Σάββατο, 05 Οκτωβρίου 2013 04:15

Οριστική διάσπαση Αμερικανών - Καναδών στην Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία

Ο Βασίλης Μπεμπόνης αριστερά Ο Βασίλης Μπεμπόνης αριστερά

ΔΙΧΑΣΜΟΣ ΟΜΟΓΕΝΩΝ
Αυτοί που γνωρίζουν τα ομογενειακά ζητήματα δεν αισθάνθηκαν έκπληξη από την είδηση ότι οι Μεσσήνιοι ομογενείς της Αμερικής και του Καναδά χώρισαν τα τσανάκια τους και διέσπασαν την ιστορική Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία…

Η Παμμεσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά έσπασε στα δύο, στην Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Αμερικής και στην Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία Καναδά.
Αυτό τουλάχιστον ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας, Βασίλη Μπεμπόνη. Βέβαια το θέμα είναι περιπεπλεγμένο, γιατί το καλοκαίρι μια μερίδα μελών της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας πραγματοποίησε συνέδριο στην Καλαμάτα και εξέλεξε δικό της προεδρείο.
Είχαμε λοιπόν δύο προεδρεία στην Παμμεσσηνιακή, ένα με πρόεδρο τον Βασίλη Μπεμπόνη από τις ΗΠΑ και ένα με πρόεδρο τον Θεόδωρο Τζαλαλή από τον Καναδά, που εξελέγη το καλοκαίρι.
Χθες, ο Βασίλης Μπεμπόνης ανακοίνωσε ότι οι μεσσηνιακοί σύλλογοι των μεσοδυτικών πολιτειών των ΗΠΑ της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας αποφάσισαν τη διάσπαση της Ομοσπονδίας σε δύο Ομοσπονδίες, μία στην Αμερική και μία στον Καναδά.
Σε σχετική επιστολή του ο Βασίλης Μπεμπόνης σημειώνει: «Σικάγο, Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2013. Αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες, Οι Μεσσηνιακοί σύλλογοι των μεσοδυτικών πολιτειών Αμερικής, μέλη της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας Η.Π.Α. και Καναδά (Midwest and West Districts) σε συνεδρίαση που πραγματοποίησαν την Κυριακή 22/09/13 στην αίθουσα της Ελληνικής κοινότητας Σικάγου με θέμα την πορεία της τα τελευταία 8 χρόνια, συμφώνησαν ότι η Ομοσπονδία δε μπορεί να συνεχίσει το έργο της με τη μέχρι σήμερα οργανωτική δομή της, δηλαδή ως Ομοσπονδία Η.Π.Α και Καναδά και με μεγάλη τους λύπη αποφάσισαν να χωριστεί σε:
PAN-MESSINIAN FEDERATION of USA, INC
και PAN-MESSINIAN FEDERATION of CANADA
Η ευθύνη για την απόφαση αυτή βαρύνει εξ ολοκλήρου τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου από τον Καναδά και ειδικότερα τους κ.κ. Θεόδωρο Τζαλαλή και Τάσο Δημόπουλο. Τα εν λόγω μέλη, συνειδητά και συστηματικά από το 2005 με τις ενέργειες τους, με αλαζονεία και απαξίωση μελών με ιστορική προσφορά, ακολουθώντας τη διασπαστική πολιτική του «διαίρει και βασίλευε» οδήγησαν τη κραταιά Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία σε εσωτερικές διαμάχες και τελικά σε ανυποληψία. Δυστυχώς το μεγαλύτερο πρόβλημα που προκύπτει από τις εσωτερικές διαμάχες για προσωπικά συμφέροντα και επιδιώξεις είναι η απομάκρυνση των νεοτέρων γενεών από τους κόλπους της Ομοσπονδίας.
Αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,
Η απόφαση που έλαβαν τα μέλη των Συλλόγων Αμερικής δεν ήταν εύκολη και σε καμία περίπτωση δεν αφορά στο σύνολο των Μεσσηνίων στον Καναδά με τους οποίους συνεργαστήκαμε αγαστά και με ομοψυχία από το 1984, όταν οι Μεσσηνιακοί Σύλλογοι του Καναδά εγγράφηκαν στην Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία. Μέχρι το 2003 με τη συνεργασία μας καταξιώσαμε την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία όχι μόνο στην ομογένεια των Η.Π.Α και Καναδά, αλλά στον Ελληνισμό γενικότερα.
Χάρη στο πνεύμα ενότητας που επικρατούσε μεταξύ των Μεσσηνίων Καναδά και Η.Π.Α. συμβάλαμε στη δημιουργία του νέου Νοσοκομείου Καλαμάτας. Το επίτευγμα αυτό οφείλεται στην αποφασιστικότητα και καταλυτική παρουσία του τότε Α’ Αντιπροέδρου της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας αείμνηστου Θανάση Δημητρακόπουλου από το Μόντρεαλ και του Γενικού γραμματέα αείμνηστου Δημήτρη Τζώρζη από το Τορόντο, αλλά και την ενεργό συμμετοχή των Ηλία Αντωνόπουλου, από το Μόντρεαλ, Κώστα Κρεμύδα και Δήμητρας Γιοβάνοβιτς από το Τορόντο αλλά και όλων των μελών των τότε Διοικητικών Συμβουλίων της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας (1986-1989).
Οι κ.κ. Τζαλαλής και Δημόπουλος δεν είχαν τα δημιουργικά αυτά χρόνια της Παμμεσσηνιακής καμία επαφή με το Μεσσηνιακό στοιχείο στον Καναδά και την Αμερική. Έμελλε δυστυχώς η εμπλοκή τους από το 2005 να υποσκάψει τα θεμέλια της οργανωτικής δομής που είχε τότε η Ομοσπονδία και μέσα σε επτά χρόνια να τη διαλύσουν. Μάλιστα εξαφάνισαν όλο το αρχείο που ήταν στην ιστοσελίδα της ομοσπονδίας και μαζί με όλο αρχείο έσβησαν και την Ιστορία της Παμμεσσηνιακής γιατί ίσως τους ενοχλούσε το εθνικό, κοινωνικό και πολιτιστικό έργο που είχαν πετύχει τα μέλη τους. Όμως δεν μπορούν να σβήσουν τη μνήμη ούτε και να ακυρώσουν το έργο των μελών της Παμμεσηνιακής για να προβληθούν οι ίδιοι.
Τη χαριστική βολή για να πληγεί η Ομοσπονδία μας την έδωσαν τον περασμένο Ιούλιο, όταν «βάπτισαν» μια τρίωρη συνέλευση «ημετέρων» σε σχολική αίθουσα στη Καλαμάτα «Συνέδριο». Με πρωτόγνωρες αυθαιρεσίες, κατάφωρες παραβιάσεις του Καταστατικού, συκοφαντίες συμπατριωτών μας που επί δεκαετίες προσφέρουν στα κοινά αυτοαναδείχθηκαν ως η νέα ηγεσία της Ομοσπονδίας μας.
Οι ενέργειές τους και τα δελτία Τύπου που εξέδιδαν εξέθεσαν βαθιά στη συνείδηση των φορέων της Μεσσηνίας και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου σε μια εποχή που η ενότητα για τον Ελληνισμό είναι επιτακτική ανάγκη.
Επιχειρήσαμε κατ’ επανάληψη να αποτρέψουμε την εξέλιξη της διάσπασης κρατώντας χαμηλούς τόνους και προβαίνοντας σε εκκλήσεις για ενότητα. Οι προσπάθειές μας παρέμειναν άκαρπες.
Συνεπώς οι κάτωθι Σύλλογοι Μεσσηνίας Αμερικής είναι αποφασισμένοι να ενεργοποιήσουν την Παμμεσσηνιακή Ομοσπονδία των Η.Π.Α όπως ήταν η αρχική της μορφή.

