Τρίτη, 21 Νοεμβρίου 2023 01:47

ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας - Ένα θέατρο χωρίς θεατές - Αποκαρδιωτικός ο απολογισμός της περιόδου 2023

ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας - Ένα θέατρο χωρίς θεατές - Αποκαρδιωτικός ο απολογισμός της περιόδου 2023

Απολύτως απογοητευτικός είναι ο απολογισμός του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας σε ό,τι αφορά τα εισιτήρια που έκοψε τη θεατρική περίοδο του 2023. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα θέατρο χωρίς θεατές, καθώς τα στοιχεία μιλούν για παραστάσεις ακόμη και με 40 θεατές με εισιτήριο κατά μέσο όρο! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πέσει έξω και ο προϋπολογισμός σε ό,τι αφορά τα έσοδα από εισιτήρια. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, Γιάννης Μαργαρίτης, υπερασπίστηκε το καλλιτεχνικό επίπεδο των παρατάσεων που παρουσιάστηκαν, μίλησε για σημαντικές διακρίσεις και διθυραμβικές κριτικές, ενώ απέδωσε την απογοητευτική προσέλευση του κοινού στην απροθυμία των αναγνωρίσιμων ηθοποιών να εργαστούν στο θέατρο και ιδιαίτερα στην περιφέρεια, διότι, όπως είπε, επιδιώκουν να παίζουν στα σίριαλ των τηλεοπτικών σταθμών αλλά και στην έλλειψη προπομπού για την προβολή και κλείσιμο παραστάσεων…

 

Ο απολογισμός έγινε χθες, Δευτέρα, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Φάρις. Σε ό,τι αφορά τα εισιτήρια επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι το μέλος του Δ.Σ. της Φάρις, Βασίλης Παπαευσταθίου, υπολόγισε πως η παράσταση “Ο Γορίλας και η Ορτανσία” του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Τάσου Πυργιέρη, έκοψε κατά μέσο 40 εισιτήρια. Ο Τάσος Πολυχρονόπουλος, μέλος του Δ.Σ. ως εκπρόσωπος της μείζονος μειοψηφίας, είπε ότι η παράσταση “Βουντή” της Αργυρούς Μαργαρίτη σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη έκοψε περίπου 70 εισιτήρια, ενώ η παράσταση “Ατρείδες η επιστροφή” σε δραματουργική σύνθεση και σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη έκοψε περίπου 200 εισιτήρια. 

Ο Τάσος Πολυχρονόπουλος μίλησε για συντριπτικά στοιχεία και για μια κατάσταση που δεν είναι περιστασιακή αλλά ήταν από καιρό αρνητική και πλέον χειροτερεύει. Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου διερωτήθηκε πως γίνεται να μην νιώθει η Φάρις την ανάγκη όχι μόνο να διαφυλάξει τους πόρους που διατίθενται για το ΔΗΠΕΘΕΚ αλλά να δει τι συμβαίνει. Τόνισε ότι η ευθύνη είναι τεράστια αλλά δυστυχώς δεν αντιμετωπίζεται σοβαρά το πρόβλημα. 

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ Γιάννης Μαργαρίτης χαρακτήρισε απαξιωτική την τοποθέτηση του Τάσου Πολυχρονόπουλου για το επίπεδο των παραστάσεων, ενώ κάνοντας τον απολογισμό είπε για την παράσταση “Ο Γορίλας και η Ορτανσία” ότι έχει την αίσθηση πως άρεσε. Για τη συμπαραγωγή της παράστασης “Βουντή” από τα ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, Σερρών, Λάρισας, Αγρινίου, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας και το Εθνικό Θέατρο ανέφερε ότι είχε πολύ μεγάλη επιτυχία, ότι έχει γραφτεί μια διθυραμβική κριτική στη Θεσσαλονίκη και πως ήταν υποψήφια για το Βραβείο καλύτερης παράστασης ΔΗΠΕΘΕ από την Ένωση Κριτικών Θεάτρου, κάτι που είπε ότι τιμά την Καλαμάτα. Για την παράσταση “Ατρείδες η επιστροφή” ο Γιάννης Μαργαρίτης σημείωσε ότι επίσης έχει γραφτεί μια πολύ καλή κριτική στη Θεσσαλονίκη. 

