Παρασκευή, 31 Μαϊος 2013 16:32

Νέες διαβεβαιώσεις για το καθάρισμα του σκουπιδότοπου της Μαραθόλακκας στον Ταΰγετο

Νέες διαβεβαιώσεις για το καθάρισμα του σκουπιδότοπου της Μαραθόλακκας στον Ταΰγετο

ΔΕΜΑΤΙΑ, ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΔΗΜΟΣ
Σε ένα μήνα η Μαραθόλακκα θα είναι καθαρή. Αυτή είναι η νέα διαβεβαίωση που έδωσε σήμερα ο Θεόδωρος Ρέντζος, ιδιοκτήτης της «RAM EUROPE», ο οποίος πάντως επί δύο χρόνια δίνει ανάλογες διαβεβαιώσεις που δεν έχουν τηρηθεί…

(φωτογραφίες)

Η αλήθεια είναι ωστόσο ότι η εικόνα της Μαραθόλακκας έχει αλλάξει, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν χιλιάδες σκουπιδοδεμάτια, πολλά εκ των οποίων σπασμένα. Και ενώ αυτά τα δεμάτια αλλά και ανοιχτοί σωροί με διαλεγμένα σκουπίδια εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους σε περίπτωση πυρκαγιάς, στη Μαραθόλακκα δεν υπήρχε σήμερα ούτε το πυροσβεστικό του Δήμου ούτε εγκατάσταση πυρασφάλειας!
Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των σκουπιδοδεματίων, ο Θεόδωρος Ρέντζος τα υπολόγισε σε 2.200 περίπου, ωστόσο η Διεύθυνση Καθαριότητας, σύμφωνα με όσα μας είπε ο αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, εκτιμά ότι ανέρχονται σε 4.000 περίπου.
Ο κ. Ρέντζος προσκάλεσε σήμερα τους δημοσιογράφους στη Μαραθόλακκα, προκειμένου να δείξει, όπως τόνισε, ότι «η RAM εξακολουθεί να βρίσκεται εδώ και κάνει τη δουλειά που της έχει αναθέσει ο Δήμος Καλαμάτας». Όπως δήλωσε, σε ένα μήνα δεν θα υπάρχουν άλλα δεμάτια και το σύστημά του θα είναι σε θέση να ξεκινήσει να επεξεργάζεται και πάλι φρέσκα σκουπίδια. Επιπλέον δε ανακοίνωσε ότι ενδιαφέρεται να αναλάβει την επεξεργασία των σκουπιδιών σε νομαρχιακό επίπεδο, σύμφωνα με το σχεδιασμό που έχουν κάνει οι δήμαρχοι.
Ο κ. Ρέντζος αναγνώρισε ότι το προηγούμενο διάστημα δεν κατάφερε να δουλέψει το σύστημά του όπως θα ήθελε, εξαιτίας, όπως είπε, των σοβαρών οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπισε. Δυσκολίες που ανέφερε ότι έχουν δημιουργηθεί από τις οφειλές του κράτους απέναντί του, που ανέρχονται σε περίπου 3.000.000 ευρώ, όπως και από τις οφειλές του Δήμου Καλαμάτας, ύψους 530.000 ευρώ.
Αυτό που άλλαξε και η RAM δουλεύει και πάλι σύμφωνα με τις δυνατότητές της, σημείωσε ο κ. Ρέντζος, είναι ότι με τις οδηγίες της τρόικα το κράτος άρχισε να καταβάλλει τα οφειλόμενα και με τα χρήματα αυτά αντιμετωπίζονται πλέον διάφορες απαιτήσεις.
Ο ιδιοκτήτης της RAM έδειξε στους δημοσιογράφους τη διαδικασία που ακολουθεί για τη διάλυση των σκουπιδοδεματίων, ώστε να γίνει η ανάκτηση των ανακυκλώσιμων υλικών που εμπεριέχουν. Τα υλικά αυτά διαχωρίζονται σε δέκα κατηγορίες (υφάσματα, σκληρά πλαστικά, μαλακά πλαστικά, γυαλί, σίδερα, ξύλα, ηλεκτρολογικό υλικό κ.ά) και πωλούνται σε εργοστάσια αξιοποίησης αυτών των παραπροϊόντων.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος κράτησε επιφυλάξεις για τα νέα χρονοδιαγράμματα που άκουσε, σημειώνοντας ωστόσο ότι πράγματι η κατάσταση στη Μαραθόλακκα έχει αλλάξει και δεν είναι τόσο άσχημη όσο μέχρι πριν λίγο καιρό.
Για το αν υπάρχει περίπτωση να ανατεθεί και πάλι στη RAM η επεξεργασία των σκουπιδιών, στο χώρο της λεγόμενης νέας Μαραθόλακκας, εφόσον απομακρυνθούν τα δεμάτια, ο αντιδήμαρχος σημείωσε ότι δεν υπάρχουν τέτοιες σκέψεις, δεν ήταν όμως απόλυτα κατηγορηματικός. Αντίθετα σημείωσε ότι προς αποκατάσταση είναι ο χώρος της λεγόμενης παλιάς Μαραθόλακκας και πως η νέα Μαραθόλακκα είναι ένας άλλος, διαφορετικός χώρος.
Σε ό,τι αφορά την οικονομική υποχρέωση του Δήμου προς τη RAM ο κ. Βασιλόπουλος αναγνώρισε ότι αυτή ανέρχεται στα 530.000 ευρώ, σημείωσε όμως ότι το ύψος της υποχρέωσης θα πρέπει να επανακαθοριστεί, γιατί πρέπει να υπολογιστεί η ζημιά που έχει υποστεί ο Δήμος από τις καθυστερήσεις της εταιρείας.
Στ.Μ.