Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022 11:39

«Gala – Δεκατιανό» και καψάλα με φρέσκο ελαιόλαδο για την Παγκόσμια Ημέρα της Ελιάς

«Gala – Δεκατιανό» και καψάλα με φρέσκο ελαιόλαδο για την Παγκόσμια Ημέρα της Ελιάς

ΣΑΒΒΑΤΟ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 

Με σκοπό να ενδιαφερθούν και να ενημερωθούν οι μαθητές και οι μεγάλοι για τη σημασία του υγιεινού κολατσιού αλλά και για την υποστήριξη της κατανάλωσης ελαιολάδου και ελιάς και στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας της Ελιάς (26 Νοεμβρίου) το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Οργανισμό «Δρόμοι της Ελιάς» και το Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας διοργανώνουν πολύ ενδιαφέρουσες βιωματικές εκδηλώσεις το Σάββατο στο Μουσικό Σχολείο και στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καλαμάτας…

Τίτλος των εκδηλώσεων «GALA-Δεκατιανό - Η σημασία του κολατσιού (σχολατσιού) για την υγεία των μαθητών και η προετοιμασία του».

Η εκδήλωση απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες των Δ, Ε’ και ΣΤ΄ τάξεων των Δημοτικών Σχολείων της Καλαμάτας με τους γονείς/κηδεμόνες τους και σε εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας.

Οι διοργανωτές σημειώνουν ότι θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες τρεις δράσεις

Α. ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ με ονομασία «Gala Δεκατιανό» για ΜΑΘΗΤΕΣ/ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ (Δ’-Ε’-ΣΤ’ Δημοτικού) Σάββατο 26 Νοεμβρίου, ώρες 10:00-13:30, Αίθριο Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας:

Η εκδήλωση θα αφορά στη δημιουργία ενός εστιατορίου για μαθητές/μαθήτριες όπου θα προσφερθεί μενού με είδη κολατσιού αποτελούμενα από υγιεινές τροφές και γευσιγνωσία ελαιολάδου. Οι μαθητές/τριες θα επιλέξουν από το μενού και θα βιώσουν μια εμπειρία ενός εστιατορίου (μαιτρ, σερβιτόροι, ζωντανή μουσική) προσαρμοσμένου στην ηλικία τους.

Οι ΣΕΦ και οι Μάγειροι των εστιατορίων της Καλαμάτας σε συνεργασία με σπουδαστές μαγειρικής από Δημόσια και Ιδιωτικά ΙΕΚ Καλαμάτας θα ετοιμάσουν το κολατσιό που θα επιλέξουν οι μαθητές και οι μαθήτριες (το μενού έχει βασιστεί σε συμβουλές διατροφής από τους Διατροφολόγους του Νοσοκομείου Καλαμάτας). Το γεύμα θα πλαισιώνεται από μουσική με την φροντίδα του Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας

Να σημειωθεί ότι οι επιλογές βασίζονται σε αγνά υλικά, τοπικά αγροτικά προϊόντα, επιλογές από αρτοσκευάσματα, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και ελιές ΠΟΠ Καλαμάτας προσφορά τοπικών επιχειρήσεωνς.

 

Β. Ημερίδα με τίτλο:  «Η σημασία του σχολατσιού για την υγεία των μαθητών και η προετοιμασία του», Σάββατο 26 Νοεμβρίου, ώρες 10:30-13:00, Αμφιθέατρο Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας

Οι ΓΟΝΕΙΣ/ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ, παράλληλα, θα βρίσκονται στο αμφιθέατρο του σχολείου όπου θα υλοποιηθεί ημερίδα με τίτλο «Η σημασία του σχολατσιού για την υγεία των μαθητών και η προετοιμασία του» με εισηγητές Διατροφολόγους και επώνυμους ΣΕΦ της Καλαμάτας.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: Θα προσκληθούν (ανοιχτή πρόσκληση) να παρακολουθήσουν την ανωτέρω ημερίδα.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ:

 

10.30-10.45

Καλωσόρισμα – Στοχοθεσία Ημερίδας
Χαιρετισμοί – Παρουσίαση συνεργατών – Παρουσίαση δράσεων του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «ΕΛΙΑ»

