Σάββατο, 23 Μαρτίου 2013 17:35

Χιλιάδες κόσμος στην αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Καλαμάτας

Χιλιάδες κόσμος στην αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Καλαμάτας

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΓΙΟΡΤΗΣ
«Βούλιαξε» και φέτος το Ιστορικό Κέντρο της Καλαμάτας, όπου χιλιάδες Καλαματιανοί και επισκέπτες παρακολούθησαν πριν από λίγο την αναπαράσταση της απελευθέρωσης της Καλαμάτας, της πρώτης πόλης που αποτίναξε τον τούρκικο ζυγό το 1821…

(φωτογραφίες)

Τα κύρια χαρακτηριστικά του φετινού εορτασμού, πέρα από τη συμμετοχή του μεγάλου πλήθους, ήταν ο λαμπρός ήλιος κάτω από τον οποίο έγινε η αναπαράσταση, η πολυπληθής αστυνομική παρουσία αλλά και ο πολιτικός χαρακτήρας του πανηγυρικού της ημέρας, τον οποίο εκφώνησε ο δρ. Ιωάννης Πλεμμένος, που απέρριψε τις τοποθετήσεις περί ταξικού χαρακτήρα της επανάστασης…Επίσης, την αναπαράσταση παρακολούθησαν και λίγοι φοιτητές του ΤΕΙ, που κατά διαστήματα φώναξαν συνθήματα κατά του σχεδίου «Αθηνά», το οποίο οδηγεί το ΤΕΙ σε μαρασμό.
Ο εορτασμός ξεκίνησε με την άφιξη του δρομέα που μετέφερε στο Ηρώο την ιερή φλόγα από το Μοναστήρι της Βελανιδιάς, το ορμητήριο της Επανάστασης.
Ακολούθως έφτασε στο Ηρώο και η σημαία της Επανάστασης, την οποία ακολουθούσαν ο δήμαρχος της Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και άλλοι παράγοντες.
Μετά την έπαρση της σημαίας τελέστηκε δοξολογία στον ιστορικό ναό των Αγίων Αποστόλων από τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, ενώ στη συνέχεια οι επίσημοι επέστρεψαν στο Ηρώο όπου έγινε δέηση, ακολούθως το προσκλητήριο των αγωνιστών της απελευθέρωσης της Καλαμάτας και μετά εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας.
Η αναπαράσταση ήταν και φέτος εντυπωσιακή. Συμμετείχαν πολλοί σύλλογοι, μέλη των οποίων είχαν ντυθεί με τις φουστανέλες και τις παραδοσιακές φορεσιές. Από κάθε πλευρά εισήλθαν οι οπλαρχηγοί με τα μπουλούκια τους, ο Παπαφλέσσας, ο Αναγνωσταράς, ο Παπατσώνης, ο Μαυρομιχάλης, ο Κολοκοτρώνης.
Ο Αναγνωσταράς ανέγνωσε την Προειδοποίηση προς τας Ευρωπαϊκάς Αυλάς Μεσσηνιακής Γερουσίας, ενώ ακολούθησαν χοροί, τραγούδια και παρέλαση των Συλλόγων και μαθητών.
Ακολούθησε εκδήλωση στο Δημαρχείο της Καλαμάτας, όπου απονεμήθηκαν έπαινοι στους μαθητές που έτρεξαν στο Δρόμο Θυσίας, ενώ παρατέθηκε και μικρή δεξίωση στους επισκέπτες.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο ειδικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Ευάγγελος Ζαχαράκης, ενώ παραβρέθηκαν οι βουλευτές Γιάννης Λαμπρόπουλος, Δημήτρης Σαμπαζιώτης, Δημήτρης Κουκούτσης και Στάθης Μπούκουρας (Κορινθία), ο ευρωβουλευτής Νίκος Σαλαβράκος, οι αντιπεριφερειάρχες Ντίνα Νικολάκου και Παναγιώτης Αλευράς, οι δήμαρχοι Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης, ο διοικητής του ΣΔΟΕ Στέλιος Στασινόπουλος,  εκπρόσωποι στρατιωτικών φορέων και σωμάτων ασφαλείας καθώς και άλλοι παράγοντες.
Στ.Μ.