Τρίτη, 07 Μαρτίου 2023 10:49

“Εκτροχιασμός” και διχασμός στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση της Θουρίας

Ο Βασίλης Κοσμόπουλος, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, τοποθετείται για το θέμα, σε μια κατάμεστη αίθουσα, με όρθιους δημοτικούς συμβούλους, πολίτες, εκπροσώπους φορέων Ο Βασίλης Κοσμόπουλος, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, τοποθετείται για το θέμα, σε μια κατάμεστη αίθουσα, με όρθιους δημοτικούς συμβούλους, πολίτες, εκπροσώπους φορέων

“ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ” Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ 

Η αδυναμία της δημοτικής αρχής Καλαμάτας να διαχειριστεί το ομόφωνο αίτημα της Θουρίας για τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτησή της από το Αστικό ΚΤΕΛ Καλαμάτας, καθώς θεωρεί ότι το Υπεραστικό ΚΤΕΛ εδώ και χρόνια δεν έχει ανταποκριθεί στις ανάγκες, έχει προκαλέσει έναν αδικαιολόγητο εκτροχιασμό στις σχέσεις μεταξύ προέδρων των χωριών της περιοχής, την καθολική αντίδραση των κατοίκων της Θουρίας και τα δικαιολογημένα παράπονα του Υπεραστικού ΚΤΕΛ, που τονίζει ότι ποτέ δεν του τέθηκαν ζητήματα σχετικά με τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση της Θουρίας… 

Αυτό που συνέβη χθες το βράδυ είναι χωρίς προηγούμενο για ένα Σώμα με την αυτοδιοικητική κουλτούρα του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας. Επί πολλή ώρα και εξαιτίας της στάσης της δημοτικής αρχής, που δεν ήθελε να στεναχωρήσει κανέναν, το Δημοτικό Συμβούλιο προσπαθούσε να βγάλει άκρη εάν η απόφαση που ελήφθη μόλις πριν ένα μήνα, ομόφωνα, για την επέκταση της αστικής περιοχής της Καλαμάτας ως τη Θουρία, ώστε να μπορεί να επεκταθεί η γραμμή του Αστικού ΚΤΕΛ, πρέπει να ακυρωθεί ή να ανακληθεί ή να ανασταλεί ή να επανεξεταστεί ή να συνεχίσει να ισχύει!... 


Στο μέσο της φωτό ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Μεσσηνίας, Γιάννης Κάντζας, ανάμεσα σε συνεργάτες του. Μπροστά διακρίνεται ο Δημήτρης Οικονομάκος

Τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο ανέβαλε την αντιμετώπιση του προβλήματος, αποφασίζοντας, με πρόταση του Σταμάτη Μπεχράκη και προσθήκη του προεδρεύοντος Στάθη Σταματόπουλου, να διακόψει τη συζήτηση για ένα μήνα, διατηρώντας την ισχύ της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την επέκταση της αστικής περιοχής στη Θουρία, χωρίς όμως να γίνουν ενέργειες μέσα σε αυτό το μήνα για την υλοποίησή της.

Το θέμα επανήλθε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας μετά από κοινό έγγραφο προέδρων 13 κοινοτήτων της περιοχής γύρω από τη Θουρία, που ουσιαστικά ζητούν να μην επεκταθεί η αστική περιοχή της Καλαμάτας ή να επανεξεταστεί η σχετική ομόφωνη απόφαση, υποστηρίζοντας ότι κάτι τέτοιο πιθανόν θα προκαλέσει τη μείωση των γραμμών του Υπεραστικού ΚΤΕΛ προς τα χωριά τους, από το οποίο τονίζουν ότι εξυπηρετούνται επαρκώς. Επιπλέον το Υπεραστικό ΚΤΕΛ υπέβαλε Αίτηση Θεραπείας προς το Δημοτικό Συμβούλιο, αξιοποιώντας και το συγκεκριμένο έγγραφο των 13 προέδρων και ζητώντας επίσης την επανεξέταση της ομόφωνης απόφασης του Σώματος. 

Ένταση σημειώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο από τοποθετήσεις κυρίως του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλη Κοσμόπουλου και του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημήτρη Οικονομάκου, οι οποίοι είπαν ότι θεωρούν πως οι πρόεδροι έχουν πιθανόν καθοδηγηθεί για την αντίδρασή τους σχετικά με την επέκταση της αστικής περιοχής στη Θουρία, σημειώνοντας ότι πρέπει να εξηγήσουν για ποιο λόγο απηύθυναν το έγγραφό τους στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ και δεν απευθύνθηκαν στο Δήμο με το αίτημα να διασφαλίσει τη συγκοινωνιακή τους εξυπηρέτηση αλλά με το αίτημα να επανεξετάσει την απόφαση επέκτασης της αστικής περιοχής στη Θουρία. Σχολίασαν δε ότι το έγγραφο υπογράφουν μέχρι και πρόεδροι κοινοτήτων που δεν εξυπηρετούνται από το Υπεραστικό ΚΤΕΛ.


