Δευτέρα, 06 Μαρτίου 2023 15:31

“Διαμαρτυρία” του Συλλόγου Δασκάλων-Νηπιαγωγών για τη φύλαξη του Πάρκου από εθελοντές σεκιούριτι Συλλόγου

“Διαμαρτυρία” του Συλλόγου Δασκάλων-Νηπιαγωγών για τη φύλαξη του Πάρκου από εθελοντές σεκιούριτι Συλλόγου

ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΕΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ

Και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας καλεί το Δήμο Καλαμάτας να αναιρέσει την απόφασή του για τη δωρεάν ανάθεση της φύλαξης του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων, από τις έξι το απόγευμα μέχρι τις εννιά το βράδυ, από εθελοντές Συλλόγου σεκιούριτι. Ο Σύλλογος υπογραμμίζει ότι “δεν δεχόμαστε να παρακολουθούν εμάς και τα παιδιά μας για την τήρηση κανόνων που είναι απλοί, κατανοητοί και εγγράφως διατυπωμένοι στο χώρο” και ζητά “το πάρκο να παραμείνει αληθινά ελεύθερο για εμάς και τα παιδιά μας”...

Πιο συγκεκριμένα “ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας εκφράζει τη διαμαρτυρία του και την κάθετη αντίθεσή του στην  απόφαση του Δήμου Καλαμάτας να δεχτεί την “εθελοντική του φύλαξη” τις ώρες 18.00-21.00 από ομάδα εθελοντών security στην οποία έχει παραχωρήσει βαγόνι. Με την απόφαση αυτή η δημοτική αρχή παραχωρεί την εξουσία σε άτομα με παραστρατιωτική αισθητική, χωρίς καμία αρμοδιότητα και καταλληλότητα να ελέγχουν τη συμπεριφορά μικρών και μεγάλων που χρησιμοποιούν το πάρκο. 

Η παρουσία αυτών των ατόμων τις συγκεκριμένες ώρες, όταν το πάρκο είναι γεμάτο κόσμο και δραστηριότητα, δεν πρόκειται να βοηθήσει καθόλου στη διαφύλαξη της ασφάλειας των επισκεπτών και των υποδομών του πάρκου. Η εμπειρία και η κοινή λογική έχουν αποδείξει ότι οι βανδαλισμοί και οι καταστροφές γίνονται σε  μέρη υποβαθμισμένα και εγκαταλελειμμένα, που η πολιτεία ή οι τοπικές αρχές έχουν αφήσει στην τύχη τους, κάτι που δυστυχώς συμβαίνει εδώ και χρόνια και στο πάρκο. Αντίθετα, αυτό που αποτρέπει τις καταστροφές και ενισχύει την ασφάλεια των πολιτών είναι, ένα πάρκο, με αξιοπρεπή συντήρηση, ανοιχτό σε πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, που να προσελκύει κόσμο όλη την ημέρα.

Η δημοτική αρχή είναι αυτή που οφείλει να εξασφαλίζει τη σωστή και αναβαθμισμένη λειτουργία του πάρκου για τους πολίτες. Δεν μπορεί να επικαλείται ως άλλοθι την έλλειψη χρημάτων και προσωπικού και να προβάλλει ως λύση την εκχώρηση αρμοδιοτήτων και εξουσιών σε "εθελοντές", τη στιγμή που ήδη ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας αντιδρά.  Υποχρεούται χωρίς υπεκφυγές να ενισχύσει το πάρκο με μόνιμο προσωπικό συντήρησης και καθαριότητας,  επαρκή φωτισμό, κατάλληλα όργανα άθλησης και παιχνιδιού, ευνοϊκό πλαίσιο για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων. Τη φύλαξη του χώρου πρέπει  να αναλάβουν αρμόδιοι δημοτικοί υπάλληλοι. 

 Έτσι μόνο θα γίνει το πάρκο πιο ζωντανό και φιλόξενο στους επισκέπτες. Αλλιώς υπονομεύεται ο  δημόσιος και ανοιχτός  χαρακτήρας  του. 

Δε δεχόμαστε:

o Να κυκλοφορούν “μαυροφορεμένοι” με στολές ανάμεσα στον κόσμο, να δημιουργούν κλίμα εκφοβισμού χωρίς να λογοδοτούν πουθενά.

o Να παρακολουθούν εμάς και τα παιδιά μας για την τήρηση κανόνων που είναι απλοί, κατανοητοί και εγγράφως διατυπωμένοι στο χώρο.

o Οι κανόνες λειτουργίας και η τήρησή τους να εξαρτώνται από την προσωπική άποψη του “εθελοντή-φρουρού”.

Ζητάμε:

o Ο Δήμος να αναιρέσει την απόφαση αυτή.

o Το πάρκο να παραμείνει αληθινά ελεύθερο για εμάς και τα παιδιά μας”.

Το κείμενο του Συλλόγου υπογράφουν η πρόεδρός του, Χριστίνα Λαδά και ο γραμματέας του, Διονύσης Ψαλλίδας.