Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2012 16:24

Εθελοντής του ΔΗΠΕΘΕΚ οδηγήθηκε στον εισαγγελέα για τη φωτιά και αφέθηκε ελεύθερος

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΥΘΥΝΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ
Ένας εθελοντής του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας, ο οποίος έβαζε την τέχνη και την αγάπη του για διάφορες τεχνικές εργασίες, οδηγήθηκε την Πέμπτη στο Αστυνομικό Τμήμα, ως ύποπτος, για την πρόκληση της πυρκαγιάς που κατέστρεψε ολοσχερώς τα εργαστήρια του ΔΗΠΕΘΕΚ και ένα μεγάλο μέρος της στέγης.
Σήμερα το μεσημέρι, ωστόσο, ο εισαγγελέας τον άφησε ελεύθερο και έδωσε εντολή για τη διενέργεια προανάκρισης προκειμένου να αναζητηθούν οι ευθύνες για τη φωτιά.

Από την άλλη, ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, έδωσε επίσης εντολή για την αναζήτηση ενδεχόμενων διοικητικών ευθυνών, αφήνοντας εμμέσως, πλην όμως σαφώς, αιχμές για το προσωπικό του ΔΗΠΕΘΕΚ, που, είτε απουσίαζε από το θέατρο, ενώ δεν είχε λήξει το ωράριο, είτε ήταν «παρών», αλλά δεν αντιλήφθηκε έγκαιρα την πυρκαγιά. «Πως είναι δυνατόν να πάρει φωτιά και να το καταλάβει πρώτη η γειτόνισσα;», σχολίασε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος και πρόσθεσε: «Τα χρήματα που απαιτούνται για την αποκατάσταση της ζημιάς, θα τα κόψουμε από κάπου αλλού, γι’ αυτό και δεν ανεχόμαστε ενδεχόμενη αδιαφορία. Μπορεί οι εργαζόμενοι να έκαναν τη δουλειά τους. Αλίμονο τους όμως, εάν δεν είναι έτσι τα πράγματα».
Σε ό,τι αφορά τον εθελοντή που οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα, ο συγκεκριμένος άνθρωπος, που βοηθάει το ΔΗΠΕΘΕΚ επί 25 χρόνια, ειδοποιήθηκε να πάει στο θέατρο και να βοηθήσει στην κατασκευή ενός παταριού. Πράγματι πήγε, έκανε τη δουλειά, μαζί με εργαζόμενους του Θέατρου, και όταν τελείωσε έφυγε, ενώ το προσωπικό είναι άγνωστο εάν παρέμεινε ή έφυγε και αυτό.
Κατά τα άλλα, ο δήμαρχος σημείωσε ότι το πρωί του τηλεφώνησε η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, προκειμένου να ενημερωθεί για το τι ακριβώς συνέβη και για το μέγεθος της ζημιάς.
Όσον αφορά στην αποκατάσταση, ο κ. Νίκας σημείωσε ότι ήδη μπήκε στο ΔΗΠΕΘΕΚ εργολάβος για την αποκατάσταση της στέγης, η οποία πιθανότατα θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι αύριο, έτσι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τη βροχή.
Οι παραστάσεις του θεάτρου, πρόσθεσε ο δήμαρχος, θα συνεχιστούν οπωσδήποτε τη μεθεπόμενη εβδομάδα, ενδεχομένως και την επόμενη. Όσο για τους χώρους του ΔΗΠΕΘΕΚ που καταστράφηκαν ολοσχερώς, αυτοί θα ανακατασκευαστούν και θα είναι καινούργιοι μέχρι τον Ιούνιο, τόνισε ο κ. Νίκας.
Τέλος, επεσήμανε ότι αρχικά είχε υπολογιστεί ότι το κόστος της αποκατάστασης θα ανέλθει στα 50.000 ευρώ, ωστόσο θα είναι τελικά πολύ χαμηλότερο.
Στ.Μ.