Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 18:17

“Έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις” - Η ξαφνική βιασύνη της δημοτικής αρχής για τα αντιπλημμυρικά και η δίκη

Στάθης Σταματόπουλος, Βασίλης Κανάκης, Βασίλης Κοσμόπουλος, Δημήτρης Φαββατάς Στάθης Σταματόπουλος, Βασίλης Κανάκης, Βασίλης Κοσμόπουλος, Δημήτρης Φαββατάς

Τις “σοβαρές επιφυλάξεις” της παράταξής του, αλλά και τις προτάσεις της, για το έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας της Καλαμάτας, παρουσίασε το πρωί, σε συνέντευξη Τύπου, ο Βασίλης Κοσμόπουλος, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, παράταξη “Καλαμάτα Μπροστά”, πλαισιωμένος από τους δημοτικούς του συμβούλους Στάθη Σταματόπουλο, Βασίλη Κανάκη και Δημήτρη Φαββατά. Επιπλέον όμως ο Βασίλης Κοσμόπουλος υπογράμμισε ότι δημιουργεί ερωτήματα η πρακτική της δημοτικής αρχής να φέρει το θέμα, που περιγράφεται σε κείμενα και σχέδια 750 σελίδων, για έκφραση γνώμης μέσα σε μόλις μία εβδομάδα, όταν μάλιστα έχει στα συρτάρια της τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τα τέλη του Νοέμβρη 2021! Ο Βασίλης Κοσμόπουλος, απαντώντας σε ερώτηση της Kalamata Journal, εάν η ταχεία αυτή διαδικασία συνδέεται με την υπόθεση που εκκρεμεί στο δικαστήριο για την πλημμύρα του 2016, με κατηγορούμενους πολιτικά πρόσωπα, στελέχη υπηρεσιών και εταιρίας, απάντησε ότι πράγματι “έχει σημαντική βάση η πιθανότητα” να θέλει ο Δήμος να κλείσει το θέμα πριν από τη δίκη…

Το έργο της αντιπλημμυρικής προστασίας της Καλαμάτας συνοπτικά προβλέπει την κατασκευή “υδραυλικής σήραγγας” που θα μεταφέρει τα νερά από τα ρέματα Ελαφογκρέμι και Λαγκάδα στον Καραμπογιά και από εκεί θα πέφτουν στον Νέδοντα, όπου προβλέπονται παρεμβάσεις εκβάθυνσης και διαπλάτυνσης καθώς και ξηλώματος τμήματος του καλυμμένου τμήματος, το οποίο αργότερα θα καλυφθεί ξανά. 

Ο Βασίλης Κοσμόπουλος σχολίασε …χωρίς σχόλιο το γεγονός ότι η μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία της Καλαμάτας ανατέθηκε στην ίδια εταιρία, στην οποία ανατέθηκαν μετά με απευθείας διαδικασία και τα έργα, προϋπολογισμού περίπου 80.000.000 ευρώ. 

Η πρόταση που παρουσίασε ο Βασίλης Κοσμόπουλος ζητά να μην “στραγγαλιστούν” τα ρέματα Ελαφογκρέμι και Λαγκάδα, αλλά να συνεχίσουν να λειτουργούν, με όσα νερά μπορούν να διαχειριστούν, ώστε να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας ενάντια στην υφαλμήρωση. Τα επιπλέον όμβρια ύδατα που αυτά τα ρέματα να μεταγγίζονται στον Καραμπογιά και να ρίχνονται στον Νέδοντα, στον οποίο η παράταξη Κοσμόπουλου προτείνει να κατασκευαστούν δύο φράγματα, ένα ψηλά, εκείνο που έχει προτείνει ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Αντωνόπουλος και ένα στην περιοχή “Λιθωμένο φίδι”. Στα προβληματικά τμήματα του καλυμμένου τμήματος του Νέδοντα η παράταξη Κοσμόπουλου προτείνει παρεμβάσεις που θα αποκαθιστούν την παροχετευτικότητα του νερού.

Ο Βασίλης Κοσμόπουλος υπενθύμισε ότι την περίοδο πριν ξεκινήσει το έργο της περιμετρικής οδού της Καλαμάτας είχε εκφράσει στο Δημοτικό Συμβούλιο της αντιρρήσεις του όχι για την αναγκαιότητα του έργου αλλά για το ότι στην κατάντη από την περιμετρική περιοχή δεν προβλέπονταν παρεμβάσεις για τη διαχείριση των επιπλέον όγκων νερού που προκύπτουν μετά την κάλυψη μιας μεγάλης επιφάνειας του εδάφους από το δρόμο. 

