Τρίτη, 30 Μαϊος 2023 10:16

Όχι στην υπερ-πυκνή “φύτευση” ομπρελών-ξαπλωστρών στις πλαζ της Καλαμάτας

φωτό αρχείο φωτό αρχείο

Το σοβαρό προβληματισμό τους για την κατάσταση στις πλαζ της Καλαμάτας, από την υπερ-πυκνή “φύτευση” ομπρελών-ξαπλωστρών, τόνισαν χθες, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου, μέλη της, όπως ο Βασίλης Κανάκης από την παράταξη του Βασίλη Κοσμόπουλου, ο υποψήφιος δήμαρχος Βασίλης Τζαμουράνης αλλά και ο πρόεδρος της Επιτροπής, αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης. Αφορμή η ολοκλήρωση του διαγωνισμού με τον οποίο παραχωρούνται σε έξι επαγγελματίες αντίστοιχες θέσεις στην ανατολική παραλία, στον Αλμυρό Βέργας και στη Μαντίνεια, για τη λειτουργία θαλασσίων μέσων αναψυχής. Ο προβληματισμός διατυπώθηκε όχι για το χώρο που πιάνουν οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες αλλά κάποια καταστήματα εστίασης. Τονίστηκε ότι πρέπει να γίνονται συνεχείς και αυστηροί έλεγχοι για τη μη παραβίαση των ορίων που παραχωρούνται στις επιχειρήσεις, όμως επισημάνθηκε ότι για τους ελέγχους αυτούς δεν έχει αρμοδιότητα ο Δήμος αλλά η πρώην Κτηματική Υπηρεσία και το Λιμενικό Σώμα…

Τόσο ο Βασίλης Κανάκης, που μίλησε πρώτος ως εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας όσο και ο Βασίλης Τζαμουράνης, τόνισαν ότι υπάρχουν περιπτώσεις που η πλαζ της Καλαμάτας δεν είναι προσβάσιμη για τους λουόμενους που δεν θέλουν να καθίσουν σε κάποιο κατάστημα, γιατί είναι όλη κατειλημμένη από ομπρέλες, τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλες. 

Μάλιστα ο υποψήφιος δήμαρχος, Βασίλης Τζαμουράνης, έκανε την εκτίμηση ότι το πρόβλημα θα γίνει ακόμη πιο σοβαρό όταν η ανατολική παραλία πολεοδομηθεί και δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις. 

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, αντιδήμαρχος Σαράντος Μαρινάκης, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή της χερσαίας ζώνης (από το λιμάξι μέχρι τα “Βραχάκια”),  σημειώνοντας ότι σε ένα μεγάλο τμήμα έχει χαθεί πια η οπτική επαφή με τη θάλασσα και τονίζοντας ότι τουλάχιστον οι “φάτσες” των κάθετων στην παραλιακή οδό δρόμων θα πρέπει να ανοίξουν προς τη θάλασσα. 

Σημειώνεται ότι από φέτος, μετά από αλλαγή της νομοθεσίας, οι θέσεις στον αιγιαλό για τα θαλάσσια μέσα παραχωρούνται για χρονική διάρκεια τριών ετών αντί ενός. Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε το πρακτικό του διαγωνισμού για την παραχώρηση θέσης έναντι του χειμάρρου Κερεζένια με 3.000 ευρώ το χρόνο, πλησίον του “Sea side” με 4.500 ευρώ, δυτικά “Φιλοξένια” με 3.000 ευρώ, στον Αλμυρό με 3.000 ευρώ, ανατολικά του “Elite” με 3.000 ευρώ και βόρεια του “Aloa” στη Μαντίνεια με 3.000 ευρώ. Κάθε θέση θα καταλαμβάνει χώρο 50 τετραγωνικών μέτρων. 

Τέλος σημειώνεται η παρατήρηση που έγινε στην Οικονομική Επιτροπή, ότι το πρόστιμο που επιβάλλεται στις επιχειρήσεις που παραβιάζουν τα όρια τους στις πλαζ, εάν είναι μικρότερο του κέρδους που βγάζουν, δεν λειτουργεί αποτρεπτικά για την παραβίαση.

Στ.Μ.