Τετάρτη, 25 Μαϊος 2022 16:14

Αναβάλλεται το Συμβούλιο για τα αντιπλημμυρικά της Καλαμάτας ύστερα από την “κατανόηση” της Περιφέρειας

Από την πλημμύρα του 2016 Από την πλημμύρα του 2016

ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ 
Για αναβολή πάει, τελικά, η προγραμματισμένη για αύριο συνεδρίαση του Δημοτικού Καλαμάτας για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων των αντιπλημμυρικών έργων, ύστερα από τη διάθεση που φαίνεται ότι η έχει η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ο περιφερειάρχης συγκεκριμένα, Παναγιώτης Νίκας, να δοθεί χρόνος στην αντιπολίτευση του Δήμου ώστε να μελετήσει τον ογκώδη φάκελο για το έργο που είναι και πάρα πολύ σημαντικό αλλά και πάρα πολύ σημαντική αναστάτωση αναμένεται ότι θα προκαλέσει. Για το θέμα έκανε δήλωση ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, στην οποία διατυπώνει την απορία του αν η αναβολή θα οδηγήσει τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης να αλλάξουν την άποψή τους…

Η δήλωση του δημάρχου κ. Βασιλόπουλου, όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας, έχει ως εξής: “«Για το αντιπλημμυρικό έχουμε συζητήσει από τις 5 Αυγούστου 2021. Αυτή η μελέτη υπήρχε από τότε, δεν έχει αλλάξει κάτι. Υπήρχε η πρόταση αυτή και υπάρχει και η μηδενική λύση, δηλαδή να μην κάνουμε τίποτα. Ή κάνουμε τις παρεμβάσεις και θωρακίζουμε την πόλη μας ή δεν κάνουμε τίποτα! Όλες οι άλλες προτάσεις που συζητήθηκαν στη Διαπαραταξιακή, 5 Αυγούστου 2021, απορρίφθηκαν από τους μελετητές. Ούτε ποτάμι δεύτερο μπορούμε να φτιάξουμε από το Νέδοντα, διότι θα δημιουργήσει τεράστια αναστάτωση στην πόλη, γιατί όταν δουλεύουν τα μηχανήματα μέσα στο ποτάμι δεν δημιουργούν πρόβλημα παρά μόνο στο σημείο που είναι οι γέφυρες και το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο.


Οπότε, ερχόμαστε να συζητήσουμε μια μελέτη που όλοι την επιθυμούμε αλλά, όλους μας προβληματίζει η αναστάτωση που θα δημιουργηθεί στην πόλη, κυρίως στο σημείο από τη γέφυρα της 23ης Μαρτίου έως την οδό Κιλκίς, αφού το συγκεκριμένο τμήμα πρέπει να καθαιρεθεί και να ανακατασκευαστεί. Εξασφαλίσαμε, λοιπόν, όταν μάθαμε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να μείνει ανοιχτό, εξασφαλίσαμε ότι θα ξανακλείσει. Έχει την υποχρέωση η εταιρεία να το κατασκευάσει όπως ήταν. Και πάλι όμως αυτό είναι θέμα και μας προβληματίζει.  

ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Όμως, προφανώς, βλέπουμε την πόλη μπροστά, πενήντα χρόνια μετά, και θέλουμε να εξασφαλιστεί η αντιπλημμυρική της θωράκιση. Συγχρόνως, όμως, έχουμε καταθέσει και συγκεκριμένες παρατηρήσεις. Έχουμε καταθέσει 6 σημεία στο Υπουργείο και ζητάμε αυτά να τα λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τους. Δηλαδή, έχουμε πει ότι προφανώς μας ενδιαφέρει να δημιουργήσουμε «Λεκάνες Ηρεμίας» ώστε να εμπλουτίζεται ο υδροφόρος ορίζοντας.

Ζητάμε λοιπόν ένα φράγμα στην Αρτεμισία, γιατί όχι και ένα φράγμα πιο χαμηλά. Εγώ δεν αμφισβητώ αυτό που προτείνουν οι κύριοι Κοσμόπουλος και Τζαμουράνης, το δεύτερο φράγμα, αν χρειάζεται. Σίγουρα όμως χρειάζεται το πρώτο, αυτό το αναγνωρίζουμε όλοι. Ζητάμε, λοιπόν, οριοθέτηση του Νέδοντα, τα 1.830 μέτρα βόρεια της οδού Σπάρτης, για να μπορέσουμε να αναδείξουμε το Περιβαλλοντικό Πάρκο του Νέδοντα.

Ζητάμε τη διευθέτηση του ρέματος στη Θουρία, στους Αγίους Θεοδώρους.

Ζητάμε να γίνει μια διαφορετική μελέτη για το Καλαμίτσι.

Ζητάμε να γίνει οριοθέτηση του Βέλιουρα για να προστατέψουμε τις οικίες που υπάρχουν εκεί.

Ζητάμε συγκεκριμένα πράγματα και αυτά, λοιπόν, εμείς θα τα θέσουμε και πάλι στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Τώρα, αν θα γίνει συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου αύριο, θα το δούμε. Είμαστε σε επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη, ενδεχομένως να αναβάλει αυτός το θέμα τη Δευτέρα, να μη συζητηθεί κι εφόσον γίνει αυτό καμία αντίρρηση να το αναβάλλουμε κι εμείς και να δοθεί περισσότερος χρόνος στις μειοψηφίες να το επεξεργαστούν, να το συζητήσουν.

Αναρωτιέμαι όμως: θ’ αλλάξει τη θέση τους;”.