Παρασκευή, 03 Ιανουαρίου 2014 20:33

"Πρωτογενές πλεόνασμα" και στο Δήμο Καλαμάτας!

Παύλος Μπουζιάνης και Παναγιώτης Νίκας Παύλος Μπουζιάνης και Παναγιώτης Νίκας

ΧΡΗΜΑΤΙΚΟ ΥΠΟΛΟΙΠΟ 7,7 ΕΚΑΤ.
Ενώ οι περικοπές των επιχορηγήσεων φτάνουν μέχρι και το 70%, ο Δήμος Καλαμάτας μπήκε στο 2014 με χρηματικό υπόλοιπο στο ταμείο του ύψους 7.773.665,97 ευρώ! Τι γκρινιάζουν λοιπόν στο Δήμο για τις περικοπές όταν και πάλι έχουν στα ταμεία τους τόσα εκατομμύρια;…

Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, σε σημερινές του δηλώσεις τόνισε ότι αυτό το σημαντικό χρηματικό υπόλοιπο «καταδεικνύει μια νοικοκυρεμένη διαχείριση» που γίνεται από τη δημοτική αρχή και συνεχάρη γι’ αυτό τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Παύλο Μπουζιάνη και την αρμόδια υπηρεσία με τους υπαλλήλους της.
Ο δε Παύλος Μπουζιάνης επεσήμανε ότι το 2013 τα έσοδα ανήλθαν σε 54.068.816 ευρώ και τα έξοδα σε 46.295.150 ευρώ. Τα νούμερα αυτά τόνισε ότι δεν επιδέχονται αμφισβήτησης και υπογράμμισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός της επίτευξης τόσο μεγάλου χρηματικού υπολοίπου, δεδομένης της ιδιαίτερα μεγάλης δαπάνης την οποία επιβαρύνεται ο Δήμος για τη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και της μεγάλης περικοπής των πόρων της αυτοδιοίκησης.
Ο δήμαρχος χαρακτήρισε εξόχως σημαντικό το ύψος του χρηματικού υπολοίπου, σημειώνοντας ότι στο άμεσο μέλλον τα ελλείμματα των Δήμων δεν θα τα καλύπτει το κράτος αλλά οι ίδιοι οι Δήμοι, δηλαδή οι δημότες τους με την αύξηση της φορολογίας.
Κατά τα άλλα ο Παύλος Μπουζιάνης διευκρίνισε ότι ποσό 1.000.000 ευρώ περίπου, από το χρηματικό υπόλοιπο των 7.773.665 ευρώ, είναι χρήματα που το αμέσως προσεχές διάστημα θα κατατεθούν στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, καθώς προέρχονται από τις πιστώσεις για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Άρα, επεσήμανε ότι το πραγματικό χρηματικό υπόλοιπο ανέρχεται στα 6.670.000 ευρώ περίπου, που και πάλι όμως είναι ποσό πολύ μεγαλύτερο από τα 4.290.000 ευρώ που προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2013.
Τέλος, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών επεσήμανε ότι οι επαγγελματίες μέχρι το τέλος του 2013 είχαν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους προς το Δήμο, ενώ έχει ξεκινήσει ήδη η διαδικασία ενημέρωσης των επαγγελματιών για τις οικονομικές τους υποχρεώσεις για το νέο έτος.
Στ.Μ.