Κυριακή, 10 Μαρτίου 2013 02:16

Διεθνές ενδιαφέρον για τη μελέτη με τα εμφράγματα στη Μεσσηνία στα χρόνια της κρίσης

Ο Μ. ΜΑΚΑΡΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ
Πολύ άσχημα είναι τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησε ο Μανώλης Μάκαρης, επιμελητής της Καρδιολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Καλαμάτας, τα οποία δείχνουν  μια εκτίναξη των περιστατικών εμφράγματος του μυοκαρδίου στην εποχή της κρίσης…

Η έρευνα παρουσιάστηκε χθες στο 62ο ετήσιο επιστημονικό συνέδριο του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, που πραγματοποιείται στο Σαν Φρανσίσκο, ενώ ο Μανώλης Μάκαρης νωρίς το πρωί της Κυριακής θα μιλήσει για την έρευνά του και στον τηλεοπτικό σταθμό Mega (στις 07:20).
Τα στοιχεία, που προέρχονται από τους  ασθενείς στην Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας, δείχνουν ότι τα τελευταία χρόνια της κρίσης τα περιστατικά εμφράγματος του μυοκαρδίου έχουν σχεδόν διπλασιαστεί, σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων τα χρόνια πριν από την κρίση. Διαπιστώνεται δε ότι τέτοια περιστατικά εκδηλώνονται κυρίως σε ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους, που μειώνεται τόσο δραματικά το εισόδημά τους ώστε αναγκάζονται να διακόψουν τη φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να ακολουθούν, που πέφτει κατακόρυφα η ποιότητα της ζωής τους.
Η μελέτη του Μανώλη Μάκαρη, που είναι και πρόεδρος  των ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας, έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον στο συνέδριο της Αμερικής, γι’ αυτό και θα είναι μεταξύ των θεμάτων συνέντευξης Τύπου που θα δοθεί με τη συμμετοχή και του ίδιου. Μάλιστα καρδιολόγοι από πάρα πολλές χώρες τον πλησίασαν και ζήτησαν να τους ενημερώσει για την κατάσταση στην Ελλάδα όσον αφορά την υγεία του πληθυσμού, την κοινωνική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα.
Στ.Μ.