Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2021 20:17

Μηχανισμός παράκαμψης του δημόσιου λογιστικού η “Αειφόρος Πόλη”, υποστηρίζει η αντιπολίτευση στην Καλαμάτα

Βασίλης Κοσμόπουλος, Βασίλης Τζαμουράνης, Μαρία Οικονομάκου. Διακρίνονται επίσης οι Δημήτης Φαββατάς, Λεωνίδας Λιάππας και Σταμάτης Μπεχράκης Βασίλης Κοσμόπουλος, Βασίλης Τζαμουράνης, Μαρία Οικονομάκου. Διακρίνονται επίσης οι Δημήτης Φαββατάς, Λεωνίδας Λιάππας και Σταμάτης Μπεχράκης

Αιφνιδιαστικά και κρυφά, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, η δημοτική αρχή Καλαμάτας έφερε το μεσημέρι στην Οικονομική Επιτροπή εισήγηση για τη σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού με την ονομασία “Αειφόρος Πόλη”. Και οι τρεις από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης που εκπροσωπούνται στην Οικονομική Επιτροπή υπογράμμισαν ότι σκοπός της “Αειφόρου Πόλης” είναι η παράκαμψη του Δημόσιου Λογιστικού, οι απευθείας αναθέσεις χωρίς διαφάνεια σε φίλους της δημοτικής αρχής. Η αντιπολίτευση υπογράμμισε ότι είναι πολύ σοβαρό το θέμα και ζήτησε να απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να τοποθετηθούν όλες οι παρατάξεις. Η δημοτική αρχή, μέσω του προεδρεύοντα της Οικονομικής Επιτροπής, αντιδήμαρχου Γιώργου Φάβα, δεν αποδέχτηκε όσα υποστηρίζει η αντιπολίτευση και τόνισε ότι η σύσταση της “Αειφόρου Πόλης” είναι αναγκαία για την προώθηση των έργων, τα οποία ανέφερε ότι δεν μπορούν να προωθήσουν οι Υπηρεσίες του Δήμου λόγω της έλλειψης προσωπικού…

Μοναδικός μέτοχος της “Αειφόρου Πόλης” θα είναι ο Δήμος Καλαμάτας και το κεφάλαιο της εταιρίας ορίστηκε στα 300.000 ευρώ. Πρόεδρος, μέχρι την πρώτη γενική συνέλευση, θα είναι ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος και διευθύνουσα σύμβουλος η συνεργάτιδά του, γενική γραμματέας του Δήμου, Μαρία Νταμάτη. Μέλη ορίστηκαν ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της Ελένης Αλειφέρη, που συνεργάζεται με τη δημοτική αρχή, Τάσος Αγγελής, καθώς και οι “φερέγγυοι και αξιόχρεοι”, σύμφωνα με το καταστατικό, πολίτες, Πάνος Κρητικός, οικονομόλογος, Δημήτρης Δημόπουλος, πολιτικός μηχανικός και Δημήτρης Βεργόπουλος, καθηγητής.

Η αντιπολίτευση δεν συμμετέχει στη διοίκηση του νέου Αναπτυξιακού Οργανισμού του Δήμου και συγκεκριμένα δεν δέχτηκαν να εκπροσωπηθούν οι παρατάξεις του Βασίλη Κοσμόπουλου, του Βασίλη Τζαμουράνη και της Μαρίας Οικονομάκου, ενώ είναι άγνωστο εάν ρωτήθηκαν αν θέλουν να συμμετέχουν οι υπόλοιπες αντιπολιτεύσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. 

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Κοσμόπουλος, τόνισε ότι όπως έχει γίνει και με άλλα σοβαρά θέματα έτσι και με το συγκεκριμένο η δημοτική αρχή δεν άφησε επαρκή χρόνο στην αντιπολίτευση προκειμένου να μελετήσει το θέμα, να συμβουλευτεί ειδικούς και να καταθέσει τις απόψεις της. Όπως υποστήριξε, είναι πια φανερό ότι πρόκειται για σκόπιμη τακτική της δημοτικής αρχής. Την ίδια θέση διατύπωσαν και οι παρατάξεις του Βασίλη Τζαμουράνη και της Μαρίας Οικονομάκου. 