Όρθιος αριστερά ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Καλαμάτας, Θανάσης Πατικόοπυλος, καθιστός δεξιά ο πρόεδρος της Θουρίας, Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος

Γιατί μας πυροβολείτε;”, είπε ο πρόεδρος της Ασπροπουλιάς, Γιώργος Κατσιμαγκλής και επισήμανε ότι το έγγραφο των προέδρων απεστάλη στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ επειδή ο φορέας είχε καταθέσει υπόμνημα στο Δήμο σχετικά με την επέκταση της αστικής περιοχής στη Θουρία. 

Το θέμα, με τους χειρισμούς της δημοτικής αρχής, έχει προκαλέσει τέτοιο διχασμό μεταξύ προέδρων Κοινοτήτων που ο πρόεδρος της Θουρίας, Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, είπε ότι κάποιοι δεν πρέπει να έχουν τη λογική “ψόφησε η κατσίκα μου, να ψοφήσει και του γείτονά μου”. Με αφορμή αυτό το σχόλιο ο πρόεδρος του Αριοχωρίου, Παναγιώτης Σκούρας, είπε από την πλευρά του ότι ο πρόεδρος της Θουρίας έχει δηλώσει πως δεν τον νοιάζει τι θα γίνει με τα υπόλοιπα χωριά αρκεί να επεκταθεί η αστική περιοχή στη Θουρία. Ο Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος απάντησε ότι ποτέ δεν το έχει πει αυτό και ότι δεν έχει τέτοιο χαρακτήρα. Όμως η αντιδήμαρχος Μαρία Αγγελή παρενέβη και είπε ότι ο πρόεδρος της Θουρίας δήλωσε στην ίδια αυτό που ανέφερε ο πρόεδρος του Αριοχωρίου. 

Ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ, Γιάννης Κάντζας, από την πλευρά του τόνισε ότι το θέμα έχει πάρει πολιτικές διαστάσεις, επανέλαβε ότι η εταιρία που εκπροσωπεί ποτέ και από κανέναν δεν ενημερώθηκε ότι η Θουρία έχει ζητήσει την συγκοινωνιακή της εξυπηρέτηση από το Αστικό ΚΤΕΛ και για τους λόγους που η Κοινότητα υπέβαλε αυτό το αίτημα. Πάντως σημείωσε ότι σε περίπτωση που χαθεί για την εταιρία του η συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση της Θουρίας πιθανόν προκύψει οικονομική κατάσταση που προκαλέσει μείωση κάποιων δρομολογίων. Ωστόσο ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ, Γιάννης Κάντζας, τόνισε ότι ο φορέας του έχει τη θέληση να αντιμετωπίσει ενδεχόμενα προβλήματα και ύστερα από διάλογο να δώσει λύσεις, γι’ αυτό και επέμεινε στην επανεξέταση της ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για την επέκταση της αστικής περιοχής Καλαμάτας στη Θουρία. 

Ο πρόεδρος του Αστικού ΚΤΕΛ Καλαμάτας, Θανάσης Πατικόπουλος, το μόνο που σημείωσε όταν του δόθηκε ο λόγος ήταν ότι ο φορέας του, εφόσον γίνει επέκταση της αστικής περιοχής, μπορεί να εξυπηρετεί τη Θουρία ανά μίση ώρα καθημερινά.

Ο δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, επέμεινε ότι μετά το έγγραφο των 13 προέδρων κοινοτήτων και την Αίτηση Θεραπείας του Υπεραστικού ΚΤΕΛ, η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου πρέπει να ανακληθεί προκειμένου να επανεξεταστεί και να βρεθεί η καλύτερη λύση, μέσα από διαβούλευση και μελέτες, για τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση όλης της ευρύτερης περιοχής της Θουρίας. Ωστόσο σύμβουλοι της δημοτικής αρχής ή συνεργαζόμενοι με τη δημοτική αρχή, όπως ο Κώστας Αθανασόπουλος, η αντιδήμαρχος Μαρία Αγγελή, η Ελένη Αλειφέρη, μίλησαν για αναστολή ή για αναβολή ώστε να γίνει διαβούλευση και να βρεθεί όσο το δυνατόν κοινά αποδεκτή λύση. 

Αρχικά η πρώτη που ζήτησε αναβολή του θέματος ήταν η επικεφαλής της δεύτερης ελάσσονος μειοψηφίας, Μαρία Οικονομάκου. Η θέση του Βασίλη Τζαμουράνη και του Μανώλη Μάκαρη ήταν ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν μπορεί να αλλάξει, γιατί δεν συντρέχουν οι όροι που προβλέπει η νομοθεσία για την αλλαγή της απόφασης. 

Στ.Μ.