  • Νέο Κύμα Μεσσηνίας, Σικάγο
  • Σύλλογος Γυναικών «Υπαπαντή», Σικάγο
  • Μεσσηνιακός Σύλλογος «Ναυαρίνο», Σαν Φραγκίσκο
  • Μεσσηνιακός Σύλλογος Ατλάντας
  • Μεσσηνιακός Σύλλογος Μεσσηνίων Φλώριδας

Είμαστε σίγουροι ότι στο επικείμενο συνέδριο θα λάβουν μέρος και οι υπόλοιποι Μεσσηνιακοί Σύλλογοι των Η.Π.Α.
Την απόφαση μας επικροτούν η συντριπτική πλειοψηφία των μελών (περίπου 1200) των τοπικών Συλλόγων της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Σικάγου και Καλιφόρνιας, πολλοί πρώην και νυν αξιωματούχοι και παράγοντες της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας στο χώρο Αμερικής αλλά και πολλοί συμπατριώτες μας στη Μεσσηνία.
Υπενθυμίζουμε ότι το 35ο Συνέδριο της Παμμεσσηνιακής Ομοσπονδίας θα  πραγματοποιηθεί στο Σικάγο από 31 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου 2013. Σύντομα θα σας ενημερώσουμε για το πρόγραμμα και τις κρατήσεις ξενοδοχείου. Στόχος μας είναι η επάνοδος της τάξης και ηρεμίας στην οργάνωσή μας και προτεραιότητά μας η προσέλκυση εκπροσώπων των νεοτέρων γενεών. Ήρθε η ώρα να παραδώσουμε τη σκυτάλη στους νέους μας που είναι απηλλαγμένοι από νοοτροπίες που διχάζουν τις δυνάμεις μας «σε εμείς κι εσείς».
Στην κρίσιμη αυτή εποχή για τον Ελληνισμό αλλά και την παγκόσμια κοινότητα ζητούμενό μας είναι η κοινωνική προσφορά μέσα από τη συνέργεια σε κοινά οράματα και στόχους».