Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022 08:11

Πρόστιμο και από το υπουργείο Περιβάλλοντος για την παλιά “Μαραθόλακκα” σε Δήμο, Περιφέρεια, ΦΟΔΣΑ

φωτό αρχείο φωτό αρχείο

Πρόστιμο ύψους 2.850 ευρώ επιβλήθηκε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο Δήμο Καλαμάτας και στον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Πελοποννήσου, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και συγκεκριμένα τη Γενική Διεύθυνση Σώματος Επιθεωρητών Ελεγκτών. Αιτία είναι μια “παράβαση αναφορικά με την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στη θέση Μαραθόλακκα (σ.σ. παλιά Μαραθόλακκα) Δ.Καλαμάτας  (μη ύπαρξη περιμετρικής τάφρου αντιπλημμυρικής προστασίας στον αποκατεστημένο ΧΑΔΑ)”...

Την Πέμπτη το μεσημέρι, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας, αναμένεται να ληφθεί απόφαση για την άσκηση ή μη προσφυγής κατά της απόφασης επιβολής του προστίμου ενώπιον των αρμόδιων τακτικών διοικητικών δικαστηρίων. 

Εκείνο που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η απόφαση επιβολής του προστίμου λήφθηκε στις 18 Νοέμβρη 2021 όμως η παράβαση βεβαιώθηκε σε αυτοψία που πραγματοποίησαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος σχεδόν 3,5 χρόνια πριν! Συγκεκριμένα η αυτοψία πραγματοποιήθηκε στις 21 Ιούνη 2008.

Στην έκθεση αυτοψίας οι επιθεωρητές περιβάλλοντος διαπίστωσαν τα εξής σε ό,τι αφορά την παλιά Μαραθόλακκα ή αποκατεστημένη Μαραθόλακκα: 

-Δεν υπήρχε δίκτυο συλλογής στραγγισμάτων 

-Δεν υπήρχε δίκτυο συλλογής βιοαερίου 

-Δεν ήταν οριοθετημένος και περιφραγμένος περιμετρικά

-Δεν υπήρχε δενδροφύτευση 

-Σε ένα τμήμα του ΧΑΔΑ τοποθετούνταν τα σηράδια compost από το διπλανό ΚΔΑΥ

-Υπάρχει επικάλυψη από εδαφικό υλικό. Σε ορισμένα σημεία δεν υπάρχει επικάλυψη και διακρίνονται οι μεμβράνες.

Στ.Μ.