Τρίτη, 24 Μαϊος 2022 16:18

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας για τη μονιμοποίηση των 71 “συμβασιούχων covid”

ΟΧΙ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΙΣΟΝΟΜΙΑΣ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΑΠΟ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟ, ΤΖΑΜΟΥΡΑΝΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ  
Ψήφισμα για την στήριξη των 71 συμβασιούχων ορισμένου χρόνου που προσλήφθηκαν για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, κατέθεσε η δημοτική αρχή στο χθεσινό δημοτικό συμβούλιο Καλαμάτας. 

Ο Βασίλης Κοσμόπουλος, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, ανέφερε στην τοποθέτησή του ότι είχε προειδοποιήσει έγκαιρα, μέσα από την οικονομική επιτροπή, ότι οι εργαζόμενοι αυτοί θα ζητήσουν μονιμοποίηση και αυτό είναι άδικο απέναντι σε άλλους που ζητούν δουλειά. Ακόμη είπε πως ο τότε πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής, Γιώργος Φάβας, τους είχε διαβεβαιώσει ότι μόλις περάσουν οι έκτακτες υγειονομικές συνθήκες, οι συμβάσεις αυτές δεν θα ανανεωθούν. Επίσης, επικαλέστηκε και τον Υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, ο οποίος είχε κρατήσει την ίδια στάση. 

"Με έπιανε κόσμος στο δρόμο και μου έλεγε γιατί εμείς όχι και μόνο οι φίλοι του δημάρχου;" Κι εγώ δεν ήξερα τι να απαντήσω [...] Καλούμαστε τώρα να θεσμοθετήσουμε μονιμότητα σε άτομα της δικής σας επιλογής. Δηλαδή να δημιουργήσουμε στο Δήμο μια δική σας ομάδα. Αυτό δεν είναι έντιμο απέναντι σε όσους προσπαθούν να βρουν μια θέση εργασίας", δήλωσε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Βασίλης Κοσμόπουλος. 

Ο Βασίλης Τζαμουράνης, επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, από την πλευρά του είπε μεταξύ άλλων: "Η συζήτηση που κάνουμε είναι καταχρηστική από τη στιγμή που οι άνθρωποι αυτοί προσελήφθησαν κατά ένα τρόπο εν πάση περιπτώσει να μην το χαρακτηρίσω τώρα ότι ήταν φίλοι σας, αλλά δεν ήταν τουλάχιστον αποτέλεσμα μιας διαδικασίας πιο ανοικτής και πιο διαφανούς. Από εκεί και πέρα αυτοί οι άνθρωποι και ωφελήθηκαν από αλλεπάλληλες παρατάσεις των συμβάσεων τους και στέρησαν θέσεις εργασίας από άλλους ανθρώπους". 

Η Μαρία Οικονομάκου επικεφαλής της δεύτερης ελάσσονος μειοψηφίας, δήλωσε ότι δεν βλέπει το λόγο μονιμοποίησης και ότι υπάρχουν τα οκτάμηνα προγράμματα στα οποία υπάρχει μοριοδότηση. "Τώρα το να παραμείνουν αυτοί είναι καθαρά ρουσφετολογικό. Εγώ το λέω ευθέως και ας με χλευάσουν κάποιοι", σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Από τη "Λαϊκή Συσπείρωση" ο Τάσος Νιάρχος δήλωσε ότι υπάρχουν ελλείψεις σε εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση και στον Δήμο Καλαμάτας. "Προσλήψεις στους δήμους από την κυβέρνηση δεν γίνονται. Εμείς θεωρούμε τις αλλεπάλληλες συμβάσεις ομηρία για τους εργαζόμενους. Η θέση μας είναι σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους, για αυτό το λόγο θα ψηφίσουμε "ναι". 

Ο Δημήτρης Κουκούτσης δήλωσε ότι οι διαδικασίες πρόσληψης ήταν απολύτως διαφανείς και υπερψήφισε το ψήφισμα. 

Ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία, την ώρα που οι σύμβουλοι της μειοψηφίας είχαν αποχωρήσει από την αίθουσα. Το ψήφισμα περασε με τις ψήφους της δημοτικής αρχής, του Δημήτρη Κουκούτση και των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων. 

Μαργαρίτα Γρ. Πουλοπούλου