Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2013 01:44

Κακά μαντάτα και για την επόμενη χρονιά έφερε η Ένωση Γονέων από το υπουργείο Παιδείας

Ο πρόεδρος και ο γραμματέας της Ένωσης Γονένων, Ευάγγελος Σιδερέας και Γιώργος Κουρέας αντίστοιχα και στη μέση ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος Ο πρόεδρος και ο γραμματέας της Ένωσης Γονένων, Ευάγγελος Σιδερέας και Γιώργος Κουρέας αντίστοιχα και στη μέση ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος

ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Μέχρι τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, έφτασαν οι εκπρόσωποι της Ένωσης Γονέων Καλαμάτας, που πασχίζουν για την ανάδειξη των μεγάλων προβλημάτων στο χώρο της παιδείας και πιέζουν για την εξεύρεση λύσεων. Ωστόσο, δεν έμειναν ικανοποιημένοι…

…από αυτά που άκουσαν από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Σωτήριο Γκλαβά, τον οποίο είδαν μετά από τη συνάντησή τους με τον υπουργό, ενώ είχαν επίσης συνεργασία με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού, Δημήτρη Μιχαλολιάκο. Ειδικότερα, η Ένωση Γονέων διαπίστωσε ότι η επόμενη σχολική χρονιά θα είναι ακόμη δυσκολότερη από τη φετινή, γιατί τα κενά εκπαιδευτικών θα είναι περισσότερα και θα επιχειρηθεί να καλυφθούν με νέες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων αλλά και με αύξηση του ωραρίου!
Την Ένωση Γονέων εκπροσώπησαν στις επαφές στο υπουργείο ο πρόεδρός της, Ευάγγελος Σιδερέας και ο γενικός γραμματέας, Γιώργος Κουρέτας.
Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, σε σχετικό δελτίο Τύπου, «η αντιπροσωπεία της Ένωσης, αφού εξέφρασε στην ηγεσία του Υπουργείου τη μεγάλη της ανησυχία για το μέλλον της παιδείας, αναφέρθηκε στη συνέχεια στις ελλιπείς χρηματοδοτήσεις των σχολικών επιτροπών που έχουν σαν αποτέλεσμα οι γονείς να φορτώνονται με ένα ακόμα βάρος και άγχος στις πλάτες τους που έχει να κάνει με τη χρηματική και υλική συμμετοχή τους στη λειτουργία των σχολικών μονάδων που φοιτούν τα παιδιά τους.
Στη συνέχεια κατατέθηκε έγγραφο που είχε συνταχτεί με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. και αναφερόταν σε προβλήματα εκπαίδευσης της περιοχής μας και πιο συγκεκριμένα:
Μέριμνα για τον υποσιτισμό των μαθητών .
Εξαίρεση των σχολικών μονάδων από τον αυξημένο ειδικό φόρο κατανάλωσης πετρελαίου.
Επαρκής χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών.
Μεγάλη έλλειψη προσωπικού με συνέπεια την απώλεια διδακτικών ωρών
Στήριξη ενίσχυση και επαναφορά του θεσμού της ενισχυτικής  διδασκαλίας και της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης, που δυστυχώς φέτος δεν υλοποιούνται  στη πόλη μας. Ο θεσμός αυτός παρείχε αντισταθμιστική αγωγή στους αδύνατους μαθητές και βοηθούσε την ποιότητα και αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης καθώς επίσης στήριζε και την ελληνική οικογένεια που αιμορραγεί από την παραπαιδεία και τη κρίση.
Ίδρυση Ειδικού Γυμνασίου στην πόλη μας.
Ειδική μέριμνα του Υπουργείου για πλήρη στελέχωση και στήριξη του Ειδικού σχολείου του ΕΕΕΕΚ και των Ε.ΠΑΛ., ΕΠΑΣ από την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Οριστική λύση στο θέμα της μεταφοράς των μαθητών.
Θεσμοθέτηση της θέσης του σχολικού ψυχολόγου σε κάθε έδρα Περιφερειακής Ενότητας και διατήρηση με κάθε τρόπο του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων, που ήδη λειτουργεί στη πόλη μας με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα.
Διατήρηση τμημάτων Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Καλαμάτας με τη προσθήκη τμήματος για τον τουρισμό.
Τέλος, τονίσθηκε στην ηγεσία του Υπουργείου ότι η μόρφωση είναι αγαθό που κάθε δημοκρατική κοινωνία οφείλει στους πολίτες της και γι’ αυτό πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε ένα νέο και επιτέλους σταθερό και ανθρώπινο εκπαιδευτικό σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη παιδεία.
Σε αναλυτική συζήτηση των παραπάνω θεμάτων με τον γεν. Γραμματέα κ. Γκλαβά Σωτήριο η γενική αποτίμηση που αποκομίσαμε μόνο θετική δεν μπορεί να θεωρηθεί.
Μας έδωσε να καταλάβουμε ότι, δυστυχώς, η νέα σχολική χρονιά θα είναι σαφώς πιο δύσκολη από τη φετινή και οι προσλήψεις εκπαιδευτικών (κύρια αναπληρωτών) θα γίνονται με το σταγονόμετρο με τις συνέπειες όπως είναι φυσικό να πέφτουν στις πλάτες των παιδιών μας αλλά και των εκπαιδευτικών.
Τα κενά που θα δημιουργηθούν θα καλυφθούν με συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και πιθανή αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών.
Όσον αφορά για τον υποσιτισμό των μαθητών αναφέρθηκε ότι το ευρωπαϊκό πρόγραμμα σίτισης που έχει ανακοινωθεί θα εφαρμοστεί κατά πάσα πιθανότητα έως τέλος Μαρτίου και θα περιλαμβάνει ένα τοστ που θα διατίθεται μέσω κυλικείων σε όλα τα παιδιά των σχολικών μονάδων που θα επιλεγούν.
Και λέμε θα επιλεγούν, γιατί δεν θα ενταχτούν όλες οι σχολικές μονάδες που αντιμετωπίζουν  πρόβλημα υποσιτισμού στο πρόγραμμα.
Απαιτήσαμε, ως Ένωση, την ένταξη όλων των σχολικών μονάδων της περιοχής μας στο  πρόγραμμα.
Η ενισχυτική διδασκαλία θα επαναλειτουργήσει γιατί έχει εγκριθεί ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Ο Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων θα συνεχίσει να λειτουργεί και δεν υπάρχει θέμα διακοπής του αλλά πιθανή ενίσχυσή του θεσμού αυτού.
Στα Ειδικά Σχολεία και ΕΕΕΕΚ θα υπάρξει εκπαιδευτική ενίσχυση αλλά και ενίσχυση με ειδικούς ψυχολόγους.
Για το θέμα του πετρελαίου, έχει ζητηθεί και από τον Υπουργό προς τον κ. Στυλιανίδη το αίτημα για εξαίρεση από τον ειδικό φόρο.
Για τα υπόλοιπα θέματα δεσμεύτηκε να μας απαντήσει εγγράφως αφού τα μελετήσει προσεκτικά και με τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου».