Κυριακή, 17 Μαρτίου 2013 20:10

Εκπληκτική γιορτή στο Μαρδάκι για τους Αλαγόνιους και τη συμβολή τους στο ‘21

ΝΕΔΟΥΣΑ
Απερίγραπτα ωραία ατμόσφαιρα το πρωί στο παλιό μοναστήρι του Μαρδακίου, όπου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη εκδήλωση απόδοσης τιμής στους Αλαγόνιους για τη συμβολή τους στον αγώνα του ’21...

(φωτογραφίες)

Η πανέμορφη θέα από το λόφο όπου βρίσκεται το μοναστήρι και οι χιονισμένες γύρω γύρω κορφές, εντυπωσίασαν τους επισκέπτες, οι οποίοι ενθουσιάστηκαν και από τους φουστανελοφόρους αλλά και τις γυναίκες της περιοχής που ήταν ντυμένες με τις φορεσιές της Αλαγονίας.
Η γιορτή ξεκίνησε με δύο φουστανελοφόρους, που ανέβηκαν στο λόφο με τα άλογα τους και πήραν την ιερή φλόγα. Στη συνέχεια έφτασε στο χώρο του παλιού μοναστηριού μπουλούκι με φουστανελοφόρους και οπλαρχηγούς, που έριχναν με τις πιστόλες τους στον αέρα. Συμμετείχε και ομάδα από τους "Ελληνομνήμονες", του Σπύρου Κατσίρα.
Μπροστά από το καθολικό του μοναστηριού τελέστηκε δοξολογία και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από το δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα, τον εκπρόσωπο των τοπικών κοινοτήτων της Αλαγονίας Γιάννη Μπαλίκο (πρόεδρος της Αλαγονίας) και τον εκπρόσωπο των Πολιτιστικών Συλλόγων της Αλαγονίας, Παναγιώτη Μπατσικούρα (πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Νέδουσας).
Την εκδήλωση συντόνισε ο Ηλίας Βασιλάκης, από την Αλαγονία, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Αρχαιομετρίας, Νίκος Ζαχαριάς, ο οποίος αναφέρθηκε με στοιχεία από πηγές στη συμβολή των Αλαγονίων στον αγώνα του ’21, μίλησε για την αξία της Μονής Μαρδακίου και περιέγραψε το μήνυμα που εκπέμπει η δράση των αγωνιστών και η Επανάσταση του ’21 για τη σημερινή εποχή.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τραγούδησε και έπαιξε φλογέρα ο Κώστας Ψυχογιός, από την Αλαγονία, ενώ στο τέλος προσφέρθηκε κέρασμα στους επισκέπτες, στο πλάτωμα κάτω από το μοναστήρι.
Στ.Μ.