Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου 2022 17:16

Νέα “υποχώρηση” του Δήμου Καλαμάτας - “Τα βρήκε” με εργολάβο που τον είχε κηρύξει έκπτωτο

Νέα αφορμή στην αντιπολίτευση να εξαπολύσει τα βέλη της για αδυναμία διαχείρισης των έργων, έδωσε η δημοτική αρχή Καλαμάτας, με αφορμή τη μη έκπτωση τελικά εργολάβου στον οποίο είχε ανατεθεί ύστερα από διαγωνισμό έργο προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ για τη βελτίωση της αγροτικής οδοποιίας. Ο εργολάβος, σύμφωνα με τα έγγραφα της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, σταμάτησε να δουλεύει το έργο στα τέλη του Μάρτη 2021. Αφού προηγήθηκαν οι προβλεπόμενες ενέργειες ο Δήμος Καλαμάτας στις 30 Ιούλη 2021 αποφάσισε την έκπτωση του εργολάβου, όμως στην απόφασή του αυτή δεν επέμεινε ενώπιον του Τεχνικού Συμβουλίου. Έτσι έγινε αποδεκτή ένσταση του εργολάβου για την ακύρωση της απόφασης έκπτωσης και χθες η Οικονομική Επιτροπή του χορήγησε και παράταση μέχρι τις 31 Μάη 2022 για την ολοκλήρωση των εργασιών, χωρίς μάλιστα υπαιτιότητα του αναδόχου, που σημαίνει ότι θα αναθεωρηθούν και οι τιμές των εργασιών που θα εκτελεστούν και πληρωθούν…

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Κοσμόπουλος, τόνισε ότι η δημοτική αρχή με τις ενέργειές της εκθέτει, “ευτελίζει”, την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, η οποία είχε ζητήσει τεκμηριωμένα την έκπτωση του εργολάβου ωστόσο ακολούθως ο Δήμος ουσιαστικά ακύρωσε όλη αυτή την τεκμηρίωση και έδωσε και νέα ευκαιρία στον ανάδοχο. Ο Βασίλης Κοσμόπουλος παρατήρησε ότι με αυτές τις ενέργειες στέλνεται ένα μήνυμα υποχωρητικότητας του Δήμου απέναντι σε κατασκευαστές έργων, κάτι που τελικά δεν υπηρετεί την επιδίωξη ολοκλήρωσης των έργων έγκαιρα και χωρίς πρόσθετα κόστη. 

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας υπογράμμισε ότι δεν διαφωνεί να υπάρχει μια διάθεση συνεννόησης με εργολάβους ώστε να αντιμετωπίζονται διαφωνίες και προβλήματα, τόνισε όμως ότι αυτό δεν μπορεί να γίνεται τη στιγμή που έχει αποφασιστεί η εφαρμογή του μέτρου της έκπτωσης. 

Ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, Βασίλης Τζαμουράνης, δήλωσε ευθέως ότι όσα έχουν γίνει με το συγκεκριμένο έργο δείχνουν την αδυναμία της δημοτικής αρχής να διαχειριστεί τα έργα, είπε ότι ανησυχεί για την τύχη που έχουν και άλλα έργα του Δήμου και σχολίασε επίσης ότι δεν μπορεί τα έργα να ταλαιπωρούνται από “καπρίτσια”.

Ότι η δημοτική αρχή στέλνει λάθος μήνυμα στους εργολάβους τόνισε και ο εκπρόσωπος της παράταξης της Μαρίας Οικονομάκου, Λεωνίδας Λιάππας, ενώ εξέφρασε και ο ίδιος ανησυχία για την τύχη που θα έχουν άλλα έργα που έρχονται και τα οποία έχουν προϋπολογισμό εκατομμυρίων ευρώ. 

Ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής, αντιδήμαρχος Οικονομικών Σαράντος Μαρινάκης τόνισε ότι εκείνο που έχει σημασία είναι να ολοκληρώνονται τα έργα, σημείωσε ότι το μέτρο της έκπτωσης ενός εργολάβου πλήττει το ίδιο το έργο και τους πολίτες που θα ωφεληθούν από αυτό, προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι ένα μέτρο που πρέπει να εφαρμόζεται όταν αυτό επιβάλλεται. 

Ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης δεν συμμερίστηκε τη θέση του Βασίλη Τζαμουράνη, ότι η δημοτική αρχή έχει αδυναμία στη διαχείριση των έργων και τόνισε ότι υπάρχουν αντικειμενικοί παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία υλοποίησης ενός έργου, όπως η υποστελέχωση των υπηρεσιών για την επίβλεψη, η πηγή και η ροή της χρηματοδότησης και το οικονομικό περιβάλλον. Αναφερόμενος έμμεσα στο συγκεκριμένο έργο ο Νίκος Μπασακίδης είπε ότι υπάρχουν έργα που δημοπρατήθηκαν πριν τρία χρόνια, όταν το κόστος ήταν πιο μικρό σε σχέση με το κόστος της σημερινής περιόδου όπου οι τιμές έχουν αυξηθεί. Επίσης είπε ότι τα τελευταία χρόνια “άνοιξαν οι κρουνοί” της χρηματοδότησης έργων, με αποτέλεσμα να έχουν προγραμματιστεί πάρα πολλά και μεγάλα έργα αλλά το δυναμικό των εργολάβων παραμένει συγκεκριμένο. 

Στ.Μ.