Πέμπτη, 19 Μαϊος 2022 19:44

Οι δηλώσεις των δικηγόρων μετά την αθώωση των δύο προσφύγων

Ο διερμηνέας των δικηγόρων, η Χρυσάνθη Καούνη, ο Αντώνης Κατσάς, η Ελένη Σπαθανά Ο διερμηνέας των δικηγόρων, η Χρυσάνθη Καούνη, ο Αντώνης Κατσάς, η Ελένη Σπαθανά

Ικανοποίηση δηλώνουν οι δικηγόροι των δύο προσφύγων, μετά την αθωωτική απόφαση του Μονομελούς Εφετείου της Καλαμάτας, χωρίς όμως να παραλείπουν να αναφερθούν σε διαδικασίες που παραβιάζουν το κράτος δικαίου σε βάρος ανθρώπων που με κίνδυνο για τη ζωή τους αναγκάζονται να αναζητήσουν ένα ασφαλή τόπο για να ξανασταθούν στα πόδια τους με την οικογένειά τους. Και οι δύο πρόσφυγες κρίθηκαν αθώοι ενώ παρέμειναν ένα χρόνο φυλακισμένοι. Δικηγόρος του ενός είναι ο Αντώνης Κατσάς και του δεύτερου η Χρυσάνθη Καούνη και η Ελένη Σπαθανά από την οργάνωση “Υποστήριξη των προσφύγων στο Αιγαίο”...

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΤΣΑΣ

Ο Αντώνης Κατσάς δήλωσε μετά την αθώωση των προσφύγων: “Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση για την αθώωση του Σύριου εντολέως μου, ο οποίος παρέμεινε αδίκως στη φυλακή για ένα ολόκληρο χρόνο, αφού κατά την προδικασία υπήρξαν σοβαρότατες παραλείψεις και κενά από τις ανακριτικές αρχές και μάλιστα υπήρξε παραβίαση ουσιωδών κανόνων του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και φαλκίδευση των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου. 

Τελικά μετά από μια άψογη και πολύωρη ακροαματική διαδικασία κατέρρευσε το βαρύτατο κατηγορητήριο και δικαιώθηκε έστω και προσωρινά το κοινό περί δικαίου αίσθημα, σε μια υπόθεση που απασχόλησε όχι μόνο τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αλλά και τα διεθνή και έγιναν πολλά σχόλια και παρεμβάσεις στο διαδίκτυο από οργανισμούς και φορείς υπεράσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων. 

Φυσικά τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται στο ζήτημα αυτό και απαιτείται διαρκής αγώνας και επαγρύπνηση, γιατί αποτελεί μια ανοικτή και πυορροούσα πληγή στο σώμα της κατ’ ευφημισμό αποκαλούμενης πολιτισμένης δυτικής κοινωνίας μας”. 

ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΚΑΟΥΝΗ-ΕΛΕΝΗ ΣΠΑΘΑΝΑ

Από την πλευρά τους η Χρυσάνθη Καούνη και η Ελένη Σπαθανά δήλωσαν για την αθώωση των δύο προσφύγων: “Η απόφαση είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί στο πλαίσιο του ακροατηρίου αναδείχθηκαν οι σοβαρές πλημμέλειες και παραλείψεις της προανακριτικής και ανακριτικής διαδικασίας, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την άσκηση ποινικής δίωξης και την προφυλάκιση επί ένα έτος των δύο κατηγορουμένων.

Η απόφαση αυτή ανήκει στις αποφάσεις που ελπίζουμε να αποτελέσουν προηγούμενο για τη λήξη μιας σειράς συστηματικών παραβιάσεων του κράτους δικαίου και εφαρμογής συνοπτικών διαδικασιών στους πιο αδύναμους και εν προκειμένω σε πρόσφυγες, οι οποίοι αναγκάζονται με κίνδυνο της ζωής τους να αναζητήσουν το αυτονόητο, δηλαδή ένα ασφαλές καταφύγιο, άσυλο σε μια Ευρώπη η οποία με την επίκληση της ασφάλειας των συνόρων της αρνείται την προστασία και την ασφαλή πρόσβαση στα εδάφη της, εκθέτοντας χιλιάδες ανθρώπους σε κίνδυνο. Με όχημα τις πολιτικές αποτροπής, η ποινικοποίηση προσφύγων για την παράτυπη είσοδο τους στο έδαφος χώρων ΕΕ, όπως πολύ συχνά και των διασωστών τους, αποτελεί ένα εργαλείο που δυστυχώς συναντάμε συχνά τα τελευταία χρόνια, με κόστος τη ζωή και την ελευθερία πολλών ανθρώπων που στερούνται βασικα δικαιώματα και εγγυήσεις ενός κράτους δικαίου”.