Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2012 18:47

Η «κολοκυθιά» με την πυρασφάλεια στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο

Η «κολοκυθιά» με την πυρασφάλεια στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο

ΕΧΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΓΧΟΣ 
Έχει ή δεν έχει τα απαιτούμενα έγγραφα πυρασφάλειας το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας; Ιδού η απορία…
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε, το ΔΗΠΕΘΕΚ διαθέτει εγκεκριμένη μελέτη πυρασφάλειας από το 1985. Πλην όμως, ο προβλεπόμενος από τη νομοθεσία έλεγχος για την τήρηση των μέτρων πυρασφάλειας έχει να γίνει στο θέατρο εδώ και πολλά χρόνια! Και η αιτία που δε γίνεται ο έλεγχος, είναι επειδή ο δήμαρχος Καλαμάτας δεν έχει ενεργοποιήσει την επιτροπή για τη διενέργεια του ελέγχου, παρ’ ότι αυτή έχει συγκροτηθεί με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας.

Ένα άλλο εντυπωσιακό στοιχείο, σχετικά με την πυρκαγιά στο ΔΗΠΕΘΕΚ, είναι ότι ναι μεν το θέατρο διέθετε σύστημα πυρόσβεσης με νερό, απ’ ευθείας από το δίκτυο ύδρευσης, πλην όμως ο κρουνός ίσα που έσταζε όταν χρειάστηκε να βγάζει ποτάμι νερού για να σβήσει η φωτιά!
Είναι φανερό ότι ο Δήμος Καλαμάτας πρέπει να δώσει μεγάλη σημασία σε αυτό το εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα. Ο ίδιος ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, ανακοίνωσε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ότι πρόσφατα πυρακτώθηκε μια πρίζα στο Δημαρχείο. Όμως, εάν επισκεφθεί κανείς τον όροφο του Δημαρχείου και ψάξει, με τα μάτια δεν θα δει πυροσβεστήρες, τουλάχιστον στα εμφανή σημεία. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιοι αισθητήρες καπνού στο ταβάνι του κτηρίου.
Το ίδιο συμβαίνει και στο θέατρο, στο κτήριο της Δημοτικής Φιλαρμονικής.
Όσον αφορά πάντως την καταγγελία του επικεφαλής της «Πρωτοπορίας», Νίκου Φωτέα, για την ανυπαρξία πιστοποιητικού πυρασφάλειας στο ΔΗΠΕΘΕΚ, αυτή δεν επιβεβαιώνεται, δεδομένου ότι υπάρχει η εγκεκριμένη μελέτη, ωστόσο δεν έχει γίνει ο έλεγχος. Από την άλλη, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, αποφεύγει να τοποθετηθεί ξεκάθαρα και αφήνει αιχμές για στείρες αντιπολιτευτικές αναφορές από τη μειοψηφία.
Στ.Μ.