Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012 09:53

Συγκεντρώνονται υπογραφές για να… σωθεί η κεντρική πλατεία από την ανάπλαση

Συγκεντρώνονται υπογραφές για να… σωθεί η κεντρική πλατεία από την ανάπλαση

ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ ΜΕ ΤΑ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΑ ΜΑΡΜΑΡΑ
Ενώ για τη δημοτική αρχή Καλαμάτας ο χρόνος μετράει αντίστροφα μέχρι να ξεκινήσουν οι μπουλντόζες τα σκαψίματα για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, ομάδα πολιτών ξεκίνησε τη συλλογή υπογραφών με σκοπό να σταματήσει το έργο, να κηρυχθεί η πλατεία διατηρητέο μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού και να σωθεί τουλάχιστον το εκπληκτικό γεωμετρικό έργο τέχνης, που σχηματίζουν τα μαυρόασπρα μάρμαρα, στα τμήματα από την Πολυχάρους μέχρι την Αντωνοπούλου και μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο.

Η συγκεκριμένη ομάδα πολιτών έχει προβεί σε πολλές ακόμη ενέργειες. Έστειλε επιστολή σε βουλευτές και ευρωβουλευτές και, μάλιστα, ο βουλευτής Νίκος Τσούκαλης, της Δημοκρατικής Αριστεράς, έφερε το θέμα στη Βουλή.
Επιστολές έχουν σταλεί, επίσης, στον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Τάσο Αποστολόπουλο, στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη, σε εκπροσώπους αρμόδιων υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού.
Μεταξύ των κατοίκων που αγωνίζονται για να σωθεί το έργο τέχνης στην πλατεία είναι ο Γιάννης Σημαντιράκης, o οποίος μας είπε ότι αποτελεί μεγάλο προνόμιο για την Καλαμάτα να διαθέτει ένα τέτοιο σχέδιο στην κεντρική της πλατεία, ενώ θα αποτελούσε μεγάλη ασέβεια να ξηλωθεί, για να τοποθετηθούν στη θέση των ασπρόμαυρων μαρμάρων, κυβόλιθοι, πλάκες και τα γνωστά «φιλέτα» μαρμάρου. Όπως τόνισε, τέτοια έργα, σπάνια αντικρίζει κανείς σε άλλες περιοχές. Σημείωσε ότι πρόκειται για σχέδιο «opt art», που πρέπει οπωσδήποτε να διαφυλαχτεί από το υπουργείο Πολιτισμού.
Δεν είναι όμως μόνο το συγκεκριμένο έργο τέχνης το πρόβλημα με την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας. Υπάρχουν άνθρωποι της πόλης, που υποστηρίζουν ότι «καταχρηστικά» εντάχθηκε η συγκεκριμένη ανάπλαση στο ΕΣΠΑ και στο πρόγραμμα ολοκληρωμένης αστικής ανάπτυξης, γιατί το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει σκοπό την αναζωογόνηση μειονεκτικών αστικών περιοχών και τέτοια περιοχή δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί η κεντρική πλατεία ενός μεγάλου αστικού περιφερειακού κέντρου, όπως η Καλαμάτα.
Ο κ. Σημαντιράκης τόνισε ότι το μόνο που πρέπει να γίνει στην πλατεία είναι να αντικατασταθούν οι σπασμένες μαρμάρινες ασπρόμαυρες πλάκες, να επισκευαστεί και να συντηρηθεί, δηλαδή, το συγκεκριμένο έργο τέχνης, ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης και θαυμασμού για τους επισκέπτες.