Ερωτηθείς ο κ. Κοσμόπουλος εάν η εταιρία έχει ευθύνη για την πλημμύρα του 2016 απάντησε ότι αυτή “έπρεπε να έχει φροντίσει ή να έχει ειδοποιήσει ή να έχει κινητοποιήσει τις διαδικασίες, να βάλει το Δήμο να πιέσει να γίνουν αντιπλημμυρικά. Η ίδια θα ισχυριστεί ότι το θέμα ήταν πολιτικό, ήταν θέμα χρημάτων και η ίδια εφάρμοσε επακριβώς τη μελέτη και εφαρμόζοντας επακριβώς τη μελέτη δεν έχει ευθύνη”. 

Στ.Μ. 

 

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

 ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ – ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

 

Εντελώς ξαφνικά πριν από τέσσερις ημέρες λάβαμε γνώση της Μελέτης Περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο της Καλαμάτας και καλούμαστε σε ασφυκτική προθεσμία λίγων ημερών να αξιολογήσουμε μελέτη η οποία μαζί με τα σχέδια υπερβαίνει τις 750 σελίδες.

- Γιατί τόση ταχύτητα από τη Δημοτική Αρχή για τη λήψη απόφασης όταν, όπως φαίνεται από το έγγραφο της περιφέρειας , η μελέτη ήταν σε γνώση της από το τέλος Νοεμβρίου του 2021; 

- Γιατί καθυστέρησε να μας ενημερώσει σχετικά;  

- Τι νόημα έχει ,πέρα από μία επίφαση δημοκρατικότητας, η πρόσκληση του δημάρχου  για ενημέρωση των επί κεφαλής των δημοτικών παρατάξεων σήμερα το απόγευμα στις τρεις η ώρα όταν το θέμα θα έχει ήδη συζητηθεί στην Επιτροπή Ποιότητας;   

-Λυπούμαστε πολύ ,  καταγγέλλουμε τις μεθοδεύσεις αυτές του κου Δημάρχου και είναι αυτονόητο ότι σεβόμενος τον εαυτόν μου δεν θα παραστώ στη διαπαραταξιακή.

 

Η Αντιπλημμυρική Προστασία της Πόλης οφείλει να είναι κορυφαία προτεραιότητα για το Δήμο . Δεν θέλουμε να επαναληφθούν οι επιπτώσεις από τις πλημμύρες του 2016.

Για το προτεινόμενο όμως από το Υπουργείο έργο θωράκισης της περιοχής έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις διότι : 

 

Α) Τόσο η Μελέτη όσο και η Κατασκευή των έργων έχουν ανατεθεί στην ίδια εταιρεία με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει και 

 

Β) Δεν προτείνονται από τη μελέτη  ουσιαστικά εναλλακτικές λύσεις πλην της μηδενικής (να μην γίνει δηλαδή η οποιαδήποτε παρέμβαση) . Οι εμφανιζόμενες δύο λύσεις είναι , όπως και αναφέρεται στη μελέτη, παρόμοιες ως προς τη σχεδίαση. Εστιάζουν και οι δύο στην αύξηση της παροχετευτικότητας της διατομής του Νέδοντα είτε με συνδυασμό εκβάθυνσης αυτού στο μεγαλύτερο μέρος του  και διεύρυνσής του προς δυσμάς στα τελευταία 700 μέτρα (Λύση 1) είτε με αμφίπλευρη διεύρυνση του ποταμού από τη γέφυρα της Σπάρτης έως την εκβολή του στο Μεσσηνιακό κόλπο (Λύση 2). Επί πλέον στη Λύση 1 η οποία και προτείνεται, η παροχέτευση των ανάντι της περιμετρικής οδού λεκανών των ρεμάτων Λαγκάδας και Ελαφογκρέμη μέσω υδραυλικής σήραγγας η οποία μέσω του ρέματος Καραμπογιά θα οδηγεί τα όμβρια ύδατα στο Νέδοντα.   

 

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ 

 

1) Η ύπαρξη του περιμετρικού Συλλεκτηρίου  Αγωγού ο οποίος θα παραλαμβάνει τα όμβρια από τη Δυτική Καλαμάτα – ρέμα Ελαφογκρέμης (οδός Γλαύκου), ρέμα Λαγκάδα (οδός Δράκου) και μέσα από το ρέμα Καραμπογιά τα οδηγεί στο Νέδοντα είναι μονόδρομος. Τα πιο πάνω αναφερθέντα ρέματα δεν πρέπει όμως να στραγγαλιστούν πλήρως αλλά να υπάρχει η δυνατότητα να παραλαμβάνουν την ποσότητα των ομβρίων που επιτρέπουν οι υπάρχουσες σήμερα υποδομές και να διοχετεύεται στο συλλεκτήριο αγωγό η πλεονάζουσα. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε εμπλουτισμό του υπεδάφους ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος υφαλμύρωσης των υπογείων υδάτων.

