Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022 18:03

Γλίτωσε ο Δήμος “πανωπροίκι” 346.000 ευρώ - Επαναδημοπρατείται η κερκίδα για το Ανοιχτό Θέατρο

φωτό αρχείο φωτό αρχείο

Δικαιώθηκε το μεσημέρι η αντιπολίτευση του Δήμου Καλαμάτας, η οποία ζητούσε να επαναδημοπρατηθεί το έργο της μεγάλης κερκίδας του Ανοιχτού Θεάτρου Καλαμάτας, στο Νέδοντα, κάτι που είχε καταψηφιστεί από τη δημοτική αρχή, η οποία όμως σήμερα εισηγήθηκε η ίδια την επανάληψη του διαγωνισμού! Με την απόφαση αυτή ο Δήμος γλιτώνει “πανωπροίκι”, όπως το χαρακτήρισε ο Λεωνίδας Λιάππας, 346.000 ευρώ. Το ποσό αυτό είναι η διαφορά μεταξύ της προσφοράς που είχε κάνει ο προσωρινός μειοδότης, ο οποίος όμως “παραιτήθηκε” από το έργο, κάτι που έκανε ακολούθως και ο δεύτερος μειοδότης! 

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1.270.000 ευρώ, εκ των οποίων ποσό 615.000 ευρώ θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα από το Δήμο και συγκεκριμένα από δημοτικούς πόρους. 

Ο προσωρινός μειοδότης είχε κάνει προσφορά με έκπτωση ύψους 50,08%. Όταν ο συγκεκριμένος αποφάσισε να μην ανανεώσει την προσφορά του, η δημοτική αρχή είχε εισηγηθεί στην Οικονομική Επιτροπή να πάρει το έργο ο δεύτερος μειοδότης, που είχε προσφέρει πολύ μικρότερη έκπτωση και συγκεκριμένα 35,75%. Τότε η αντιπολίτευση είχε ζητήσει να επαναδημοπρατηθεί το έργο, γιατί η διαφορά του 50,08% με το 35,75% σήμαινε επιβάρυνση για το Δήμο ύψους 150.000 ευρώ περίπου. Η δημοτική αρχή ωστόσο επέμεινε και ψήφισε υπέρ της ανάθεσης του έργου στον δεύτερο μειοδότη, ο οποίος όμως επίσης αρνήθηκε να ανανεώσει την προσφορά του. Έτσι απέμεινε ο τρίτος μειοδότης, που είχε δώσει έκπτωση 21,44%.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ο αντιδήμαρχος Νίκος Μπασακίδης σημείωσε ότι η διαφορά μεταξύ του 50,08% και του 21,44% σημαίνει επιβάρυνση για το Δήμο ύψους 346.000 ευρώ. Τόνισε ότι η επιβάρυνση αυτή είναι πολύ μεγάλη, δεδομένου ότι μπορεί να καλυφθεί μόνο από δημοτικούς πόρους. Επιπλέον σημείωσε ότι ο δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, είχε επικοινωνία για το θέμα με τη Διαχειριστική Αρχή του ΕΣΠΑ, η οποία, είπε ο αντιδήμαρχος, δεν διαφώνησε με το ενδεχόμενο επαναδημοπράτησης εφόσον προλαβαίνει ο Δήμος να ολοκληρώσει το έργο μέχρι το τέλος του 2023. Ο Νίκος Μπασακίδης υπογράμμισε ότι ο Δήμος προλαβαίνει να τελειώσει το έργο και κάλεσε τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής να υπερψηφίσουν για την επανάληψη του διαγωνισμού. 


Μεγάλα ερωτηματικά για το διαγωνισμό του Ανοιχτού Θεάτρου Καλαμάτας - Επιβάρυνση του Δήμου με 170.000 ευρώ!


Από την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας (με επικεφαλής τον Βασίλη Κοσμόπουλο) ο Βασίλης Κανάκης ζήτησε εξηγήσεις για το λόγο που η επιτροπή διαγωνισμού καθυστέρησε να ζητήσει από τον προσωρινό ανάδοχο να ανανεώσει την προσφορά του, κάτι που του στέρησε τη δυνατότητα να κινηθεί διασφαλίζοντας τα συμφέροντά του. 

Για δικαίωση μίλησε ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, Βασίλης Τζαμουράνης, τονίζοντας ότι εάν η επιτροπή διαγωνισμού είχε ζητήσει έγκαιρα την ανανέωση της προσφοράς του προσωρινού μειοδότη ο Δήμος θα είχε κερδίσει χρόνο και δεν θα είχε βρεθεί σε τόσο δύσκολη θέση. Επιπλέον έβαλε θέμα για το αν θα γίνουν ενέργειες του Δήμου όσον αφορά την παρακράτηση της εγγυητικής επιστολής του προσωρινού αναδόχου. 

“Η δημοτική αρχή δεν ήθελε να καταλάβει ότι το πανωπροίκι ήταν πολύ βαρύ”, σχολίασε ο Λεωνίδας Λιάππας, από την παράταξη της Μαρίας Οικονομάκου και καλωσόρισε, όπως είπε, την πλειοψηφία σε αυτά που έλεγε η αντιπολίτευση. 

Τέλος ο Τάσος Αγγελής, δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της Ελένης Αλειφέρη, που συνεργάζεται με τη δημοτική αρχή, σχολίασε ότι “το πάθημα πρέπει να γίνεται μάθημα” και κάλεσε τη δημοτική αρχή να φροντίσει ώστε όλες οι διαδικασίες στο εξής να γίνουν χωρίς να χαθεί καθόλου χρόνος, τονίζοντας ότι τα χρονικά περιθώρια είναι συγκεκριμένα.

Στ.Μ.