Όσον αφορά στη συλλογή των υπογραφών, αυτές μπαίνουν κάτω από κείμενο που θα αποσταλεί στον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Το κείμενο έχει ως εξής: «Έχοντας υπ’ όψη την επιστολή του δημάρχου Καλαμάτας, κ. Παναγιώτη Νίκα, που αφορά την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της Καλαμάτας, θέλουμε να σας γνωρίσουμε τα εξής: Τα ολοκληρωμένα σχέδια αστικής ανάπτυξης του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, έχουν σκοπό την αειφόρο ανάπτυξη του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, αλλά στοχεύουν στην αναζωογόνηση των ιδιαίτερα υποβαθμισμένων γειτονιών, στην πρόνοια για την κοινωνική συνοχή και στην αποφυγή των φαινομένων κοινωνικού αποκλεισμού, σε θύλακες του αστικού κέντρου. Το σχέδιο γίνεται πολύ συγκεκριμένο και δεσμευτικό, όταν αναφέρεται στις επιλέξιμες περιοχές παρέμβασης, ήτοι: Περιοχές κοινωνικού αποκλεισμού και φτώχειας. Περιοχές απότομης αλλαγής χρήσεων γης και δημιουργία νέου αστικού χώρου. Περιοχές αυθαίρετης δόμησης. Περιοχές αστικής απαξίωσης. Ιστορικά Κέντρα Πόλεων. Σύνολο μικρού αστικού κέντρου με συνεκτικές οριζόντιες δράσεις.
Δεν πιστεύουμε ότι οι παραπάνω προϋποθέσεις ένταξης μιας περιοχής στο πρόγραμμα αφορούν την κεντρική πλατεία ενός μεγάλου αστικού περιφερειακού κέντρου, όπως είναι η Καλαμάτα.
Η ένταξη στο πρόγραμμα έγινε σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε από την ενδιάμεση διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου τον Οκτώβριο του 2010. Στην παραπάνω μελέτη, ενώ αναφέρεται ρητά ότι οι περιοχές Ράχη, Άγιος Σίδερης, Καλύβια, Άγιος Κωνσταντίνος έχουν κατά προτεραιότητα ανάγκη από αστική ανάπλαση ως υποβαθμισμένες ζώνες κατοικίας, όλως παραδόξως, δύο σελίδες παρακάτω καταλήγουν στο αντιφατικό συμπέρασμα ότι «με βάση τα παραπάνω κριτήρια, τις διαβουλεύσεις και την επιτόπια διερεύνηση για την πόλη της Καλαμάτας, προτείνεται η ανάπλαση του ιστορικού κέντρου, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής πλατείας».
Τι μεσολάβησε και άλλαξαν οι προτεραιότητες της μελετητικής ομάδας, το γνωρίζουν μόνο ο πρώην περιφερειάρχης κος Χατζημιχάλης και ο δήμαρχος Καλαμάτας.
Ένα πρόγραμμα που απευθύνεται αποκλειστικά στις υποβαθμισμένες και φτωχές γειτονιές των αστικών κέντρων χρησιμοποιείται «παράνομα και καταχρηστικά για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της Καλαμάτας, πετιούνται κυριολεκτικά στον αέρα μερικά εκατομμύρια ευρώ για ένα έργο που δεν έχει λόγο ύπαρξης».
Η κεντρική πλατεία της πόλης ανακατασκευάστηκε πλήρως προ 39 ετών και τότε δεν υπήρχε ουσιαστικός λόγος ανακατασκευής της. Η Καλαμάτα διεκδικεί ίσως παγκόσμια πρωτιά, αφού σε μόλις 90 χρόνια η κεντρική της πλατεία έχει ανακατασκευαστεί τρεις φορές.
Η κεντρική πλατεία της Καλαμάτας παρουσιάζει σημαντικές φθορές, που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν. Η αριστουργηματική μαρμάρινη δαπεδόστρωση του κεντρικού τμήματος της πλατείας χρήζει άμεσης επισκευής και προστασίας, η κήρυξή της από το υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέας κρίνεται επιβεβλημένη. Ομάδα ενεργών πολιτών προσπαθεί, έστω την τελευταία στιγμή, να αποτρέψει την καταστροφή της.
Κύριε Γενικέ, ακυρώστε την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας της Καλαμάτας, υποχρεώστε το δήμαρχο να κατευθύνει τα χρήματα εκεί που το πρόγραμμα επιτάσσει, στις εγκαταλελειμμένες φτωχογειτονιές της πόλης».
Στ.Μ.