2) Όσον αφορά την αντιμετώπιση των ομβρίων της λεκάνης του Νέδοντα πιστεύουμε ότι πρέπει να μελετηθεί η κατασκευή φραγμάτων στον ποταμό ώστε να μειωθεί η ποσότητα και η ορμή των υδάτων που τελικά θα καταλήγουν σε αυτόν κάτω από το Λιθωμένο φίδι.

Ενδεικτικά ο κος Μιχάλης Αντωνόπουλος στην από τον Αύγουστο του 2021 Τεχνική Έκθεση για Προτεινόμενη Μελέτη του Υδραυλικού Έργου Κατασκευής Ταμιευτήρα Εμπλουτισμού Άρδευσης – Ύδρευσης Τ.Κ. Αρτεμισίας την οποία παρουσίασε παρόντος του κου Δημάρχου  αναφέρει ότι:

«Η υδρολογική λεκάνη που σχεδιάζεται το φράγμα καλύπτει μία έκταση της τάξης των 19km2 , αντιστοιχεί στο 17% της συνολικής λεκάνης του Νέδοντα, αλλά από άποψη όγκου αντιστοιχεί σε πολύ περισσότερο νερό πλημμυρικής παροχής  που ίσως υπερβαίνει το 25% της συνολικής πλημμυρικής παροχής του Νέδοντα που φτάνει τα 450 M3/sec , αν αναλογιστούμε την υψηλή τιμή βροχοβαθμίδας της υδρολογικής λεκάνης που προκύπτει από το μεγάλο μέσο υψόμετρο που υπερβαίνει τα 1000 μέτρα.

Προκύπτουν σαφώς ιδιαίτερα μοναδικά πλεονεκτήματα σε ένα χαμηλού κόστους χωμάτινο φράγμα , εύκολο στην κατασκευή του , χωρίς αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και πολλαπλών χρήσεων στη λειτουργία του.»

Ένα δεύτερο φράγμα κοντά στο λιθωμένο φίδι μπορεί να μειώσει ακόμα περισσότερο την ποσότητα των υδάτων ώστε σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις που απαιτούνται να γίνουν στο σκεπασμένο τμήμα του ποταμού (Ένωση υποστυλωμάτων στο βόρειο σκεπασμένο τμήμα , εξομάλυνση πυθμένα, κλπ.) να αυξηθεί η ταχύτητα ροής των υδάτων με άμεση συνέπεια την αύξηση της παροχετευτικότητας της διατομής του ποταμού  και επομένως την αποφυγή αφ’ ενός της εκβάθυνσης της κοίτης εντός της πόλης και αφ’ ετέρου του ξηλώματος του σκεπαστού τμήματος που θα επιφέρει τεράστια δυσλειτουργία για μεγάλο διάστημα στην καθημερινότητα της πόλης.

  Τα πλεονεκτήματα μίας τέτοιας λύσης είναι πολλά και συνάδουν απόλυτα με τη σχεδιαζόμενη λειτουργία του Περιβαλλοντικού Πάρκου του Νέδοντα.  

Η πρόταση του Υπουργείου, αν και ιδιαίτερα ακριβή, θα καταστεί χρήσιμη για την πόλη πιθανόν μία φορά στα 50 ή στα 100  χρόνια ενώ η πιο πάνω αναφερθείσα θα είναι άμεσα , μετά την κατασκευή των φραγμάτων και διαρκώς ωφέλιμη για την πόλη ,που έχει ενταχθεί στις 100 Κλιματικά Ουδέτερες πόλεις της Ε.Ε., αλλά και τους κατοίκους της έχοντας έντονο περιβαλλοντικό αποτύπωμα , παρέχοντας το αναγκαίο υγρό στοιχείο στο περιβαλλοντικό πάρκο (κάτω φράγμα) και ικανές ποσότητες ύδατος στα πυροσβεστικά ελικόπτερα σε περίπτωση που χρειαστεί κατάσβεση πυρκαγιάς (άνω φράγμα). 

 Οφείλουμε να θυμίσουμε ότι στην πλημμύρα του 2016 δεν υπήρξε πρόβλημα με το Νέδοντα καθώς η στάθμη του ποταμού  παρέμεινε τουλάχιστον 2,50μ κάτω από τη στέψη του. 

Με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις ο Νέδοντας από τη γέφυρα της Σπάρτης μέχρι την εκβολή του  θα λειτουργεί πλέον ως κλειστός αγωγός και αντιμετωπιζόμενος ως τέτοιος μπορεί να σκεπαστεί και σε άλλα τμήματά του δίνοντας στην πόλη πολλούς κοινόχρηστους χώρους και  θέσεις στάθμευσης.