Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2023 01:22

“Κατανοώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης” - Εκπαίδευση, κριτική σκέψη, “ψηφιακός γραμματισμός”

Χρήστος Μπούρας, Παναγιώτης Τζαβάρας, Θοδωρής Ρουσόπουλος, Μανώλης Σφακιανάκης Χρήστος Μπούρας, Παναγιώτης Τζαβάρας, Θοδωρής Ρουσόπουλος, Μανώλης Σφακιανάκης

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ, ΘΟΔΩΡΗΣ ΡΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ, ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΑΚΗΣ  

Εκπαίδευση, κριτική σκέψη, “ψηφιακός γραμματισμός” είναι αυτά τα οποία πρέπει να καλλιεργήσει ο άνθρωπος για να διαχειρίζεται με σωστό τρόπο τα ηλεκτρονικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία θα αποτελούν όλο και περισσότερο κομμάτι της ζωής του. Σε αυτή την κοινή προτροπή κατέληξαν, παρότι δεν είχαν την ίδια άποψη για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, ο Χρήστος Μπούρας και ο Μανώλης Σφακιανάκης, μιλώντας χθες το βράδυ στην Καλαμάτα, στην παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Τζαβάρα: “Κατανοώντας τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης”...

Η παρουσίαση έγινε στο αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας, το οποίο γέμισε από κόσμο, που έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αλλά και για τις απόψεις των ομιλητών. 

Την παρουσίαση συντόνισε η δημοσιογράφος Χριστίνα Ρέγγου, ενώ η έναρξη έγινε με χαιρετισμό της Αντωνίας Παυλάκου, ως εκπροσώπου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, που διοργάνωσε την εκδήλωση. 

Ακολούθως μίλησε λίγο για το βιβλίο του ο Παναγιώτης Τζαβάρας, ο οποίος, θέλοντας να δείξει τη δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, σημείωσε ότι για την βιβλιοπαρουσίαση δεν εστάλη καμία πρόσκληση σε κανέναν, δεν προσκλήθηκε κανένας τηλεφωνικά και όμως η αίθουσα γέμισε από κόσμο που ενημερώθηκε από τα συγκεκριμένα μέσα. 

Ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, είπε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν τα αρνητικά τους και τα θετικά τους, κυρίως όμως τόνισε ότι δεν είναι ενημερωτικά μέσα, δεν μεταδίδουν πληροφορίες αλλά γνώμες, που πολλές φορές είναι σκόπιμες και κακόβουλες. Είπε ότι είναι προβληματικό το γεγονός ότι έρευνες που έχουν γίνει δείχνουν ότι μια σημαντική μερίδα πολιτών θεωρεί ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν και μέσα πληροφόρησης. Ουσιαστικά κάλεσε τους πολίτες για την ενημέρωσή τους να απευθύνονται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Αυτό που τόνισε ο Θοδωρής Ρουσόπουλος είναι ότι οι γονείς των παιδιών αλλά κυρίως η πολιτεία πρέπει να πάρει μέτρα για τον “ψηφιακό γραμματισμό” των νέων. 

Ο Μανώλης Σφακιανάκης, απόστρατος ανώτατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας και επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, συμφώνησε με την τοποθέτηση του Θοδωρή Ρουσόπουλου, ενώ αναφέρθηκε σε οικονομικές και άλλες καταστροφές που έχουν υποστεί πάρα πολλοί πολίτες, από απατεώνες που τους ξεγελούν μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Μανώλης Σφακιανάκης είπε ότι τα μέσα αυτά είναι η συντροφιά πολλών ανθρώπων, είναι χρήσιμα, όμως χρειάζονται μεγάλη προσοχή στη διαχείρισή τους και εκπαίδευση, κάτι που η πολιτεία δεν έχει φροντίσει να γίνει, όπως τόνισε. 

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστος Μπούρας, σχολίασε ότι οι εξελίξεις στην τεχνολογία είναι τόσο ταχύτατες που δεν μπορούμε να μιλάμε για κατανόηση των μέσων κοινωνικών δικτύωσης, αφού όλα αλλάζουν συνεχώς και πάρα πολύ γρήγορα. Κράτησε αποστάσεις από την τοποθέτηση του Θοδωρή Ρουσόπουλου σχετικά με τα κλασικά μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνοντας ότι λαϊκισμός, fake news και ανωνυμία υπάρχει και στα δύο. Επιπλέον δε τόνισε ότι κακή χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κάνουν και τα ίδια τα κόμματα, σημειώνοντας ότι σε κόμματα υπάρχουν δύο ομάδες, αυτή που διαδίδει ψέματα και η άλλη που ψάχνει να βρει τα ψέματα τα οποία διαδίδει το αντίπαλο κόμμα. Ο Χρήστος Μπούρας είπε ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας έχει δημιουργήσει ένα νέο γένος ανθρώπου, τον ηλεκτρονικά δικτυωμένο, ο οποίος για να προστατέψει τον εαυτό του αυτό που μπορεί να κάνει είναι να αναπτύξει την κριτική του σκέψη. 

Στ.Μ.