Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012 10:34

Σε μία εβδομάδα μπαίνει η μπουλντόζα στην κεντρική πλατεία για την ανάπλαση

Σε μία εβδομάδα μπαίνει η μπουλντόζα στην κεντρική πλατεία για την ανάπλαση

«ΠΑΕΙ» ΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟΣΤΡΩΤΟ ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ
Στο τέλος της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Καλαμάτας, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας.
Από την άλλη, οι πολίτες που αντιτίθενται στο συγκεκριμένο έργο για σειρά λόγων, αναμένουν εάν θα ανταποκριθούν ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Τάσος Αποστολόπουλος, και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, στο αίτημά τους για την επανεξέταση του θέματος.

Το συμφωνητικό για την εκτέλεση του έργου θα υπογραφεί με τον ανάδοχο αύριο, είπε ο δήμαρχος και επεσήμανε ότι ο εργολάβος τον ενημέρωσε ότι πέντε ημέρες μετά θα είναι έτοιμος να ξεκινήσει τις εργασίες του.
Τις προηγούμενες ημέρες, κάτοικοι συγκέντρωσαν υπογραφές που στάλθηκαν στον Τάσο Αποστολόπουλο, με το αίτημα να ανασταλεί η εργολαβία, αφενός για να διασωθεί το μαρμαρόστρωτο έργο τέχνης που θεωρείται σπάνιο και αριστουργηματικό, αφετέρου για να διατεθούν τα χρήματα σε άλλες παρεμβάσεις που χρειάζονται οι λαϊκές συνοικίες της πόλης. Ωστόσο, θεωρείται απίθανο να αλλάξει κάτι τώρα.
Ο δήμαρχος σημείωσε ότι σέβεται κάθε άποψη για την κεντρική πλατεία, παρατήρησε, ωστόσο, ότι το μαυρόασπρο μαρμαρόστρωτο δεν μπορεί να διατηρηθεί ως έχει, διότι το 85% των πλακών είναι σπασμένες, ενώ δεν επιτρέπεται και η αντικατάστασή τους με καινούργιες, γιατί θα είναι ολισθηρές και επικίνδυνες για να προξενήσουν ατυχήματα.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχουν καθορίσει ο Δήμος και ο ανάδοχος, η πρώτη φάση του έργου αφορά την περιοχή από τα αγάλματα μέχρι την οδό Κροντήρη, και η παρέμβαση θα έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 70% με 80% μέχρι το Πάσχα. Μετά το Πάσχα, θα ξεκινήσει η ανάπλαση σε τρεις φάσεις στους χώρους όπου είναι «απλωμένα» τα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων. Η τελευταία φάση του έργου αφορά τον ελεύθερο χώρο της πλατείας, από την Καίσαρη μέχρι τη Βαλαωρίτου. Μέχρι το Πάσχα θα έχει ολοκληρωθεί και το "ξήλωμα" της Αριστομένους, για την εγκατάσταση αγωγού ομβρίων και την κατασκευή καινούργιου οδοστρώματος.
Για να εξυπηρετηθεί η κυκλοφορία των οχημάτων, όσο καιρό θα είναι κλειστή η Αριστομένους, θα αλλάξει κατεύθυνση η Σιδηροδρομικού Σταθμού.
Ο δήμαρχος τόνισε ότι, για όσο καιρό διαρκούν τα έργα, οι επαγγελματίες της κεντρικής πλατείας θα απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη.
Στ.Μ.