Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2023 10:09

Γνώριζαν για τον κίνδυνο να “στεγνώσει” η Καλαμάτα - Τι έγραψε πριν δύο μήνες ο προϊστάμενος της Τ.Υ. στον πρόεδρο του Συνδέσμου Ύδρευσης

Γνώριζαν για τον κίνδυνο να “στεγνώσει” η Καλαμάτα - Τι έγραψε πριν δύο μήνες ο προϊστάμενος της Τ.Υ. στον πρόεδρο του Συνδέσμου Ύδρευσης

Επίσημο έγγραφο του προϊσταμένου της Τεχνικής Υπηρεσίας του Συνδέσμου Ύδρευσης, Γιώργου Μπελόγιαννη, για τον “πολύ μεγάλο κίνδυνο” να μείνει από νερό η πόλη της Καλαμάτας αλλά και η περιοχή μέχρι τις Κιτριές, το οποίο απευθύνθηκε στον πρόεδρο του Συνδέσμου Ύδρευσης, Κώστα Αθανασόπουλο, στις 28 Μαρτίου 2023, φέρνει στο φως της δημοσιότητας η Kalamata Journal…

Στο έγγραφο αυτό γίνεται αναφορά και στην “καταπονημένη” δεξαμενή ύδρευσης στο Πήδημα, η οποία έχει καταστραφεί από το πρωί της Τρίτης, λόγω τεράστιας καθίζησης του πυθμένα, με αποτέλεσμα δύο μέρες να ταλαιπωρούνται οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις της περιοχής λόγω των πολύωρων διακοπών της υδροδότησης και να υπάρχει κίνδυνος η ταλαιπωρία να συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. 

Για το έγγραφο αυτό σημειώθηκε έντονη αντιπαράθεση στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ύδρευσης, αργά το απόγευμα της Τρίτης. Το μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου, Δημήτρης Φαββατάς, κατήγγειλε ότι ο πρόεδρος, Κώστας Αθανασόπουλος, αφενός κράτησε κρυφό από το Διοικητικό Συμβούλιο το συγκεκριμένο έγγραφο και αφετέρου δεν έκανε τίποτα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σοβαροί κίνδυνοι. Μάλιστα ζήτησε την παραίτηση του προέδρου, όπως έκανε και ο Σταμάτης Μπεχράκης. 

Από την πλευρά του ο Κώστας Αθανασόπουλος, αρχικά ισχυρίστηκε ότι δεν είχε γνώση της ύπαρξης του εγγράφου, στη συνέχεια όμως είπε ότι το έγγραφο αυτό το συνέταξε ο ίδιος και απλά το υπέγραψε ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Συνδέσμου, με σκοπό να εξαναγκαστεί ο δήμαρχος για τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της ΔΕΥΑΚ, που έχει στο ταμείο της 7.000.000 ευρώ και του Συνδέσμου, για τη χρηματοδότηση και υλοποίηση των επειγουσών έργων που έχει ανάγκη ο Σύνδεσμος ώστε να αποσοβηθούν οι κίνδυνοι υδροδότησης της Καλαμάτας και της περιοχής ανατολικά μέχρι τις Κιτριές. Ο Κώστας Αθανασόπουλος αμέσως διόρθωσε τη λέξη “να εξαναγκαστεί” ο δήμαρχος, λέγοντας ότι το έγγραφο συντάχθηκε ύστερα από συνεννόηση του με τον δήμαρχο, ο οποίος χρειαζόταν ένα τέτοιο κείμενο για να δρομολογήσει την προγραμματική σύμβαση με τη ΔΕΥΑΚ. Σε ό,τι αφορά το γιατί το έγγραφο δεν παρουσιάστηκε και συζητήθηκε στο Δ.Σ. του Συνδέσμου, ο Κώστας Αθανασόπουλος είπε ότι στο έγγραφο πρέπει να προστεθούν και άλλα αναγκαία έργα που πρέπει να γίνουν. 

Το έγγραφο έχει ημερομηνία 24 Μαρτίου 2023 και πρωτοκολλήθηκε στις 28 Μαρτίου 2023. Σε αυτό σημειώνονται τα εξής:

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

Οι ανάγκες υδροδότησης είναι συναιχώς αυξανόμενες δεν μπορούν να καλυφθούν από τις πηγές Πηδήματος, είναι επιτακτική ανάγκη ο Σύνδεσμος να στραφεί προς τις πηγές Αγίου Φλώρου. Οι γεωτρήσεις είναι ενεργιακά ασύμφορες. Στο μέλλον να εκπονηθεί μελέτη εμπλουτισμού των πηγών του Πηδήματος. 

Αντλιοστάσιο Πηδήματος-κάστρου Καλαμάτας

1-Αντικατάσταση ενός Μ/Σ500 KVA 20 KV -390V με Μ/Σ 800 KVA 20 KV-380V

κόστος 20.000 €

2-Αντικατάσταση γενικού πίνακα, και πίνακα μεταγωγής από ΔΕΗ-ΗΖ

κόστος 120.000 €

3-Προμήυθεια ηλεκτροκινητήρα 250 PS-380V CM. USA

κόστος 28.000 €

4-Εγκατάσταση αντλιτικού συγκροτήματος μεταφοράς νερού από το παλιό αντλιοστάσιο στο νέο Πηδήματος 

κόστος 20.000 €

5-Συντήρηση που διενεργείται σε 6-7 έτη συχνότητα που ήδη έχει αρχίσει

κόστος 70.000 €

6-Αντικατάσταση της γεννήτριας ΗΖ 800 KVA με ΗΖ 1200KVA 

κόστος 260.000 € (απαιτείται και κτίριο στέγασης)

7-Αντικατάσταση της γεννήτριας του αντλιοστασίου κάστρου Καλαμάτας 50KVA-380V με 200KVA-380V

κόστος 40.000 €

8-Η εξισωτική δεξαμενή Πηδήματος παρά το γεγονός που πριν λίγα χρόνια έγιναν τσιεντοπενέσεις δείχνει καταπόνηση (μικριδιαρροές)

Δύκτια υδροδότησης

1-Ο αγωγός τροφοδοσίας Φ300 αμιάντου από την Βέργα έως Μικρά Μαντίνεια πρέπει να αντικατασταθεί, ο αγωγός Φ250 PVC από την Μικρά Μαντίνεια εώς την Παλαιόχωρα έχει συχνότητα βλαβών στο παραλιακό τμήμα, ο αγωγός Φ140 PVC από Παλαιόχωρα εώς Κιτριές πρέπει άμεσα να αντικατασταθεί, η συχνότητα των βλαβών είναι σχεδόν καθημερινή το κόστος μεγάλο. 

2-Στο αγωγό Φ 600 χαλίβδινο από Πήδημα εώς το κάστρο Καλαμάτας η διάβρωση, στα εκκενωτήρια, στα ρέματα, σε τμήματα που δεν είναι σε βάθος, σε επιφανειακά τμήματα, σε εναέρια, όπως είναι και στο κάστρο Καλαμάτας, είναι τόσο πολύ μεγάλη που πάσα στιγμή να γίνει ανεξελέγκτη ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος

Να προχωρήσει η κατασκευή του Φ 800 και να υπάρχει μεγάλο οικονομικό αποθεματικό να αντιμετωπιστούν ραγδαίες διαρροές υδάτων”.

Στ.Μ.