Δευτέρα, 26 Φεβρουαρίου 2024 10:19

Μεγάλη ανάγκη για λειτουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου - Να καλύπτονται τα ορθοπεδικά - Στειρώσεις για μόλις 48 γάτες

Μεγάλη ανάγκη για λειτουργία Δημοτικού Κτηνιατρείου - Να καλύπτονται τα ορθοπεδικά - Στειρώσεις για μόλις 48 γάτες

Την ανάγκη να λειτουργήσει ο Δήμος Καλαμάτας Δημοτικό Κτηνιατρείο, με μόνιμη απασχόληση κτηνιάτρου που δεν έχει δικό του ιατρείο, υπογράμμισε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Χριστίνα Καντζιλιέρη, αφενός για να υλοποιείται χωρίς καθυστερήσεις το πρόγραμμα του Δήμου σχετικά με τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων και αφετέρου για να αντιμετωπιστεί ένα μεγάλο πρόβλημα το οποίο δεν έχει απασχολήσει ακόμη το Δήμο και προσπαθούν να το διαχειριστούν με κόστος φιλόζωοι και εθελοντές, αυτό των ορθοπεδικών τραυματισμών αδέσποτων ζώων που χτυπιούνται σε δρόμους από αυτοκίνητα…

 

Η κ. Καντζιλιέρη, που είναι κτηνίατρος στην Καλαμάτα, αρχικά εξέφρασε προβληματισμό σχετικά με την εξέλιξη της δημιουργίας Δημοτικού Κυνοκομείου από κοινού από τους Δήμους Καλαμάτας και Μεσσήνης, σημειώνοντας ότι γι’ αυτό το θέμα “δεν υπάρχει ούτε φωνή ούτε ακρόαση και δεν θα μας κάνει καθόλου εντύπωση να μην προχωρήσει λόγω καταλληλότητας του χώρου”. 

Υπογράμμισε όμως αμέσως μετά ότι το ανεξάρτητα από το τι θα γίνει με το Δημοτικό Κυνοκομείο είναι σημαντικό να προχωρήσει άμεσα το Δημοτικό Κτηνιατρείο. Όπως επισήμανε η κ. Καντζιλιέρη, οι στειρώσεις που γίνονται σε ένα χρόνο στο πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου μπορούν να πραγματοποιούνται σε Δημοτικό Κτηνιατρείο, με μόνιμο κτηνίατρο που δεν θα έχει δικό του κτηνιατρείο και θα προχωρεί άμεσα στις κτηνιατρικές πράξεις. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι με Δημοτικό Κτηνιατρείο οι στειρώσεις που τώρα γίνονται μέσα σε ένα χρόνο μπορούν να πραγματοποιούνται σε χρονικό διάστημα δύο μηνών. 

Επιπλέον όμως η δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης τόνισε ότι με το Δημοτικό Κτηνιατρείο ο Δήμος μπορεί να αντιμετωπίσει και το μεγάλο θέμα των ορθοπεδικών, “των ζώων που χτυπιούνται στο δρόμο. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα με ορθοπεδικά που ο Δήμος δεν τα αναλαμβάνει και αναγκάζονται οι φιλόζωοι να κάνουν έρανο για ζώα που δεν είναι δικά τους. Υπάρχουν επίσης τα ζώα με όγκους και διάφορα άλλα θέματα που πρέπει να αντιμετωπίζονται. Όμως τα ορθοπεδικά είναι πραγματικά ένα βάσανο”. 

Τέλος η κ. Καντζιλιέρη ζήτησε να αυξηθεί ο αριθμός των γατών που στειρώνονται στο πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου, σημειώνοντας ότι είναι μόνο 48, αριθμός αστείος, όπως σχολίασε, προσθέτωντας όμως ότι προηγουμένως ο αριθμός αυτός ήταν μηδέν.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

Η πρώτη ανταπόκριση του δημάρχου Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλου, στην παρέμβαση της Χριστίνας Καντζιλιέρη, ήταν θετική, λέγοντας μάλιστα “ελάτε να μας καθοδηγήσετε” και σημειώνοντας ότι στην τετραετία 2014-2019 που ήταν πάλι δημοτική σύμβουλος είχε βοηθήσει πολύ στα θέματα σχετικά με τα αδέσποτα και τα δεσποζόμενα ζώα. Επιπλέον όμως ο δήμαρχος ζήτησε να αναγνωριστεί ότι ο Δήμος Καλαμάτας, όπως τόνισε, δαπανά το μεγαλύτερο ποσό μεταξύ όλων των Δήμων της Περιφέρειας Πελοποννήσου,  για τα θέματα των αδέσποτων ζώων, επισημαίνοντας ότι το σχετικό ποσό ανέρχεται σε 200.000 ευρώ, όταν ο αμέσως επόμενος Δήμος είναι της Κορίνθου με δαπάνη περίπου 48.000 ευρώ. 

Στ.Μ.