Ι. Ραβάνη, Γ. Αργυροηλιόπουλος, Μέλη ΚΕΠΕΑ Καλαμάτας

Τρισεύγενη Πουλοπούλου, Δ/ντρια Μουσικού Σχολείου Καλαμάτας – πρώην Υπεύθυνη Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας

10.45-11.00

 «Απονομή βραβείων και επαίνων του Μαθητικού Διαγωνισμού 2022

 με θέμα : Η Καλαμάτα Γαστρονομικός Προορισμός με όχημα την Ελιά Καλαμών: είναι εφικτό; »
Δημήτριος Οικονομόπουλος, Περιφερειακός Δ/ντής Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου
Γεώργιος Καραμπάτος, Εκτελεστικός Διευθυντής Πολιτιστικού Οργανισμού  «Δρόμοι της Ελιάς»

11.00-11.20

«Υγιεινή διατροφή για μαθητές Δημοτικού σχολείου»:

Καλλιόπη Μπουκέα, Κλινική Διαιτολόγος, Προϊσταμένη Τμήματος Διατροφής ΓΝ Καλαμάτας

 Δημητροπούλου Μαρία, τεταρτοετής φοιτήτρια Τμήματος Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

11.20-12.00

«Καλές πρακτικές ένταξης υγιεινής διατροφής στην καθημερινότητα των παιδιών και της οικογένειας»

Αριστέα Γκιοξάρη, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

   

12.00-12.20

«Τρόποι προετοιμασίας υγιεινού κολατσιού»

Δημ. Καρράς ΣΕΦ Καθηγητής Δημόσιου ΙΕΚ  Καλαμάτας

12.20-12.40

«Βιώσιμη Διατροφή – από την επιλογή ως τη συσκευασία» - Παρουσίαση του Δικτύου Δράσης ΠΕ «ΤΑΠΕΡΙΣΤΑΣ»

Ι. Ραβάνη, Γ. Αργυροηλιόπουλος, Μέλη ΚΕΠΕΑ Καλαμάτας

12.40-13.00

Ερωτήσεις – Συζήτηση

 

Αξιολόγηση ημερίδας - Κλείσιμο

 

Γ. πάμε για καψάλες στα λιοτρίβια

ΜΑΘΗΤΕΣ/ΤΡΙΕΣ: Το Σάββατο 26/11, από τις 14:00 μέχρι 16:00 στο λιοτρίβι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας σας προσκαλεί να δοκιμάσετε φρέσκο ψωμί βουτηγμένο σε πρωτόλαδο, με τον όρο να περιγράψετε στους συμμαθητές/τριες, φίλες, φίλους και γονείς αυτό που θα αισθανθείτε στον ουρανίσκο σας, αυτό που γευτήκατε.

Χορηγίες: ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟ CATERING - ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ KAI ΣΙΑ ΕΕ, ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΚΑΤΕΡΙΝΑ,  AGROVIM S.A, Φούρνος  ΦΡΑΓΓΕΑΣ, Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας (ΣΕΜ), ΠΑΣΤΕΛΙ ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟΥ ΚΑΠΑ – ΕΥΜΕΛΕΙΝ, Φυτώρια ΝΙΚΟΥ, Ανθοπωλείο Βασίλης Μπούνας, Φωτογράφος Εκδήλωσης Στάθης Γιαννακόπουλος

Υποστήριξη: Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Νοσοκομείο Καλαμάτας, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – παράρτημα Μεσσηνίας, Δημόσιο ΙΕΚ Καλαμάτας, Αρτοποιοί της Καλαμάτας μέλη  της Συντεχνίας Αρτοποιών Νομού Μεσσηνίας, Aγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας, Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας, Αστικό ΚΤΕΛ Καλαμάτας. 

Αιγίδα: Η εκδήλωση θα τελεστή υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και εντάσσεται στον Εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας ΕΛΙΑΣ υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Μεσσηνίας, του Δήμου Καλαμάτας και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.

Διοργανωτές: ΚΕΠΕΑ Καλαμάτας, Πολιτιστικός Οργανισμός "Δρόμοι της Ελιάς", Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας