Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2013 15:55

Και πάλι στο Δήμο Καλαμάτας η "καυτή πατάτα" για το φεστιβάλ της Χρυσής Αυγής

Και πάλι στο Δήμο Καλαμάτας η "καυτή πατάτα" για το φεστιβάλ της Χρυσής Αυγής

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Επεστράφη σήμερα στο Δήμο Καλαμάτας, από τη Λιμενική Επιτροπή, η «καυτή πατάτα» του φεστιβάλ της Χρυσής Αυγής στο Πάρκο του Λιμενικού. Η Λιμενική Επιτροπή εξέτασε τη αόριστη και γενικόλογη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως και το ψήφισμα που επιδόθηκε από εκπροσώπους Σωματείων…

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Λιμενικής Επιτροπής προσήλθαν ο Λευτέρης Πουρνάρας, από το Σωματείων Εργαζομένων στο Δήμο Καλαμάτας και η Σταυρούλα Στραβάκου, από το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ, οι οποίοι και κατέθεσαν το ψήφισμα Σωματείων του Νομού, για την απομόνωση της Χρυσής Αυγής και την καταδίκη του χρυσαυγίτικου φεστιβάλ.
Τα μέλη της Λιμενικής Επιτροπής εξέτασαν και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (ελήφθη με τις ψήφους των παρατάξεων του δημάρχου, Παναγιώτη Νίκα και του Παναγιώτη Φωτέα), που το μόνο ουσιαστικό που λέει είναι το εξής: «Ζητεί από τη Λιμενική Επιτροπή και τις Κρατικές Αρχές να αξιολογήσουν την κατάσταση και να προχωρήσουν σε απόφαση (άρθρο 11), που να διασφαλίζει την ησυχία, την ηρεμία και το ήπιο κλίμα στην Καλαμάτα, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο».
Σήμερα λοιπόν τα μέλη της Λιμενικής Επιτροπής, με νέα απόφασή τους, επαναλαμβάνουν ότι η παραχώρηση του Πάρκου του Λιμενικού αποφασίστηκε σύμφωνα με τις επιταγές της νομοθεσίας, ενώ στη συζήτηση τονίστηκε ότι η Λιμενική Επιτροπή είναι διοικητικό όργανο και όχι πολιτικό, ώστε να προβαίνει στις αξιολογήσεις που ζητάει το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, κάτι όμως που μπορούν να κάνουν ο Δήμος Καλαμάτας και οι κρατικές αρχές.
ΨΗΦΙΣΜΑ
Σε ό,τι αφορά το ψήφισμα των Σωματείων, αυτό έχει ως εξής:
«Τα εργατοϋπαλληλικά σωματεία που συμμετείχαμε, την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013, σε σύσκεψη, που συγκάλεσε το σωματείο εργαζομένων του Νοσοκομείου Καλαμάτας σχετικά με τη «Γιορτή ελληνικής νεολαίας» που έχει εξαγγείλει ότι θα πραγματοποιήσει τον Αύγουστο στην Καλαμάτα η Χρυσή Αυγή:

·        Η Χ.Α είναι κόμμα φασιστικό-ναζιστικό-εθνικοσοσιαλιστικό. Έχει ακραία εθνικιστική και ρατσιστική ιδεολογία. Η φρασεολογία της κατά της «πλουτοκρατίας» και υπέρ του εργαζόμενου και του μικρονοικοκύρη είναι κάλπικη, αφού δε στρέφεται κατά της μεγάλης καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και εκμετάλλευσης. Υποστηρίζει συγκεκριμένη μερίδα Ελλήνων μεγαλοκαρχαριών και ξένων μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Παρά τα λεγόμενά της, είναι κόμμα του συστήματος, κληρονόμος, συνεχιστής και υποστηρικτής της δικτατορίας του Μεταξά, των κατοχικών Ταγμάτων Ασφαλείας και της χούντας του 1967, προπαγανδιστής ιδεών αντιδραστικών καταδικασμένων απ' την ιστορία και τον ανθρώπινο πολιτισμό. Οι εργαζόμενοι - και ειδικά οι πιο εκμεταλλευόμενοι και οι νεώτεροι σε ηλικία, να έχουμε γνώση τι εστί Χρυσή Αυγή και να τη θέτουμε σε απομόνωση. Να πληροφορούμε και τον υπόλοιπο λαό για την πείρα που έχουμε απ΄ τη στάση και δράση της εκεί που κρίνεται το ποιόν του καθενός ( στους χώρους εργασίας), εκεί, δηλαδή που φαίνεται καθαρά ποιος είναι με το σύστημα και ποιος όχι. Να αποκαλύπτουμε τη στάση που κράτησε η Χ.Α. ως δεκανίκι της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, για να χτυπηθεί το εργατικό κίνημα, στις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στη Χαλυβουργία, στους λιμενεργάτες, στην ΕΡΤ κ.α. Να φρεσκάρουμε τη δοξασμένη ιστορία του εργατικού κινήματος, τους αγώνες και τις συγκρούσεις των εργατών με τ' αφεντικά, το ρόλο που έπαιξε ο φασισμός και οι ιδεολογικοί πρόγονοι της ΧΑ ενάντια στο εργατικό κίνημα. Να υπερασπίσουμε τις αξίες του κινήματός μας, την ταξική αλληλεγγύη σε κάθε συνάδελφο εργαζόμενο, κόντρα στους ρατσιστικούς και εθνικιστικούς διαχωρισμούς. Ν' απαντάμε άμεσα με μαζική καταδίκη του οργανωμένου εργατικού κινήματος στις επιθέσεις και τους τραμπουκισμούς της ΧΑ, με ψηφίσματα, με κινητοποιήσεις, ν' απαιτούμε την τιμωρία εκεί που η δράση της συνιστά ποινικό αδίκημα. Αυτός ο αγώνας να βρίσκεται στα χέρια των οργανώσεων του εργατικού κινήματος, των σωματείων, να μην υποκαθίσταται από άλλες δομές. Ν' απευθυνόμαστε και να δρούμε από κοινού με τους μικρομεσαίους αγρότες και τους επαγγελματοβιοτέχνες- εμπόρους, τους ανθρώπους της επιστήμης και της τέχνης, τους εκπαιδευτικούς.
Για την αποδοχή ή ανοχή των θέσεων της ΧΑ από τμήμα των εργαζομένων, θεωρούμε υπεύθυνες τις δυνάμεις που πλειοδοτούν σε εθνικισμό, που παίρνουν παρόμοιες θέσεις και καλλιεργούν παρόμοιες αντιλήψεις, που με την πολιτική τους και τις γενικότερες επιλογές τους επέτρεψαν στη ΧΑ να παριστάνει την αντισυστημική, που μιλάνε για «άκρα» και αξιοποιούν την ευκαιρία για να επιτεθούν στο εργατικό κίνημα και να ποινικοποιήσουν τους αγώνες των εργαζομένων.