Επίσης ο Βασίλης Κοσμόπουλος υπογράμμισε ότι σκοπός αυτής της νέας εταιρίας είναι η παράκαμψη, από τη δημοτική αρχή, του δημόσιου λογιστικού, ώστε να κάνει τις απευθείας αναθέσεις που θέλει. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας είπε ότι θα μπορούσε να συμμετέχει σε μια συζήτηση για την ενδεχόμενη αναγκαιότητα κάποιων απευθείας αναθέσεων, πρόσθεσε ωστόσο ότι η εμπειρία που έχει βιώσει δεν του επιτρέπει πια να έχει εμπιστοσύνη γιατί, όπως τόνισε, η δημοτική αρχή χρησιμοποιεί τις απευθείας αναθέσεις με αδιαφάνεια και σκληρό τρόπο. 

Σε ό,τι αφορά το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας ο Βασίλης Κοσμόπουλος τόνισε ότι μόλις προχθές η δημοτική αρχή αρνήθηκε να μειώσει τα δημοτικά τέλη, υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει τέτοια οικονομική δυνατότητα στο Δήμο, ωστόσο τώρα κατάφερε να εξασφαλίσει 300.000 ευρώ γι’ αυτή την εταιρία. 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το καταστατικό η αντιμισθία του προέδρου του Αναπτυξιακού Οργανισμού θα είναι στο 50% της αντιμισθίας του δημάρχου και του διευθύνοντα συμβούλου στο 75% της αντιμισθίας του δημάρχου. Όπως σημείωσε ο κ. Φάβας, ο δήμαρχος και η συνεργάτιδά του γενική γραμματέας του Δήμου δεν θα αμείβονται μέχρι να γίνει η γενική συνέλευση. 

Ωστόσο ο Βασίλης Κοσμόπουλος σημείωσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η δημοτική αρχή, για τα δύο πρώτα χρόνια του Αναπτυξιακού Οργανισμού το ποσό για τις αμοιβές προσωπικού έχει καθοριστεί σε 48.000 ευρώ, δηλαδή, τόνισε, τα μόνα άτομα που θα αμείβονται από την εταιρία αυτά τα δύο χρόνια θα είναι ο πρόεδρός της και ο διευθύνων σύμβουλός της!

Ο Βασίλης Τζαμουράνης από την πλευρά του υπογράμμισε ότι αυτή η “Αειφόρος Πόλης” θα λειτουργεί ως μια παράλληλη δομή δίπλα στο Δήμο, με προφανή σκοπό, όπως υπέθεσε, την αποφυγή του δημόσιου λογιστικού και των άλλων εμποδίων που τίθενται από τη νομοθεσία. 

Και ο Βασίλης Τζαμουράνης σημείωσε ότι δεν είναι απολύτως αρνητικός στο να παρακάμπονται με έναν τέτοιο μηχανισμό οι “αδυναμίες του Δήμου”, όπου αυτές υπάρχουν, υπογράμμισε ωστόσο ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται για μηχανισμό για την τοποθέτηση σε θέσεις προσώπων της επιλογής της δημοτικής αρχής και για την εξυπηρέτηση “ημετέρων”. Επιπλέον ο Βασίλης Τζαμουράνης ανέφερε ότι τέτοιες δομές απαξιώνουν ακόμη περισσότερο το προσωπικό που κάνει αγώνα να κρατήσει όρθια μια υπηρεσία. 

Τέλος ο Βασίλης Τζαμουράνης μετέφερε την αντίθεση για τη σύσταση του συγκεκριμένου αναπτυξιακού οργανισμού και του επικεφαλής του “Ανοιχτού Δήμου - Ενεργοί Πολίτες”, Μανώλη Μάκαρη. 

Την αντίθεσή της για τον τρόπο με τον οποίο η δημοτική αρχή επιβάλει τη δημιουργία αυτής της εταιρίας, χωρίς δηλαδή διάλογο και ενημέρωση, υπογράμμισε και η Μαρία Οικονομάκου, ενώ από την παράταξή της ο Λεωνίδας Λιάππας, μίλησε για αλαζονική συμπεριφορά της δημοτικής αρχής, για αντιδημοκρατική στάση, ενώ σχολίασε επίσης ότι η δημοτική αρχή βλέπει κοντόφθαλμα και αποκλειστικός σκοπός της είναι οι ερχόμενες εκλογές. 

Ο αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης από την πλευρά του τόνισε ότι η συγκεκριμένη εταιρία έπρεπε να έχει ήδη ιδρυθεί, γιατί οι ελλείψεις προσωπικού στο Δήμο δεν επιτρέπουν να γίνουν έργα με ταχύτητα. 

Σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη εταιρία και ο Γιώργος Φάβας, ενώ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η δημοτική αρχή θα δικαιωθεί γι’ αυτή την πρωτοβουλία της. 

Στ.Μ.