Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2013 16:07

Και νέα σύμβαση για τη μεταφορά των σκουπιδιών με άλλες 100.000 ευρώ για 15 μέρες!

Μπροστά δεξιά ο Τάσος Νιάρχος και στο μέσον ο Δημήτρης Πουλόπουλος, σε παλιότερη "επίσκεψη" στη Μαραθόλακκα Μπροστά δεξιά ο Τάσος Νιάρχος και στο μέσον ο Δημήτρης Πουλόπουλος, σε παλιότερη "επίσκεψη" στη Μαραθόλακκα

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ
Νέα σύμβαση απευθείας ανάθεσης της μεταφοράς των σκουπιδιών υπέγραψαν σήμερα ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, με τον εργολάβο Θεόδωρο Καράμπελα. Η προηγούμενη, ύψους 100.000 ευρώ, υπεγράφη πριν από μόλις 14 ημέρες! Προηγήθηκε η συζήτηση του θέματος στην Οικονομική Επιτροπή, όπου οι τόνοι ανέβηκαν και δεν έλειψαν και οι καταγγελίες…

Ειδικότερα, στην Οικονομική Επιτροπή οι εκπρόσωποι της μείζονος μειοψηφίας, κυρίως, υποστήριξαν ότι η δημοτική αρχή ακολουθεί παράτυπες διαδικασίες και συνεργάζεται με εργολάβο που έχει καταδικαστεί από τη δικαιοσύνη, με την οποία επίσης έχει πολλές ακόμη υποθέσεις που διερευνώνται. 
Από την πλευρά της πλειοψηφίας τονίστηκε ότι αυτό που θέλει η μείζων μειοψηφία είναι να μείνουν τα σκουπίδια στους δρόμους, να βρωμίσει η πόλη και να εκμεταλλευτεί πολιτικά την κατάσταση.
Στους όρους της νέας σύμβασης σημειώνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Ο ανάδοχος υποχρεούται να διαθέτει τα μεταφερόμενα απορρίμματα σε νόμιμο χώρο. Η αποζημίωση του εργολάβου για τις παραπάνω υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της μεταφόρτωσης, θα είναι 59 ευρώ ανά τόνο φορτίου απορριμμάτων προσαυξανόμενο με το νόμιμο Φ.Π.Α. και θα βαρύνει τον Κ.Α. 20.6277.01. Το χρονικό διάστημα της σύμβασης θα είναι κατ’ αρχήν δεκαπέντε ημέρες στη διάρκεια του οποίου εκτιμάται ότι η Οικονομική Επιτροπή θα μπορέσει να συνεδριάσει, ενώ θα μπορέσουν να γίνουν όλες οι παράλληλες νομιμοποιητικές ενέργειες. Το ανώτατο ποσό για το χρονικό αυτό διάστημα υπολογίζεται σε 100.000 ευρώ».
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Θόδωρος Μπρεδήμας, κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής μίλησε για «καταστρατήγηση» των προβλεπόμενων διαδικασιών και για «κατασπατάληση» των πόρων του Δήμου. Προέβλεψε ότι με τις διαδικασίες αυτές θα προκληθεί η άσκηση ποινικών διώξεων, ενώ πρότεινε να αναζητήσει ο Δήμος άλλο εργολάβο για τη μεταφορά των σκουπιδιών, διότι ο συμβαλλόμενος έχει εκκρεμότητες με τη δικαιοσύνη.
Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Τάσος Νιάρχος, σχολίασε από την πλευρά του ότι η υπόθεση αυτή φανερώνει πως τα σκουπίδια είναι πράγματι χρυσός για ορισμένους, όχι όμως για τους εργαζόμενους, που επιβαρύνονται με μεγάλα τέλη καθαριότητας.
Ο σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Δημήτρης Φαββατάς, υποστήριξε ότι η Καλαμάτα έχει φτάσει στη σημερινή κατάσταση, να εξαρτάται δηλαδή από έναν εργολάβο η υπόθεση των σκουπιδιών, με ευθύνη του δημάρχου. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος είναι εκείνοι που δεν λειτούργησαν τη Μονάδα Λιπασματοποίησης, ενώ την έχουν παραλάβει, οι ίδιοι είναι εκείνοι, πρόσθεσε, που αποφάσισαν το κλείσιμο της Μαραθόλακκας το 2008, όπως επίσης επί των δικών τους ημερών, συνέχισε, κάηκαν τα μηχανήματα της RAM, υπόθεση η οποία, τόνισε, δεν έχει διερευνηθεί. Ο κ. Φαββατάς υποστήριξε ότι όλα αυτά φανερώνουν πως εξαρχής ο σχεδιασμός ήταν η συνεργασία του Δήμου με τον συγκεκριμένο εργολάβο και επιπλέον μίλησε για «οικονομικό έγκλημα».
Οι τοποθετήσεις της μειοψηφίας προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της πλειοψηφίας. Μάλιστα ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και αντιδήμαρχος Οικονομικών, Παύλος Μπουζιάνης, υποστήριξε ότι για τη σημερινή κατάσταση ευθύνονται οι κάτοικοι του Ταϋγέτου που πήγαν στη δικαιοσύνη για την υπόθεση της Μαραθόλακκας. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τη στιγμή που όλη η Ελλάδα πετάει τα σκουπίδια της στις χωματερές, μια ομάδα πολιτών πήγε στα δικαστήρια και εξασφάλισε αποφάσεις που απαγορεύουν τη χρησιμοποίηση της Μαραθόλακκας, στερώντας από το Δήμο Καλαμάτας έναν χώρο ταφής απορριμμάτων που διαθέτουν όλοι οι άλλοι Δήμοι της χώρας, όπως ισχυρίστηκε.
Επάνω σε αυτό ο Θόδωρος Μπρεδήμας σχολίασε ότι σύμφωνα με την τελευταία απόφαση του δικαστηρίου, τη Μαραθόλακκα την έκλεισε τελικά η δημοτική αρχή, ενώ ο αντιδήμαρχος, Παύλος Μπουζιάνης, συνέχισε τονίζοντας ότι η μειοψηφία επιδιώκει να βρωμίσει η πόλη για να ωφεληθεί πολιτικά, τόνισε όμως ότι «δεν θα τα καταφέρετε, εμείς αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε την πόλη καθαρή και θα το καταφέρουμε με οποιονδήποτε τρόπο».
Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας, Δημήτρης Μπούχαλης, παρατήρησε από την πλευρά του ότι ο Δήμος Καλαμάτας πληρώνει τα λιγότερα χρήματα από όλους όσους μεταφέρουν τα σκουπίδια τους με εργολάβους, κάτι που σημείωσε ότι οφείλεται στην καλή διαπραγμάτευση που έγινε από τη δημοτική αρχή.
Τέλος, ο αρμόδιος για την καθαριότητα αντιδήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, παρουσίασε έγγραφα σύμφωνα με τα οποία οι διαδικασίες της δημοτικής αρχής έχουν αναγνωριστεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Στ.Μ.