Δευτέρα, 05 Μαρτίου 2012 01:26

Κληροδότημα Αναστασόπουλου και πολιτικές φιλίες…

Ο Δημήτρης Φαββατάς (αριστερά) με τον Γιάννη Χριστόπουλο Ο Δημήτρης Φαββατάς (αριστερά) με τον Γιάννη Χριστόπουλο

ΑΙΧΜΕΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΦΑΒΒΑΤΑ
Με το σχόλιο ότι «τα κληροδοτήματα πρέπει να αξιοποιούνται σύμφωνα με την επιθυμία του διαθέτη και προς όφελος της πόλης και όχι σύμφωνα με τις πολιτικές φιλίες των διαχειριστών τους», επανέρχεται η παράταξη τη μείζονος μειοψηφίας στην υπόθεση του κληροδοτήματος Αναστασόπουλου και ζητάει για μια ακόμη φορά τη διενέργεια διαγωνισμού για την επισκευή και την ανάθεση της εκμετάλλευσης των δύο διατηρητέων κτηρίων στο κέντρο του Πειραιά.
Σε ανακοίνωσή του ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας και μέλος της Οικονομικής Επιτροπής, Δημήτρης Φαββατάς, επιμένει ότι η πρόταση του δημάρχου Πειραιά, Βασίλη Μιχαλολιάκου, που υιοθετήθηκε από το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Δήμου.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Θέμα ανέκυψε στην προηγούμενη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής του Δήμου Καλαμάτας, κατά την οποία συζητήθηκε εκτός ημερησίας διάταξης το θέμα της αξιοποίησης του κληροδοτήματος Αναστασόπουλου στον Πειραιά. Πρόκειται για δύο εφαπτόμενα νεοκλασικά οικοδομήματα στο κέντρο του Πειραιά μεγάλης οικονομικής αξίας. Για το συγκεκριμένο ακίνητο ο Δήμος Πειραιά πρότεινε να το νοικιάσει έναντι του ποσού των 1000 ευρώ το χρόνο για 99 χρόνια. Ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις του συνδυασμού μας, σε αντίθεση με τη θέση του δημάρχου που επιθυμούσε την παραχώρηση του ακινήτου, το εν λόγω ποσό ανήλθε στα 600 € το μήνα. Και πάλι όμως πιστεύουμε ότι και αυτό το ποσό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική εμπορική αξία του ακινήτου και υπάρχουν πολλά περιθώρια αξιοποίησής του μέσα από ανοιχτή δημοπρασία και διαφανείς διαδικασίες.
Φυσικά είμαστε υπέρ της αξιοποίησης όλων των κληροδοτημάτων σύμφωνα πάντα με τις επιθυμίες των διαθετών τους. Από την πρώτη στιγμή έχουμε ζητήσει να έρθουν όλα τα κληροδοτήματα του Δήμου στην οικονομική επιτροπή και να αξιοποιηθούν με τον επωφελέστερο για το Δήμο τρόπο, εν αντιθέσει με το δήμαρχο που εδώ και 5 χρόνια δεν έχει κάνει τίποτα επ’ αυτού.
Εν ολίγοις τα κληροδοτήματα πρέπει να αξιοποιούνται σύμφωνα με την επιθυμία του διαθέτη και προς όφελος της πόλης και όχι σύμφωνα με τις πολιτικές φιλίες των διαχειριστών τους».