Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013 16:32

Βολές για εξυπηρέτηση ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου σε βάρος των καταναλωτών της ΔΕΥΑΚ

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜ.ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Η δημοτική αρχή Καλαμάτας έκανε έργο αποχέτευσης στην περιοχή των Εκπαιδευτηρίων Μπουγά, επιβαρύνοντας τους δημότες -μέσω της ΔΕΥΑΚ- και όχι τη συγκεκριμένη επιχείρηση, κατήγγειλαν παρατάξεις της αντιπολίτευσης κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου…

Η απάντηση του δημάρχου, Παναγιώτη Νίκα, ήταν ότι το έργο της αποχέτευσης, που έγινε νότια του Βιοτεχνικού Πάρκου, είναι απολύτως νόμιμο, ενώ η συζήτηση επεκτάθηκε σε σειρά άλλων ζητημάτων, όπως η στελέχωση των δημοτικών επιχειρήσεων τη δεκαετία του ’80.
Η δημοτική αρχή εισηγήθηκε την παράταση της προθεσμίας αποπεράτωσης του έργου νοτίως του ΒΙΟΠΑ και πρώτος ο Νίκος Διασάκος, της «Λαϊκής Συσπείρωσης» υποστήριξε ότι το έργο αυτό εξυπηρετεί συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ουδεμία οικονομική συμμετοχή του επιχειρηματία.
Ακολούθως ο Σταμάτης Μπεχράκης, του «Δικτύου», σημείωσε ότι η ΔΕΥΑΚ, βάσει  της νομοθεσίας, δεν είχε δικαίωμα να κάνει το συγκεκριμένο έργο, γιατί η περιοχή αυτή βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης. Ωστόσο, είπε, για να παρακαμφθεί το εμπόδιο της νομοθεσίας, ο δήμαρχος  αποφάσισε να γίνει το έργο από το Δήμο, που στη συνέχεια το ανέθεσε στη ΔΕΥΑΚ με προγραμματική σύμβαση, ενώ το κόστος των 90.000 ευρώ καλύφθηκε από τη Δημοτική Επιχείρηση, η οποία υποτίθεται ότι χρωστάει λεφτά στο Δήμο από το αλληλόχρεο.
Ο κ. Μπεχράκης υποστήριξε ότι με αυτόν τον τρόπο η δημοτική αρχή επιβαρύνει διπλά τους δημότες, μέσω της ΔΕΥΑΚ, για την κατασκευή ενός έργου για το οποίο όμως ο επιχειρηματίας που επωφελείται δεν επιβαρύνεται καθόλου. Υπογράμμισε ότι ιδίως σήμερα, που πολλοί δημότες αδυνατούν να πληρώσουν τις οφειλές τους προς τη ΔΕΥΑΚ, δεν είναι δυνατόν τα χρήματα από τις πληρωμές των δημοτών να δίνονται με τέτοια ευκολία για έργα που εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα.
Επιπλέον δε ο επικεφαλής του «Δικτύου» σχολίασε ότι ο δήμαρχος κατά την έναρξη των μαθημάτων δεν πήγε στα απομακρυσμένα και τα φτωχά  σχολεία του Δήμου, στο συγκεκριμένο ωστόσο εκπαιδευτήριο πήγε.
Αρχικά ο δήμαρχος απάντησε ότι οι παρατάξεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του «Δικτύου» υπερασπίζονται τη ΔΕΥΑΚ για το μόνο λόγο ότι στη συγκεκριμένη δημοτική επιχείρηση έχουν διοριστεί κομματικά στελέχη της αριστεράς, επί ημερών «δημοκρατικών δυνάμεων», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Τις κάλεσε λοιπόν να δείχνουν ανάλογη ευαισθησία και για τις άλλες δημοτικές επιχειρήσεις, που οι εργαζόμενοι έχουν άλλη πολιτική τοποθέτηση.
Για το έργο τόνισε ότι είναι απολύτως νόμιμο, ενώ για το αλληλόχρεο είπε ότι είναι ένα θέμα που έχει κριθεί από το Σώμα Ορκωτών Λογιστών και πρόσθεσε πως η δική του δημοτική αρχή αυτό που έκανε ήταν να νοικοκυρέψει τα οικονομικά των επιχειρήσεων και του Δήμου, μιλώντας για κακοδιαχείριση από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές.
Σε ό,τι αφορά τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά και την ιδιωτική εκπαίδευση, ο κ. Νίκας τόνισε ότι ο ίδιος έχει υπηρετήσει και στηρίζει τη δημόσια εκπαίδευση, ωστόσο αναγνώρισε τη σημασία και της ιδιωτικής εκπαίδευσης, όπως και των ιδιωτικών φροντιστηρίων, σημειώνοντας ότι τα περίπου 500 παιδιά που φοιτούν στο ιδιωτικό σχολείο είναι και αυτά παιδιά της Καλαμάτας.
Η τοποθέτηση του δημάρχου για τους διορισμούς των «δημοκρατικών δυνάμεων» προκάλεσε την αντίδραση των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Ο Θόδωρος Μπρεδήμας, της μείζονος μειοψηφίας, χαρακτήρισε «άκρατη και άκριτη, δεξιά και ακροδεξιά» την πολιτική του κ. Νίκα, για τον οποίο σημείωσε ακόμη ότι είναι «ειρηνοποιός μόνο στα λόγια, γιατί στην πράξη διχάζει και οδηγεί στο παρελθόν».
Ο Νίκος Διασάκος σημείωσε ότι ουσιαστική απάντηση για τα επιχειρηματικά συμφέροντα που εξυπηρετήθηκαν με το συγκεκριμένο έργο δεν έδωσε ο δήμαρχος. Ο Σταμάτης Μπεχράκης τόνισε ότι με τις αναφορές του ο δήμαρχος «πέταξε τη μπάλα στην κερκίδα κατά την προσφιλή του τακτική».
Τέλος ο Νίκος Φωτέας, της «Πρωτοπορίας», σημείωσε ότι το έργο δεν έχει γίνει σε πυκνοδομημένη περιοχή, όπως είπε ο δήμαρχος και σχολίασε ότι όσο εκείνος δεν αιτιολογεί την αναγκαιότητα του έργου τόσο δημιουργείται ένα πέπλο αδιαφάνειας που επιτρέπει στον καθένα να υποψιάζεται οτιδήποτε.
Στ.Μ.