Τρίτη, 15 Ιανουαρίου 2013 18:07

Το Επιμελητήριο για το φορολογικό, τα μαγαζιά την Κυριακή, την ανάπλαση στο λιμάνι

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ.
Σε χαλαρούς και ήπιους τόνους κινήθηκε η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου, η πρώτη για τη νέα χρονιά, που συνδυάστηκε με την κοπή της καθιερωμένης πίτας και την ανταλλαγή ευχών.

Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν το φορολογικό και το ασφαλιστικό, όπου μεταξύ άλλων προτάθηκαν από τον πρόεδρο, Δημήτρη Μανιάτη, και τα ακόλουθα:
-Δημιουργία σταθερού και κατανοητού φορολογικού πλαισίου για μια δεκαετία.
-Μείωση οφειλών κατά 40% προς τις τράπεζες.
-Προσπάθειες για μακροχρόνια ρύθμιση για όλα τα δάνεια και συμψηφισμός με τις οφειλές του δημοσίου.
-Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, μείωση Φ.Π.Α.
-Ρυθμίσεις οφειλών προς ΟΑΕΕ. Το 70% των επαγγελματιών αδυνατεί να καταβάλει τις δόσεις του. Μείωση 40% για μια πενταετία. Δικαίωμα του ασφαλισμένου να επιλέξει ασφαλιστική κλίμακα.
-Αποποινικοποίηση των οφειλών και ταμείο ανεργίας για άνεργους ελεύθερους επαγγελματίες.
Η διοικητική σύμβουλος κ. Τσάμη ανέφερε ότι πρέπει να γίνει μια ολοκληρωμένη πρόταση-παρέμβαση προς τις τράπεζες για χορήγηση ρευστού, που είναι αναγκαίο για τη συνέχιση της λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Αναφέρθηκε ακόμα στην αναγκαιότητα λειτουργίας των καταστημάτων συγκεκριμένες Κυριακές με μεγάλες εκπτωτικές προσφορές και παράλληλα να γίνονται πολιτιστικές εκδηλώσεις προβολής του τόπου σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς.
Ακολούθως το λόγο πήρε ο Σωτήρης Σαραντέας, ο οποίος τόνισε πως στις τουριστικές περιοχές, όπως η Μάνη, τα μαγαζιά επιβάλλεται να είναι ανοιχτά όλες τις Κυριακές για να εξυπηρετούν την τουριστική κίνηση και γι’ αυτό άλλωστε έχει δώσει άδεια η Περιφέρεια.
Εν συνεχεία ο Παύλος Γκραίκης ενημέρωσε το Συμβούλιο για όσα συζητήθηκαν κατά την πρόσφατη συνάντηση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων για το μέλλον του θεσμού, που διαγράφεται δυσοίωνο.
Ακολούθησε ο Γιώργος Καραμπάτος, που μίλησε για την ανάγκη να οργανωθούν σε λόμπι τα Επιμελητήρια και να έχουν κοινούς στόχους με τα άλλα Επιμελητήρια της περιφέρειας.
Συζητήθηκε επίσης η πρόταση του προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, Μιχάλη Αντωνόπουλου, για την προώθηση της πατάτας και ο Γιώργος Γκούμας, με προτροπή του Παύλου Γκραίκη, ανέπτυξε το θέμα εκτενέστερα για την υποβολή του φακέλου ΠΟΠ Καλαμάτα, για τις πατάτες της περιοχής. Το Συμβούλιο αποφάσισε να ενισχύσει την πρωτοβουλία αυτή με 2.000 ευρώ.
Τελειώνοντας να πούμε πως στην επόμενη συνεδρίαση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας θα συζητηθεί η ενδιαφέρουσα πρόταση του μέλους του Συμβουλίου, Νίκου Μπελογιάννη, για την ανάπτυξη της χερσαίας ζώνης του λιμανιού της Καλαμάτας. Η συζήτηση αναμένεται με ενδιαφέρον γιατί η ανάπτυξη του λιμανιού είναι σοβαρό θέμα και μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Χρειάζεται επιτέλους να υπάρξει εξέλιξη στο ζήτημα αυτό που λιμνάζει αδικαιολόγητα τόσο καιρό.
Όσον αφορά το μέλλον των Επιμελητηρίων, αυτό διαγράφεται αβέβαιο όσο η πολιτεία αρνείται να αποδεχθεί τον ουσιαστικό τους ρόλο στη διαμόρφωση επιχειρηματικής πολιτικής και να δεχθεί τον συμβουλευτικό τους χαρακτήρα. Άλλωστε όσα ξέρουν οι επιχειρηματίες, μικροί και μεγάλοι, δεν μπορεί να τα γνωρίζει η πολιτεία με τους κατά καιρούς «φωστήρες» της.
Θανάσης Παντές