπ. για τα δύο πρώτα χρόνια, ήτοι 2013 και 2014.
-Απαλλαγή κατά 100% για τους μακροχρόνια άνεργους.
-Απαλλαγή 100% για τους απόρους.
-Απαλλαγή κατά 50% για άτομα με αναπηρία άνω του 67%.
-Απαλλαγή 100% για τις πολύτεκνες οικογένειες με εισοδηματικά κριτήρια.
-Απαλλαγή 50% για τις τρίτεκνες οικογένειες με εισοδηματικά κριτήρια
-Απαλλαγή 50% για τις μονογονεϊκές οικογένειες με εισοδηματικά κριτήρια.
-Απαλλαγή 50% από την καταβολή δημοτικών τελών για τα καταστήματα του ιστορικού κέντρου που αποδεδειγμένα έχουν απώλεια εισοδήματος το 2012.
-Για τα καταστήματα που έχουν μείωση εσόδων και κερδών πάνω από 30% να μειωθούν τα τέλη κατά 50%.
-Για τα εκατέρωθεν της Αριστομένους πάσης φύσεως καταστήματα απαλλαγή 100% για δύο χρόνια λόγω των εκτελούμενων έργων ανάπλασης της κεντρικής πλατείας.
Ο Θεόδωρος Μπρεδήμας κάλεσε το δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα, να υιοθετήσει τις συγκεκριμένες προτάσεις της μείζονος μειοψηφίας και να εντάξει το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στ.Μ.