Τετάρτη, 14 Μαρτίου 2012 16:55

Τζάμια και σοφάδες απειλούν τη ζωή όσων περνούν κάτω από τους μύλους στο λιμάνι

ΤΙ ΛΕΕΙ ΕΚΘΕΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ 
ΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Κομμάτια από σπασμένα τζάμια, σοφάδες και τμήματα κουφωμάτων, που σε περίπτωση καταπτώσεων μπορούν να δολοφονήσουν όποιον περνάει από κάτω, κρέμονται από το κτήριο των μύλων, στο λιμάνι της Καλαμάτας.
Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός και βεβαιωμένος από τη Διεύθυνση Πολεοδομίας, ωστόσο οι αρμόδιες αρχές αμελούν και αδιαφορούν για την ασφάλεια των περαστικών. Κάτω από τους μύλους περνούν καθημερινά δεκάδες γονείς με τα παιδιά τους, με προορισμό το γειτονικό πολυκατάστημα, ωστόσο αυτό δε φαίνεται να ευαισθητοποιεί εκείνους που οφείλουν να λάβουν τα μέτρα ασφαλείας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφαλίσαμε, η Διεύθυνση Πολεοδομίας έχει συντάξει έκθεση επικινδυνότητας από τις 15 Απριλίου 2010, εδώ και δύο χρόνια δηλαδή, ζητώντας τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων άρσης της επικινδυνότητας χωρίς όμως να έχει γίνει τίποτα.

Το μεγάλο ερώτημα είναι, γιατί η Πολεοδομία «σιώπησε» μετά τη σύνταξη της συγκεκριμένης έκθεσης; Οφείλουν να δώσουν απαντήσεις τόσο η προηγούμενη διευθύντρια της Πολεοδομίας, Σταυρούλα Αγρίου, όσο φυσικά και η δημοτική αρχή της Καλαμάτας, δεδομένου ότι η Υπηρεσία υπάγεται στο Δήμο.
Επισκεφθήκαμε το χώρο και είδαμε τα σπασμένα τζάμια στα παράθυρα να κρέμονται έτοιμα να πέσουν, όπως και τα επιχρίσματα του κτηρίου, ενώ από κάτω περνούσαν ανυποψίαστοι γονείς με τα παιδιά τους, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία. Δεν έχει τοποθετηθεί έστω ένας πρόχειρος φράχτης για να μην πλησιάζει ο κόσμος.
Σύμφωνα με την έκθεση επικινδυνότητας της Πολεοδομίας, το πολυώροφο βιομηχανικό συγκρότημα των μύλων «είναι χαρακτηρισμένο ως «μνημείο» με υπουργική απόφαση. Ο φέρων οργανισμός του κτίσματος φέρει εκτεταμένες βλάβες. Εκτεταμένες βλάβες φέρουν επίσης τα πλαίσια των κουφωμάτων, οι υαλοπίνακες, τα επιχρίσματα και στηθαία αυτού. Για τους λόγους αυτούς κρίνεται ότι το κτίσμα είναι επικίνδυνο από άποψη στατική και δομική και για να αρθεί ο κίνδυνος πρέπει να γίνουν καθαιρέσεις των ασταθών τμημάτων (υαλοπίνακες, πλαίσια κουφωμάτων κ.λπ) των όψεων αυτού και επισκευή (φέροντος οργανισμού κ.λπ.) αυτού, κατόπιν υποβολής σχετικής μελέτης και έγκρισής της από την Υπηρεσία μας».
Τίποτα απ' όλα αυτά δεν έχει γίνει, παρ’ ότι στην ίδια έκθεση υπογραμμίζεται: «Οι εργασίες αυτές πρέπει να εκτελεσθούν κάτω από την υπεύθυνη επίβλεψη κατά νόμο τεχνικού σε προθεσμία 60 ημερών από τη νόμιμη κοινοποίηση της έκθεσης αυτής. Κατά της έκθεσης αυτής επιτρέπονται ενστάσεις, μέσα σε προθεσμία 20 ημερών από την κοινοποίησή της, που πρέπει να υποβληθούν ή στην Αστυνομική Αρχή που την έχει επιδώσει ή στην Πολεοδομική Υπηρεσία που την έχει εκδώσει. Ενστάσεις που υποβάλλονται σε άλλες αρχές εξετάζονται μόνο εάν διαβιβαστούν εμπρόθεσμα στις δύο παραπάνω αρχές. Εάν δεν υποβληθούν ενστάσεις εμπρόθεσμα, τότε η έκθεση γίνεται οριστική και ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να εκτελέσει τις εργασίες που του επιβάλλονται με αυτή. Διαφορετικά θα διωχθεί ποινικά, σύμφωνα με τα άρθρα 286 και 434 του Ποινικού Κώδικα και η Αστυνομική Αρχή θα άρει αναγκαστικά τον κίνδυνο ακολουθώντας τις υποδείξεις μας είτε απαγορεύοντας τη χρήση του επικίνδυνου είτε κατεδαφίζοντάς το».
Επειδή το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό, νομίζουμε ότι η δημοτική αρχή και η Διεύθυνση Πολεοδομίας οφείλουν να απαντήσουν για το τι έχει γίνει αυτά τα δύο χρόνια και να κινηθούν άμεσα για τη λήψη των μέτρων προστασίας των περαστικών.
Σταύρος Μαρτίνος