Δευτέρα, 09 Δεκεμβρίου 2013 17:42

Οι γονείς ζητούν επίσημη ενημέρωση από το δήμαρχο για το μέλλον της "Φάρις"

Οι γονείς ζητούν επίσημη ενημέρωση από το δήμαρχο για το μέλλον της "Φάρις"

ΕΠΙΚΙΝΔΥΤΟΤΗΤΑ ΚΤΗΡΙΩΝ
Μια εικόνα επικινδυνότητας για τους μαθητές και τους καθηγητές της Φάρις, λόγω της κακής κατάστασης στην οποία έχουν εγκαταλειφθεί ιδίως τα κτήρια της μουσικής και του χορού, περιγράφει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων. Ταυτόχρονα ο Σύλλογος ζητάει ενημέρωση για τα δημοσιεύματα σχετικά με το επικείμενο κλείσιμο της «Φάρις»…

Σε ό,τι αφορά το μέλλον της «Φάρις», ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των μαθητών των σχολών της κοινωφελούς επιχείρησης αφενός υπέβαλε αίτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη συζήτηση του θέματος και αφετέρου, σε επιστολή του προς το δήμαρχο, Παναγιώτη Νίκα, την οποία κοινοποίησε και στους επικεφαλής της αντιπολίτευσης, σημειώνει τα εξής:
«Τις τελευταίες ημέρες ορισμένα τοπικά και αθηναϊκά Μέσα Ενημέρωσης  – «Κυριακάτικη Eλευθεροτυπία» 1/12/2013 - δημοσίευσαν την πρόθεση της κυβέρνησης να τεθούν σε κινητικότητα 2.000 υπάλληλοι 29 δημοτικών επιχειρήσεων μεταξύ των οποίων είναι και η Κοινωφελής Επιχείρηση του δήμου Καλαμάτας «Φάρις». Όπως ήταν φυσικό, προκλήθηκε πολύ μεγάλη ανησυχία, όχι μόνο στους συμπολίτες μας που θεωρούν αυτές τις σχολές σημαντικό φορέα πολιτισμού, αλλά και σε όλους εμάς των οποίων τα παιδιά φοιτούν σε αυτές.
Με μεγάλη ικανοποίηση βεβαίως ακούσαμε να δηλώνετε κατηγορηματικά στους τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς την αντίθεση σας και πολύ περισσότερο τη δέσμευση σας ότι «κανένας νόμος δεν θα κλείσει τις σχολές. Οι σχολές θα συνεχίσουν να λειτουργούν».
Πιστεύουμε ότι μπορείτε να προβείτε σε εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται, για να συνεχίσουν να συνεισφέρουν στην πολιτιστική ζωή και κληρονομιά της πόλης οι τρεις σχολές, που έχουν συμπληρώσει ήδη τριάντα χρόνια αδιάλειπτης προσφοράς με 1.000 περίπου μαθητές οι οποίοι συμμετέχουν σε εκδηλώσεις του δήμου Καλαμάτας κάθε χρόνο. Να γνωρίζετε, όπως σας το έχουμε τονίσει και σε προηγούμενες συναντήσεις αλλά και το αποδεικνύουμε καθημερινά με την εθελοντική μας δράση, ότι είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε οποιαδήποτε στήριξη.
Σας καλούμε, λοιπόν, να τηρήσετε την αρχική σας θέση, για το μέλλον της «Φάρις» και ευελπιστούμε σύντομα σε μια συνάντηση μαζί σας, προκειμένου να συζητήσουμε διεξοδικά το συγκεκριμένο θέμα».

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΚΤΗΡΙΑ
Όσον αφορά την κατάσταση των κτηρίων της «Φάρις», ο Σύλλογος σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Επιχείρησης, δημοτικό σύμβουλο Νίκο Μπασακίδη, επισήμανε τα εξής: «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κτήρια των σχολών της «ΦΑΡΙΣ» και να σας επιστήσουμε την προσοχή σε θέματα ασφαλείας που αφορούν τους δασκάλους, τους μαθητές και τους συνοδούς τους.
Όπως σας έχουμε τονίσει και σε προηγούμενη συνάντησή μας, τα κτήρια έχουν χρόνια να συντηρηθούν και παρουσιάζουν αρκετές και σημαντικές φθορές. Συγκεκριμένα, τόσο το Ωδείο όσο και η Σχολή Χορού έχουν προβλήματα εισροής υδάτων στις αίθουσες παρά τα αυτοσχέδια μέτρα που έχουν ληφθεί. Στάζουν νερά σε διάφορα σημεία των κτηρίων, ακόμα και από τις κολόνες, κάτι που δεν ξέρουμε αν επηρεάζει και τη στατικότητά τους. Επίσης, τα παράθυρα και οι πόρτες έχουν φθαρεί ή καταστραφεί τόσο ώστε κατά τη διάρκεια του χειμώνα να υπάρχει σημαντική απώλεια θερμότητας.
Επιπλέον, ζούμε σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή και χρήσιμο θα ήταν να πραγματοποιηθεί σε όλες τις σχολές άσκηση ετοιμότητας σε περίπτωση σεισμού από εγκεκριμένο κλιμάκιο του δήμου Καλαμάτας, ώστε να επισημανθούν θέματα σχετικά με τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια του σεισμού.
Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε ότι, αν και υπάρχουν πυροσβεστήρες στις σχολές, σε περίπτωση ανάγκης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, διότι χρειάζονται αναγόμωση, ενώ δεν υπάρχουν και φώτα ασφαλείας σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, κάτι που είναι αναγκαίο, αφού οι σχολές λειτουργούν κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες.
Ελπίζουμε να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τα προβλήματα που σας αναφέραμε και να λάβετε τα αναγκαία μέτρα για την επίλυσή τους τόσο για την ομαλή λειτουργία των σχολών όσο και για την ασφάλεια των εργαζομένων και των παιδιών μας».
Σε απάντησή του προς το Σύλλογο ο διευθυντής της «Φάρις», Πανάγος Φουρναράκης, επεσήμανε ότι ο Δήμος έχει εξασφαλίσει από δάνειο 200.000 ευρώ, με τα οποία θα γίνουν άμεσα παρεμβάσεις στα κτήρια, ότι η επιχείρηση συμφωνεί να πραγματοποιηθεί άσκηση ετοιμότητας και ότι έχει ήδη ανατεθεί το έργο της αναγόμωσης των πυροσβεστήρων.
Στ.Μ.