Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2023 19:41

“Τέμπλο Οίκος Ενοχής” - Ένα από τα μεγάλα έργα τέχνης της μεταπολεμικής περιόδου στην Ελλάδα

Η Κάτια  Γέρου στο "Τέμπλο" του Κυριάκου Κατζουράκη Η Κάτια Γέρου στο "Τέμπλο" του Κυριάκου Κατζουράκη

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΔΩΡΙΣΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΣΣΗΝΙΟΥΣ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΚΑΤΖΟΥΡΑΚΗΣ

Ως ένα από τα δύο μεγάλα έργα της ελληνικής ζωγραφικής της μεταπολεμικής περιόδου χαρακτήρισε το “Τέμπλο”, του Κυριάκου Κατζουράκη, ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ιστορικός τέχνης, Μάνος Στεφανίδης. Το άλλο μεγάλο έργο είπε ότι είναι το “Ουρητήρια της ιστορίας” του Βλάση Κανιάρη. Ο Μάνος Στεφανίδης παρουσίασε το “Τέμπλο”, το magnum opus του Κυριάκου Κατζουράκη, όπως επίσης είπε, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, το βράδυ της Δευτέρας… 


Μάνος Στεφανίδης

Ο Κυριάκος Κατζουράκης έστησε ο ίδιος το “Τέμπλο” του στην πινακοθήκη, λίγο πριν το θάνατό του, ως “αντίδωρο” προς την Καλαμάτα, τη Μεσσηνία και τους Μεσσήνιους, για την ομορφιά αυτού του τόπου, για την καλλιέργεια της κουλτούρας την οποία υποστήριζε ο Δήμος Καλαμάτας και για τον χαρακτήρα των κατοίκων. Ο μεγάλος καλλιτέχνης έστησε το “Τέμπλο” του με τον “φύλακα άγγελό του”, την Κάτια Γέρου, η οποία είπε για εκείνον το βράδυ της Δευτέρας ότι “ήταν σπάνιος άνθρωπος, ένας σοφός άνθρωπος με ψυχή παιδιού”.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την Ευαγγελία Παναγάκη, η οποία ευχαρίστησε όσους υποστήριξαν την πρόταση για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης παρουσίασης του Τέμπλου. Ακολούθησε χαιρετισμός του προεδρεύοντα του Πνευματικού Κέντρου και προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Καλαμάτας, Παναγιώτη Λύρα, του προέδρου της Λαϊκής Βιβλιοθήκης, Πανάγου Φουρναράκη και στη συνέχεια η ομιλία του Μάνου Στεφανίδη για το έργο του Κατζουράκη, όπως και μια σύντομη αναφορά της Κάτιας Γέρου. 


Πανάγος Φουρναράκης

Ο Μάνος Στεφανίδης σημείωσε ότι το Τέμπλο ανήκει στο Μουσείο Μπενάκη και για να δείξει τη αξία του ανέφερε ότι είχε ασφαλιστεί για το ποσό των 2.500.000 ευρώ. Ο καθηγητής και ιστορικός τέχνης ανέφερε ότι είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον και σημαντικό το γεγονός ότι το έργο του Κυριάκου Κατζουράκη βρίσκεται σε έναν χώρο με τα έργα άλλων πολύ σπουδαίων καλλιτεχνών και κάλεσε τους πολίτες να επισκέπτονται την πινακοθήκη, τονίζοντας ότι η “είναι ένας χώρος παιδείας πάνω απ’ όλα.  Είναι μια ευκαιρία για να δούμε λίγα πράγματα πιο πέρα από αυτά βλέπουμε ή από αυτά που μας δείχνει ο μεγάλος καταστροφέας της ελληνικής κοινωνίας, που είναι η ιδιωτική τηλεόραση”. 

Στ.Μ.