Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2013 18:44

Διώξεις από την εισαγγελία για "πάρτι κακοδιοίκησης" στο ΤΕΟ του Π. Κατσιλιέρη

Λέανδρος Ρακιντζής, Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης

ΤΑΜΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙIΑΣ
Και τον πρώην βουλευτή Μεσσηνίας, Πέτρο Κατσιλιέρη, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας από το 2010, ενδεχομένως αγγίζει η υπόθεση των διώξεων που άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας…

Σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων της Αθήνας και ιστοσελίδων, οι διώξεις αφορούν «πάρτι με πλασματικές υπερωρίες, έκτακτες παροχές, δαπάνες κινητής τηλεφωνίας και εικονικά οδοιπορικά σε βάρος των διοικητικών συμβουλίων του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας την περίοδο 2006-2011».
Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη έπειτα από τη σχετική έκθεση ελέγχου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στο Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ ΑΕ), από τον οποίο, όπως σημειώνεται στην ιστοσελίδα «zougla», «προέκυψαν οικονομικές παρατυπίες σχετικά με αμοιβές προσωπικού και νομικού συμβούλου, καταβολή υπερωριών, διάθεση σημαντικών χρηματικών ποσών για δαπάνες ελεγχομένων ως εικονικών μετακινήσεων προσωπικού εκτός έδρας, καταβολή χρηματικών ποσών δυνάμει Υπουργικών Αποφάσεων εκδοθεισών εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης, παράνομη ιδιοποίηση ηλεκτρονικού ιδίως εξοπλισμού από τις εγκαταστάσεις του Ταμείου, παράνομη κατάτμηση διαγωνισμών κ.λπ.
Η δίωξη με παραγγελία κυρία ανάκρισης στρέφεται αρχικά κατά παντός υπευθύνου και φωτογραφίζει τα δυο Δ.Σ. που διοικούσαν το ταμείο από το 2006-2011, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες η έρευνα παραμένει ανοιχτή για τμήμα της υπόθεσης που αφορά σε πληρωμές με χρήματα του ταμείου, με εντολές υπουργών, για άλλους λόγους από αυτούς που ήταν οι σκοποί του Ταμείου Οδοποιίας.
Οι διώξεις αφορούν σε οικονομικές παρατυπίες σχετικά με αμοιβές προσωπικού και νομικού συμβούλου, καταβολή υπερωριών, διάθεση σημαντικών χρηματικών ποσών για δαπάνες ελεγχομένων ως εικονικών μετακινήσεων προσωπικού εκτός έδρας, καταβολή χρηματικών ποσών δυνάμει Υπουργικών Αποφάσεων εκδοθεισών εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης, παράνομη ιδιοποίηση ηλεκτρονικού ιδίως εξοπλισμού από τις εγκαταστάσεις του Ταμείου, παράνομη κατάτμηση διαγωνισμών κ.λπ.
Η ποινική δίωξη αφορά στα κακουργήματα
- απιστίας περί την υπηρεσία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση αντικειμένου συνολικής αξίας μεγαλύτερης των 120.000 ευρώ,
- ψευδούς βεβαίωσης κατ’ εξακολούθηση επί σκοπώ προσπορισμού αθέμιτου οφέλους που υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ και το πλημμέλημα
- υπεξαίρεσης στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, με παραγγελία διενέργειας κύριας ανάκρισης.

Τι αναφέρει το πόρισμα
Το πόρισμα αναφέρεται σε ένα προκλητικό πάρτι σε βάρος του ΤΕΟ, με πλασματικές υπερωρίες, έκτακτες παροχές, δαπάνες κινητής τηλεφωνίας και εικονικά οδοιπορικά κ.λπ. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά το πάρτι είχε στηθεί στη ΔΕΚΟ «Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας Α.Ε.», όπου μεταξύ άλλων υπάλληλοί της δούλευαν μόλις 6 ώρες, αντί 8 ωρών την ημέρα, δεν πάταγαν το πόδι τους στην εταιρεία αλλά αμείβονταν, απολάμβαναν εικονικές υπερωρίες και πλασματικές δαπάνες μετακίνησης εκτός έδρας συνολικού ύψους 5,7 εκατ. ευρώ, μοίραζαν δουλειές χωρίς διαγωνισμούς, αγόραζαν με πόρους του ταμείου ηλεκτρονικούς υπολογιστές για το σπίτι τους.
Το Ταμείο σύμφωνα με το πόρισμα είχε μετατραπεί σε έναν δημόσιο κουμπαρά, όπου ο καθένας μοίραζε όπως ήθελε τα χρήματα. Υπάρχουν αναφορές σε άνωθεν» εγκρίσεις κονδυλίων χιλιάδων ευρώ για την αγορά γραφειακού εξοπλισμού στη διεύθυνση «Δ3» του ΥΠΕΧΩΔΕ από πόρους του Ταμείου αλλά και για τη συντήρηση της υποδομής καλωδιακής τηλεόρασης στο Κολωνάκι, τα Εξάρχεια και την Πλάκα παρά το ότι διάταξη νόμου (αρ. 4. παρ. 4 του ν. 2938/2001) ορίζει σαφώς το πού πρέπει να κατευθύνονται τα χρήματα του ΤΕΟ: «Με αποφάσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ διατίθενται πιστώσεις από τους πόρους της ΤΕΟ Α.Ε., για τη συντήρηση του οδικού δικτύου, για τις βελτιώσεις και διαπλατύνσεις των οδών, καθώς και για τη λήψη μέτρων που επιβάλλεται να λαμβάνονται για την εξασφάλιση της οδικής ασφάλειας των κινουμένων στο οδικό δίκτυο της χώρας».

Ο... guest star υπάλληλος
Επίσης, σχηματίστηκε αυτοτελής δικογραφία και ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράβαση καθήκοντος σε βαθμό πλημμελήματος σε βάρος των μελών του Δ.Σ. του Ταμείου, με αφορμή την ανοχή εκ μέρους τους της διαρκούς απουσίας υπαλλήλου από την άσκηση των καθηκόντων του.
Σύμφωνα με το πόρισμα του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στο προσωπικό της εταιρείας υπήρχε οδηγός-φάντασμα, ο οποίος δεν είχε πάει ποτέ στο Ταμείο και δεν είχε εκτελέσει ούτε ένα δρομολόγιο. Πληρώνεται και μάλιστα τα έτη 2007, 2008 και 2009 πήρε και υπερωρίες 5.000 ευρώ, 6.500 ευρώ και 9.700 ευρώ, αντιστοίχως.
Περιγράφει το πόρισμα: «Ιδιαίτερη περίπτωση αποτελεί ο οδηγός για τον οποίο όλα τα στοιχεία (μηχανογραφικό σύστημα ελέγχου παρουσιών, παντελής απουσία διαταγών πορείας, δηλώσεις στελεχών της Εταιρείας) συγκλίνουν σε σκανδαλώδη περίπτωση αργομισθίας».