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής σημείωσε ότι αυτό που λείπει από το ΔΗΠΕΘΕ είναι ο προπομπός, είναι απαραίτητος ένας τέτοιος συνεργάτης, πρόσθεσε, τονίζοντας όμως ότι η συνεργασία με προπομπό συνεπάγεται κόστος αλλά χρήματα δεν υπάρχουν. Επίσης είπε ότι το ΔΗΠΕΘΕ στη θεατρική περίοδο του 2023 ανέβασε, μαζί με το παιδικό έργο “Δύο ξεροκέφαλες κουτάλες”, τέσσερα έργα, αντί για τρία που είναι η συμβατική του υποχρέωση προς το υπουργείο Πολιτισμού. 

Σε ό,τι αφορά την απογοητευτική προσέλευση θεατών στις παραστάσεις ο κ. Μαργαρίτης είπε ότι το κοινό θέλει να δει αναγνωρίσιμους ηθοποιούς, οι οποίοι όμως παίζουν ή επιδιώκουν να παίξουν σε σίριαλ και όχι τόσο στο θέατρο και ακόμη περισσότερο στην περιφέρεια της χώρας. Αφενός αυτό και αφετέρου η οικονομική κατάσταση του ΔΗΠΕΘΕ, που δεν μπορεί να καλύψει το ύψος της αμοιβής που ζητά ένας αναγνωρίσιμος ηθοποιός, είναι οι λόγοι που πολύ δύσκολα δέχονται να παίξουν τέτοιοι ηθοποιοί στην περιφέρεια. 

Ο Πανάγος Φουρναράκης, μέλος του Δ.Σ. της Φάρις, είπε πως όταν ήταν διευθυντής της κοινωφελούς επιχείρησης είχε επιλεγεί για το ΔΗΠΕΘΕ το ανέβασμα παραστάσεων ποιοτικών αλλά όχι έντονης κουλτούρας, καθώς και η παρουσίαση παραστάσεων που είχαν σημειώσει επιτυχία στην Αθήνα. Αυτό, ανέφερε, έφερε αποτελέσματα, όχι θεαματικά, ωστόσο σημείωσε ότι η συγκεκριμένη επιλογή δεν συνεχίστηκε μετά τη συνταξιοδότησή του.
Ο Βασίλης Παπαευσταθίου πρότεινε να υπάρξει συνεργασία του ΔΗΠΕΘΕ με το Εικαστικό Εργαστήρι, σε ό,τι αφορά τα σκηνικά των παραστάσεων και με το Δημοτικό Ωδείο, σε ό,τι αφορά τη μουσική των παραστάσεων, εκτιμώντας ότι αυτό θα φέρει κόσμο στο Δημοτικό Θέατρο. 

Ο Τάσος Πολυχρονόπουλος τόνισε ότι υπάρχουν παραστάσεις που σημειώνουν μεγάλη επιτυχία χωρίς να έχουν αναγνωρίσιμους ηθοποιούς, όπως επίσης μεγάλη επιτυχία σημειώνουν παραστάσεις που κάποιοι τις χαρακτηρίζουν ως βαριάς κουλτούρας. Άρα, συνέχισε, το κριτήριο της επιτυχίας μιας παράστασης είναι να είναι καλό αυτό που παρουσιάζεται στο κοινό. Κλείνοντας ο Τάσος Πολυχρονόπουλος ζήτησε να προκηρυχθεί άμεσα η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, αντί να παραταθεί η σύμβαση του νυν καλλιτεχνικού διευθυντή, η οποία μέχρι τώρα έχει παραταθεί δύο φορές. 

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Φάρις ή άλλο μέλος της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου δεν πήρε θέση σχετικά με όσα αναφέρθηκαν για τον απολογισμό του ΔΗΠΕΘΕ, παρά μόνο με τη θετική τους ψήφο. 

Στ.Μ.