Δευτέρα, 20 Μαϊος 2013 17:02

Έντονη αμφισβήτηση δικηγόρων για τις νέες αναγκαστικές απαλλοτριώσεις στην περιμετρική

"ΕΚΒΙΑΣΜΟΙ", "ΡΟΥΣΦΕΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΥ"
Κάποιοι το είπαν, καθ’ υπερβολή, έκτακτο στρατοδικείο… Η ειδική διαδικασία που έγινε σήμερα στο Εφετείο Καλαμάτας για να προχωρήσουν οι νέες αναγκαστικές απαλλοτριώσεις της περιμετρικής οδού αμφισβητήθηκε έντονα από δικηγόρους…

Δικηγόροι αλλά και ιδιοκτήτες υπό απαλλοτρίωση ακινήτων, υποστήριξαν ότι οι νέες αναγκαστικές απαλλοτριώσεις δεν συνδέονται άμεσα με την περιμετρική οδό, η οποία άλλωστε έχει διανοιχθεί στο σύνολό της. Τόνισαν λοιπόν ότι δεν πρόκειται για συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις της περιμετρικής και ως εκ τούτου δεν μπορεί να βρει εφαρμογή στη συγκεκριμένη περίπτωση η κατεπείγουσα ειδική διαδικασία (Α7), με την οποία παρακάμφθηκε το Πρωτοδικείο και θα παραδοθούν ιδιοκτησίες στον κατασκευαστή του δρόμου χωρίς καν να έχουν προσδιοριστεί οι προσωρινές τιμές αποζημίωσης!
Το Ελληνικό Δημόσιο υποστήριξε ότι η ειδική διαδικασία ακολουθείται νόμιμα, καθώς υπάρχει σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που επιτρέπει να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη μέθοδος προκειμένου να ολοκληρωθεί η κατασκευή της περιμετρικής οδού, δεδομένου ότι αποτελεί έργο που εξυπηρετεί το δημόσιο όφελος. Οι δικηγόροι ωστόσο απάντησαν ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου αφορά την προηγούμενη χάραξη του δικτύου των παράπλευρων δρόμων, όμως το έργο γίνεται με νέα χάραξη και άρα η απόφαση αυτή δεν ισχύει. Επιπλέον δε υποστήριξαν ότι το δημόσιο όφελος έχει ολοκληρωθεί, γιατί το κύριο έργο της περιμετρικής έχει ολοκληρωθεί.
Ακόμη αναφέρθηκε, από την πλευρά των ιδιοκτητών, ότι δεν θα μπορούσε να υπάρχει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για την εφαρμογή της ειδικής διαδικασίας, γιατί με τη νέα χάραξη στο δίκτυο των παράπλευρων δρόμων έχει μετακινηθεί και ο κόμβος του Νέδοντα στον Άγιο Φανούριο, σε αντίθεση με ό,τι προβλέπει το καινούργιο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο.
Το δικαστήριο διερωτήθηκε γιατί το Ελληνικό Δημόσιο επιμένει στην εφαρμογή της συγκεκριμένης διαδικασίας εφόσον τα πράγματα έχουν όπως τα παρουσιάζουν οι δικηγόροι και οι ιδιοκτήτες. Ο Γιώργος Μπένος, ένας εκ των μαρτύρων ιδιοκτητών υπό απαλλοτρίωση ακινήτων απάντησε ότι πρόκειται «για εκβιασμό και για προσπάθεια να έρθει προ τετελεσμένων το Συμβούλιο της Επικρατείας», στο οποίο έχουν προσφύγει ιδιοκτήτες. Σημειώνεται ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπως αναφέρθηκε στη δίκη, έχει ήδη διατάξει την αναστολή εκρίζωσης δέντρων και φυτών, χωρίς να εμποδίζεται η γραφειοκρατική διαδικασία των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, σε τουλάχιστον μία ιδιοκτησία που επιχειρείται να απαλλοτριωθεί.
Πάντως δικηγόροι κατά την έναρξη της δίκης υπέβαλαν στο δικαστήριο αίτημα αναβολής, το οποίο όμως απορρίφθηκε. Κατά τη διάρκεια της δίκης ο δικηγόρος, Βασίλης Δημαρέσης, κατηγόρησε ως ψευδή και δόλια τη βεβαίωση που έκαναν οι ορκωτοί εκτιμητές, για τον υπολογισμό των τιμών αποζημίωσης των ιδιοκτητών. Και άλλοι δικηγόροι αλλά και μάρτυρες υποστήριξαν ότι οι εκτιμήσεις των ορκωτών εκτιμητών είναι χαμηλότερες κατά 50 έως και 100% της πραγματικής αξίας της γης και των επικειμένων.
Ο μάρτυρας του Ελληνικού Δημοσίου, υπάλληλος του υπουργείου Ανάπτυξης Ιωάννης Σκάνδαλος, υποστήριξε ότι πρόκειται για κατ’ επείγον θέμα, ότι πρέπει να προχωρήσουν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις ώστε να ξαναρχίσουν τα έργα και να μην υποστεί οικονομική ζημιά το κράτος, δεδομένου ότι σε περίπτωση καθυστέρησης θα κληθεί να καταβάλει στον εργολάβο αποζημιώσεις μέχρι και 3.000.000 ευρώ!
Πάντως και ο κ. Σκάνδαλος, κατά την κατάθεσή του χρησιμοποίησε τη λέξη «νέες» για κάποιες απαλλοτριώσεις, ενώ σημείωσε ότι από τους 177 ιδιοκτήτες που αφορά η συγκεκριμένη υπόθεση, υπάρχουν περίπου 60 που δεν έχουν παραδώσει ακόμη τις ιδιοκτησίες τους για το έργο.
Κατά την κατάθεσή του ο ιδιοκτήτης, Γιώργος Μπένος, μίλησε για «αυθαιρεσίες και ρουσφέτια του υπουργού» ΠΕΧΩΔΕ, την εποχή που ο κόμβος εξόδου της περιμετρικής μετακινήθηκε από το Νέδοντα στον Άγιο Φανούριο. Όπως είπε, «την ώρα που πληρώνονταν 500.000 ευρώ για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, εκείνος (ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ) έπαιρνε τον κόμβο (από εκεί που έλεγε το σχέδιο) και τον πήγαινε αλλού». Αυτή η μεταφορά, που επέμεινε ότι έγινε για ρουσφετολογικά και αυθαίρετα, έχει δημιουργήσει σήμερα όλα τα προβλήματα, τόνισε ο μάρτυρας.
Η απόφαση του Εφετείου αναμένεται σε ένα μήνα περίπου.
Στ.Μ.