Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2012 19:11

Πρόστιμο στο Δήμο Καλαμάτας για παράνομη χωματερή-φάντασμα

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ 
Ενώ όλο το «φρύδι» του Δήμου Καλαμάτας, όπως επανειλημμένως έχει τονίσει ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, είναι γεμάτο από παράνομους μικρούς σκουπιδότοπους, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, επέβαλε στο Δήμο πρόστιμο για χωματερή που δεν υπάρχει…!
Είναι ένα πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ, για παράνομη αποθήκευση σκουπιδιών στη θέση «Πηγαδούλι», του πρώην Δήμου Θουρίας. Όμως, σε επικοινωνία που είχαμε για το θέμα με τον πρώην δήμαρχο Θουρίας, Γιώργο Σκαλαίο, έμεινε έκπληκτος, τονίζοντας ότι «Πηγαδούλι» δεν υπάρχει πουθενά στην περιοχή όπου ήταν δήμαρχος! Αναγνώρισε ότι υπάρχουν προσωρινά αποθηκευμένα σκουπίδια, σε δεμάτια μάλιστα, αυτά όμως βρίσκονται στη θέση «Γαρδικάκι», επάνω από τη Θουρία.

Ίδια ήταν η αντίδραση του δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας, πρώην αντιδημάρχου Θουρίας, Δημήτρη Φαββατά, όταν ανακοινώθηκε η επιβολή προστίμου κατά τη μεσημβρινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής.
Η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να γίνει προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια, προκειμένου να ακυρωθεί το συγκεκριμένο πρόστιμο, παρ’ ότι κανείς δεν γνωρίζει αν πράγματι υπάρχει περιοχή «Πηγαδούλι» στον πρώην Δήμο Θουρίας, που να έχει σκουπίδια. Η επιχειρηματολογία του Δήμου, για την ακύρωση του προστίμου, είναι ότι αρμόδια για τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία δεν έχει θέσει σε εφαρμογή τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, ούτε έχει υποδείξει στο Δήμο χώρο για τη διάθεση των σκουπιδιών.
Με τη συγκεκριμένη απόφαση διαφώνησε ο επικεφαλής του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών», Σταμάτης Μπεχράκης, που τόνισε ότι εάν πράγματι υπάρχει τέτοια τοποθεσία και η απόθεση σκουπιδιών έχει γίνει με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, τότε καλώς να γίνει προσφυγή στη δικαιοσύνη. Εάν όμως τα σκουπίδια εναποτέθηκαν χωρίς απόφαση συλλογικού οργάνου, όπως γίνεται για παράδειγμα στο πεδίο βολής, πίσω από το γήπεδο Λουκαρέας, τότε διαφωνεί με την προσφυγή στη δικαιοσύνη.
Στ.Μ.