Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2023 20:13

Και συγνώμη αλλά και “έχουμε αντιμετωπίσει με επιτυχία κάθε θέμα” από τον δήμαρχο Καλαμάτας

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτρης Πολίτης και ο γραμματέας Κώστας Τσαπόγας Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημήτρης Πολίτης και ο γραμματέας Κώστας Τσαπόγας

ΚΡΙΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΔΡΕΥΣΗ  

“Έχουμε αντιμετωπίσει με επιτυχία κάθε θέμα” υποστήριξε χθες το βράδυ, στην πολύωρη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την ελεγχόμενη πλέον κρίση που αντιμετωπίζει η Καλαμάτα μετά την καταστροφή στη δεξαμενή του Πηδήματος, ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος. Παρόλα αυτά ζήτησε συγνώμη από τους κατοίκους της περιοχής για την ταλαιπωρία που υπέστησαν την προηγούμενη εβδομάδα και τους ευχαρίστησε για την υπομονή και την κατανόησή τους, όπως είπε χαρακτηριστικά. Ο δήμαρχος και ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης και νυν αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας, όχι μόνο δεν αναγνώρισαν καμία ευθύνη για τη ζημιά που υπέστη η δεξαμενή, αλλά έστρεψαν τα βέλη τους στον Βασίλη Τζαμουράνη, υποστηρίζοντας ότι με την κριτική και τα σχόλιά του θα μπορούσε να υπονομεύσει την προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος. Ωστόσο ο τεχνικός προϊστάμενος του Συνδέσμου Ύδρευσης, Γιώργος Μπελόγιαννης, δύο φορές άφησε να εννοηθεί ότι δεν τον εξέπληξε η ζημιά της δεξαμενής, αν και διευκρίνισε ότι δεν περίμενε να ανοίξει “πηγάδι” στον πυθμένα της. Είπε συγκεκριμένα επανειλημμένως ότι η δεξαμενή ήταν “καταπονημένη”, την χαρακτήρισε σαν “γέρο άνθρωπο” που κινείται επίφοβα. 

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλης Κοσμόπουλος, αρχικά ευχαρίστησε τον δήμαρχο για την πρωτοβουλία του να τον ενημερώσει για τη ζημιά και για το σχεδιασμό αντιμετώπισης του προβλήματος. Στη συνέχεια όμως τόνισε ότι η δημοτική αρχή, παρότι είχε ενδείξεις για την επικινδυνότητα υποδομών του Συνδέσμου, όπως και για τη δεξαμενή του Πηδήματος, δεν λειτούργησε προληπτικά και αντίθετα έτρεχε πανικόβλητη να διαχειριστεί τα γεγονότα. 

Ο επικεφαλής της πρώτης ελάσσονος μειοψηφίας, Βασίλης Τζαμουράνης, μίλησε για “απρονοησία” των υπευθύνων που οδήγησε στην κρίση που αντιμετώπισε η Καλαμάτα με την ύδρευση και η οποία δεν έχει αποσοβηθεί ακόμη. 


Βασίλης Τζαμουράνης, Δημήτρης Φαββατάς, Βασίλης Κοσμόπουλος, Βασίλης Κανάκης

Η Μαρία Οικονομάκου, επικεφαλής παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας, ανέφερε ότι υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, οι οποίες βαρύνουν και τη σημερινή δημοτική αρχή. 

Ο Μανώλης Μάκαρης, επίσης επικεφαλής παράταξης της ελάσσονος μειοψηφίας, ζήτησε διαβεβαιώσεις για το αν η δεξαμενή πληρούσε τους όρους υγιεινής και εάν οι συγκεκριμένοι όροι πληρούνται και τώρα. 

Ο Δημήτρης Οικονομάκος, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισε ότι ευθύνες υπάρχουν, είναι διαχρονικές και αφορούν τις κυβερνήσεις, τις δημοτικές αρχές, τις περιφερειακές αρχές, οι οποίες ποτέ δεν είχαν στην προτεραιότητά τους την ασφάλεια και την ποιότητα της υδροδότησης, όπως συμβαίνει και με την αντιπλημμυρική προστασία και με την αντιπυρική προστασία, διότι τα έργα στους συγκεκριμένους τομείς δεν αποφέρουν μεγάλα κέρδη στους κατασκευαστικούς ομίλους. 

“Λειτουργήσαμε υπεύθυνα και αποτελεσματικά” είπε από την πλευρά του ο δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος και υποστήριξε ότι αντιθέτως ο Βασίλης Τζαμουράνης έκανε κριτική από τον καναπέ του σπιτιού του. “Αρχίσατε να κινδυνολογείτε χωρίς καν να πατήσετε το πόδι σας στη δεξαμενή, χωρίς να έχετε εικόνα”, είπε ο κ. Βασιλόπουλος στον κ. Τζαμουράνη, λέγοντάς του ακόμη ότι με συνεργάτες του είναι “πρώτοι στην κριτική και το κατηγορητήριο και τελευταίοι στην πράξη”.

Ο δήμαρχος παρουσίασε το ιστορικό του συμβάντος, τις εργασίες που έχουν γίνει για την αντιμετώπιση της κατάστασης και το σχεδιασμό για την οριστική λύση του προβλήματος, σχολιάζοντας μάλιστα ότι αυτή η κρίση πρέπει να γίνει ευκαιρία για την αναβάθμιση των υποδομών του Συνδέσμου Ύδρευσης. 

Ειδικά για το Σύνδεσμο είπε ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις σύγχρονες ανάγκες, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν αφορά το προσωπικό, για το οποίο σημείωσε ότι έδωσε τον καλύτερό του εαυτό. Σημείωσε πάντως ότι για το συμβάν θα αναζητηθούν ευθύνες και θα αποδοθούν, εφόσον υπάρχουν. 

Ο  δήμαρχος κ. Βασιλόπουλος είπε ότι κανείς δεν ήξερε και δεν μπορούσε να προβλέψει ότι θα συμβεί αυτό που συνέβη, ενώ με ένα προειδοποιητικό ύφος σημείωσε ότι όποιος “κάνει αντίθετη αναφορά, είναι ψευδής, συκοφαντική και μη αποδεκτή”. 

Τέλος, παρουσίασε έργα αναβάθμισης του συστήματος και των υποδομών ύδρευσης, τα οποία τόνισε ότι εξασφαλίστηκαν από τη δική του δημοτική αρχή και έχουν έναν συνολικό προϋπολογισμό 55.000.000 ευρώ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και άλλα που δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμη οριστικά και θεωρεί ότι θα χρηματοδοτηθούν και αυτά. 

Στ.Μ.