Σάββατο, 09 Φεβρουαρίου 2013 18:50

Τα πρώην αυθαίρετα στη βίλα του Βασιλιτσίου και η χορηγία για το ΔΗΠΕΘΕΚ

Τα πρώην αυθαίρετα στη βίλα του Βασιλιτσίου και η χορηγία για το ΔΗΠΕΘΕΚ

ΘΕΜΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ Ν. ΦΩΤΕΑ
Το δίλημμα αν μπορεί να είναι ευπρόσδεκτες ή όχι οι χορηγίες από βαθύπλουτους ανθρώπους, που ακούσια ή όχι έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις αυθαιρεσιών και όχι μόνο, μπήκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με αφορμή τη δωρεά…

…55.000 ευρώ, από τον Πόντιο Φώτιο Καλτσίδη, για την αποκατάσταση των καμένων εγκαταστάσεων του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας.
Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στη Ρωσία, είναι ο ιδιοκτήτης της γνωστής βίλας του Βασιλιτσίου, στην οποία πριν από χρόνια, με αφορμή το θάνατο από εργατικό δυστύχημα ενός αλλοδαπού, διαπιστώθηκε ότι ανεγείρονταν αυθαίρετα κτίσματα και δούλευαν ανασφάλιστοι εργαζόμενοι.
Οι εκκρεμότητες με τη συγκεκριμένη βίλα έχουν ρυθμιστεί, με την έννοια ότι τηρήθηκαν όσα προβλέπει η νεότερη νομοθεσία περί νομιμοποίησης αυθαιρέτων και ότι καταβλήθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά ως πρόστιμα.
Η δημοτική αρχή έφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο εισήγηση, σύμφωνα με την οποία ο επιχειρηματίας αναλαμβάνει να υλοποιήσει έργα αποκατάστασης των ζημιών στο ΔΗΠΕΘΕΚ, με 55.000 ευρώ και με την επίβλεψη της τεχνικής υπηρεσίας.
Ο επικεφαλής όμως της «Πρωτοπορίας», Νίκος Φωτέας, έβαλε θέμα ενδεχόμενης αδιαφάνειας, καλώντας το Σώμα να μην έχει κοντή μνήμη, όπως είχε χαρακτηριστικά. Ειδικότερα, τόνισε ότι πριν από ένα χρόνο στο Δήμο σημειώθηκε αναταραχή από τις αντικαταστάσεις διευθυντών, στις οποίες προέβη με απόφασή του ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας. Ο κ. Φωτέας δήλωσε πως με το που έγινε η αλλαγή διευθύντριας σε συγκεκριμένη υπηρεσία, ρυθμίστηκαν και οι πολεοδομικές εκκρεμότητες με τη συγκεκριμένη βίλα, ενώ ο ιδιοκτήτης κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο περίπου 900.000 ευρώ από περίπου 3.000.000 ευρώ που ήταν το αρχικό. Ο επικεφαλής της «Πρωτοπορίας» σχολίασε ότι δεν είναι τίποτα για κάποιον να κάνει μια χορηγία ορισμένων χιλιάδων ευρώ, όταν έχει ευεργετηθεί με απομείωση προστίμου ύψους πάρα πολλών χιλιάδων ευρώ. Επιπλέον δε, αναρωτήθηκε γιατί κάποιος που έχει τη βίλα του στο Βασιλίτσι να κάνει χορηγίες στην Καλαμάτα; «Δεν είμαστε αντίθετοι στις χορηγίες, είμαστε όμως υπέρ της διαφάνειας», είπε τέλος ο κ. Φωτέας.
Για το ίδιο θέμα ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκος Διασάκος, είπε νωρίτερα ότι η δημοτική αρχή προβαίνει σε άφεση αμαρτιών προς τους επιχειρηματίες που βγάζουν υπερκέρδη είτε από την υπεραξία της εργασίας των εργαζομένων τους είτε και από άλλους παράνομους τρόπους. «Υπηρέτες του κεφαλαίου είσαστε και εσείς» είπε ο κ. Διασάκος, ενώ έκανε αναφορά σε όσα συνέβησαν στη συγκεκριμένη βίλα και ειδικότερα μίλησε για έναν νεκρό εργάτη, για ανασφάλιστους εργαζόμενους και για διάφορες αυθαιρεσίες.
Στην απάντησή του ο δήμαρχος μίλησε για πολιτική του σοκ, του αυριανισμού και της λάσπης στον ανεμιστήρα, που ακολουθούν μερικοί, χωρίς να αναφερθεί σε ονόματα. Σημείωσε ότι απέναντι σε αυτή την πολιτική, η δική του δημοτική αρχή απαντάει με το λόγο και με τα έργα. Επί της ουσίας των όσων ανέφερε ο Νίκος Φωτέας, ο Παναγιώτης Νίκας απάντησε ότι οι διαδικασίες σχετικά με τις εκκρεμότητες της βίλας στο Βασιλίτσι ξεκίνησαν και έκλεισαν επί της προηγούμενης διευθύντριας της Πολεοδομίας. Τόνισε ότι πλέον έχουν λυθεί όλα τα θέματα και κάλεσε όποιον υποστηρίζει το αντίθετο να το αποδείξει.
Ο δήμαρχος εξέφρασε ακόμη τις μεγάλες του ευχαριστίες προς τον Πόντιο επιχειρηματία, τον οποίο χαρακτήρισε μεγάλο Έλληνα από τη Ρωσία, ενώ σημείωσε ότι «έχουμε ανάγκη από χορηγίες, έχουμε ανάγκη να έχουμε τους επιχειρηματίες δίπλα μας».
Οι παρατάξεις του Θόδωρου Μπρεδήμα και του Σταμάτη Μπεχράκη υπερψήφισαν για τη χορηγία του επιχειρηματία και την υλοποίηση του έργου, βάζοντας κάποια επιμέρους ζητήματα. Η παράταξη του Νίκου Διασάκου καταψήφισε και η παράταξη του Νίκου Φωτέα έριξε λευκό.
Στ.Μ.