Σάββατο, 04 Δεκεμβρίου 2021 01:03

Η “δικαίωση” του Περικλή Μαντά για το Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη

Για “δικαίωση” μιλάει ο βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας, Περικλής Μαντάς, αναφερόμενος στις “εξελίξεις” όσον αφορά το δρόμο Καλαμάτας-Ριζόμυλου-Πύλου-Μεθώνης. Οι “εξελίξεις” αυτές, όπως επιβεβαιώθηκαν μετά από συνάντησή του με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, είναι ότι μέχρι το τέλος του μήνα και του χρόνου θα υποβληθούν οι δεσμευτικές προσφορές για το έργο και η ανακήρυξη του αναδόχου θα γίνει το πρώτο τρίμηνο του 2022. Αυτά βέβαια δεν αποτελούν εξέλιξη, αλλά ελαστικοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων που το υπουργείο είναι ανακοινώσει, σύμφωνα με τα οποία οι προσφορές θα έπρεπε να έχουν υποβληθεί από το καλοκαίρι και τώρα θα είχε βγει ήδη ο ανάδοχος. Εκείνο που δεν διευκρινίζει ο Περικλής Μαντάς...

...είναι έναντι τίνος “δικαιώθηκε” αλλά κυρίως πότε πότε θα μπουν μπουλντόζες και πότε θα τελειώσει το έργο. Αν ο Περικλής Μαντάς δικαιώθηκε έναντι του περιφερειάρχη, Παναγιώτη Νίκα ή του βουλευτή Μίλτου Χρυσομάλλη, θα μπορούσαν και εκείνοι να ισχυριστούν από την πλευρά τους ότι οι ίδιοι έχουν “δικαιωθεί” γιατί αν είχε επιλεγεί ή “ώριμη” παραλιακή χάραξη, οι μπουλντόζες θα είχαν ήδη πει στο έργο. Το βέβαιο πάντως είναι ότι με τους χρόνους αυτούς, θα φτάσει η ώρα των εκλογών και όχι δεν θα έχει ξεκινήσει το έργο αλλά ούτε οι μελέτες δεν θα έχουν ολοκληρωθεί…

Ας δούμε όμως τι ανακοίνωσε το πολιτικό γραφείο του βουλευτή κ. Μαντά μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό κ. Καραμανλή: “Οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την αναβάθμιση των οδικών αξόνων “Καλό Νερό-Τσακώνα” και “Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη” βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά και του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή.

Ειδικότερα και όσον αφορά το οδικό τμήμα “Καλό Νερό-Τσακώνα”, ο υπουργός και ο βουλευτής είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν εκ νέου για τη σπουδαιότητα του έργου για τη δυτική Μεσσηνία, σε συνέχεια των πρόσφατων εξελίξεων και την ένταξη του δρόμου στη σύμβαση της Ολυμπίας Οδού, γεγονός που δίνει πλέον μια σαφέστερη πορεία υλοποίησης για το συγκεκριμένο έργο. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει άλλωστε τις αρχικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Υποδομών για διευθέτηση του έργου, μόλις δοθεί η οριστική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον οδικό άξονα Πάτρα-Πύργος, κάτι που έγινε πριν από λίγες εβδομάδες.

Όσον αφορά στα επόμενα βήματα για το προσεχές διάστημα, ο υπουργός ενημέρωσε τον κ. Μαντά ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί ωρίμανση όλων των μελετών που αφορούν στο “Καλό Νερό-Τσακώνα”, κάτι που ήδη συμβαίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Αμέσως μετά το υπουργείο προγραμματίζει να ξεκινήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έτσι ώστε να δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις και να οριστικοποιηθούν τα τελικά βήματα για την υλοποίηση του έργου.

Όσον αφορά στον οδικό άξονα “Καλαμάτα-Ριζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη”, ο κ. Καραμανλής επιβεβαίωσε στον κ. Μαντά ότι αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους οι δεσμευτικές προσφορές από τις ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες για την πραγματοποίησή του. Με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό αναμένεται να πραγματοποιηθεί ανακήρυξη αναδόχου μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 και έπειτα κύρωση της σχετικής σύμβασης από την Ελληνική Βουλή. Η σύμβαση προβλέπεται να έχει διάρκεια 30 έτη, εκ των οποίων τα πρώτα 4 θα είναι για την κατασκευή του δρόμου και τα υπόλοιπα 26 θα περιλαμβάνουν τη συντήρησή του. Από την πλευρά του ο κ. Μαντάς σημείωσε ότι οι εξελίξεις αυτές είναι ιδιαίτερα θετικές και αποτελούν δικαίωση για όσους στήριξαν το συγκεκριμένο έργο και τις λύσεις που τελικά επιλέχθηκαν”.

Στ.Μ.