·        Όσον αφορά το φασιστικό φεστιβάλ της ΧΑ, εκφράζουμε τον αποτροπιασμό μας, δηλώνουμε την πλήρη αντίθεση και καταδίκη μας και, καλούμε τους εργαζομένους να γυρίσουν την πλάτη και να απομονώσουν αυτή την εμφάνιση των εθνικοσοσιαλιστών στη Μεσσηνία και την πρωτεύουσά της, σ' ένα χώρο που ελάχιστα απέχει απ' το σημείο που, το 1934, τα' αφεντικά και το κράτος τους χτύπησαν δολοφονικά τους λιμενεργάτες που διεκδικούσαν το ψωμί των οικογενειών τους.

·        Καταγγέλλουμε τις κρατικές αρχές, ιδιαίτερα το δήμο Καλαμάτας, που παραχώρησαν άδεια για τις φασιστικές εκδηλώσεις, στις πρώτες αντιδράσεις επιχείρησαν να δικαιολογήσουν αυτή τους την ενέργεια και, τώρα, χωρίς να τις καταδικάζουν απερίφραστα, προβάλλουν τη συνταγματική νομιμότητα.

·        Το λόγο έχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, ο λαός της Μεσσηνίας, το εργατικό κίνημα και οι φορείς. Τους καλούμε να αντιταχθούν στη ναζιστική γιορτή, να κηρύξουν «ανεπιθύμητους» τους εθνικοσοσιαλιστές στην Καλαμάτα. Να πάρει αυτό το αίτημα πανεργατικό παλλαϊκό χαρακτήρα και να μην πιάσουν τόπο οι θρασύτατες απειλές της ΧΑ, ν' αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία οι οποιεσδήποτε προκλήσεις της.

·        Κάθε σωματείο ή μαζικός φορέας, να εκδηλώσει αυτοτελώς τις δικές του θέσεις και δραστηριότητες, επιδιώκοντας τη μαζικότητα και τη συμμετοχή των μελών του, τη συζήτηση, την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων, όχι μόνο για το χτες, αλλά και κυρίως για το σήμερα και το αύριο των εργαζομένων και του εργατικού λαϊκού κινήματος. Να παρθούν πρωτοβουλίες ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την ματαίωση του φασιστικού φεστιβάλ.

·        Για να υποβοηθήσουμε  αυτή τη δράση, αποφασίζουμε να προχωρήσουμε από κοινού στις παρακάτω ενέργειες και πρωτοβουλίες (που δεν υποκαθιστούν και δεν καταργούν την ιδιαίτερη δράση του κάθε σωματείου):

1.     Πραγματοποίηση συναυλίας με αντιφασιστικό περιεχόμενο την Παρασκευή 14\7 στις 8μμ στο λιμάνι της Καλαμάτας.

2.     Επίδοση του ψηφίσματός μας στο περιφερειακό συμβούλιο Πελοποννήσου και στο δημοτικό  Συμβούλιο Καλαμάτας, στο λιμενικό ταμείο Καλαμάτας, στους επιστημονικούς φορείς της πόλης, στον εμπορικό σύλλογο, στους βουλευτές του νομού και τα πολιτικά κόμματα και στο γραφείο του Πρωθυπουργού της χώρας.
Καλούμε και τα υπόλοιπα σωματεία να συμμετάσχουν στις δραστηριότητές μας.

·        Την οργάνωση των παραπάνω δραστηριοτήτων και την ευθύνη της πραγματοποίησής τους έχουν τα ΔΣ των σωματείων μας και η συνεννόηση γίνεται μέσω των προέδρων (ή άλλων εκπροσώπων τους που αυτά ορίζουν).

·        Με τη λήξη αυτού του κύκλου δράσης μας, επανερχόμαστε σε νέα σύσκεψη, σύμφωνα και με τις νεότερες εξελίξεις που θα υπάρξουν.
Το παραπάνω ψήφισμα υπογράφουν τα σωματεία:
Σωματείο Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας
Συνδικάτο Οικοδόμων Μεσσηνίας
Σωμ.Εργαζομένων Δ.Ε.Υ.Α.Κ
Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό τομέα Μεσσηνίας
Σύλλογος Υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας».
Στ.Μ.