Δευτέρα, 05 Αυγούστου 2013 21:39

Με προκαταβολή από την κρατική επιχορήγηση του 2014 θα συνεχιστεί το διώξιμο των σκουπιδιών!

Με προκαταβολή από την κρατική επιχορήγηση του 2014 θα συνεχιστεί το διώξιμο των σκουπιδιών!

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Επιβεβαίωσε σήμερα ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ότι τελείωσαν τα χρήματα για την απομάκρυνση των σκουπιδιών! Ο Δήμος ευελπιστεί τώρα ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα δώσει προκαταβολή από την επιχορήγηση του 2014! Αν όμως…

...αρχίσουν από τώρα να «τρώγονται» τα λεφτά της επόμενης χρονιάς τότε πως θα λειτουργήσει ο Δήμος το 2014;
Ενώ στο ταμείο του Δήμου έχουν απομείνει μόλις 5.000 ευρώ για την απομάκρυνση των σκουπιδιών, την Παρασκευή ο δήμαρχος προχώρησε σε νέα απ’ ευθείας ανάθεση, με 100.000 ευρώ. Προφανώς ο δήμαρχος έχει τη διαβεβαίωση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών ότι θα βρεθεί φόρμουλα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Άλλωστε σήμερα δήλωσε ότι η βούληση της κυβέρνησης είναι να λυθεί το θέμα εντός της εβδομάδας είτε με την χορήγηση προκαταβολής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων του 2014 είτε με ρύθμιση που θα επιτρέπει τη μεταφορά πόρων προς τον κωδικό που καλύπτει δαπάνες από ανταποδοτικά τέλη.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με όσα ισχύουν μέχρι σήμερα απαγορεύεται να καλύπτονται δαπάνες καθαριότητας με χρήματα που δεν προέρχονται από τα αντίστοιχα ανταποδοτικά τέλη.
Ο κ. Νίκας υποστήριξε όμως ότι πολλοί Δήμοι παρέχουν ανταποδοτικές υπηρεσίες με πόρους όχι αποκλειστικά από τα ανταποδοτικά έσοδα.
Υποστήριξε δε ότι για να χρηματοδοτηθεί η απομάκρυνση των σκουπιδιών αποκλειστικά από τα ανταποδοτικά τέλη θα πρέπει να αυξηθούν τα τέλη αυτά κατά 80%, κάτι που τόνισε ότι δεν πρόκειται να γίνει γιατί ο κόσμος δεν έχει τέτοια οικονομική δυνατότητα.
Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νίκας: «Το θέμα χειρίζεται ο κ. Μιχελάκης (υπουργός Εσωτερικών). Υπάρχει η βούληση να κλείσει το συγκεκριμένο θέμα μέσα στην εβδομάδα. Προφανώς δεν μπαίνει ζήτημα να αυξηθούν τα τέλη. Δεν αντέχει ο κόσμος».
Επίσης ο δήμαρχος σημείωσε: «Θα γίνει με απόφαση της κυβέρνησης. Δεν θα αφήσει την Καλαμάτα να πνιγεί (στα σκουπίδια) όπως θέλουν πολλοί. Δεν θα τους γίνει το χατίρι. Παραχρησιμοποιήθηκαν τα σκουπίδια σε αυτή την πόλη για πολιτικούς λόγους, με επιμονή. Θέλω να ξέρω ποιος θα απολογηθεί για τα εκατομμύρια ευρώ τα οποία δίνονται για τη μεταφορά των σκουπιδιών; Ο δήμαρχος, που δεν έχει την ευθύνη για τη διαχείρισή τους από το νόμο; Αλλά θα έρθει ο καιρός για να τα πούμε όλα αυτά...».
Επίσης ο δήμαρχος ανέφερε ότι την Παρασκευή ο ίδιος, ο δήμαρχος της Τρίπολης και ο δήμαρχος της Κορίνθου θα συναντηθούν με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Μανιάτη, με την προσδοκία ότι θα κλείσει το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων για το μεσοδιάστημα μέχρι την εφαρμογή της οριστικής λύσης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Όπως σημείωσε, οι Δήμοι ζητούν η διαχείριση για αυτό το μεσοδιάστημα να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Στ.Μ.