Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014 18:53

Αυλαία με «Ομορφιές και δυσκολίες»

Ο Δημήτρης Τσίγγανος στο "Ομορφιές και Δυσκολίες" Ο Δημήτρης Τσίγγανος στο "Ομορφιές και Δυσκολίες"

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Πέφτει την Τετάρτη το βράδυ η αυλαία για το Πανόραμα Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας «Τεκμηρίωσις», που στην πρώτη, πιλοτική του διοργάνωση αγκαλιάστηκε και υποστηρίχθηκε θερμά από το κοινό της πόλης. Η τελευταία μέρα του 1ου Πανοράματος είναι αφιερωμένη στο γαστρονομικό ντοκιμαντέρ...

και οι προβολές ξεκινούν από τις 9.00 το πρωί με το «Seeds of hope» του Γιώργου Γκιούλη. Συνολικά στο αφιέρωμα θα προβληθούν 9 ταινίες, μεταξύ των οποίων οι «Taste The Waste» του Valentin Thurn, «Slow Food Story» του Stefano Sarco, «Food for love» της Μαριάννας Οικονόμου. 
Μετά από μια γεμάτη εβδομάδα προβολών με πάνω από 70 ταινίες, το Πανόραμα θα κλείσει στις 9.00 μ.μ. με την προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ «Ομορφιές και δυσκολίες» του Κίμωνα Τσακίρη. Μια ταινία για τον Δημήτρη Τσίγγανο ή «Μίτσιγκαν» και το ιδιαίτερο αγρόκτημά του στην περιοχή μεταξύ Κυπαρισσίας και Φιλιατρών. 
Μια σχεδόν «υπαρξιακή» ταινία για την Ελλάδα της κρίσης, που σχετίζεται τόσο με τη θεματική της ημέρας, δηλαδή τη γαστρονομία, όσο και με τη Μεσσηνία: «Ο Δημήτρης Τσίγγανος (γνωστός και ως “Μίτσιγκαν”) είναι ένας Έλληνας “καουμπόι”, ιδιοκτήτης μιας από τις μεγαλύτερες φάρμες στη Μεσσηνία, με την ονομασία “Ομορφιές και Δυσκολίες”. Ο Μίτσιγκαν λέει ότι αυτό είναι και το μότο του στη ζωή, μέχρι που φτάνει η στιγμή να το επιβεβαιώσει στη πράξη. Στην αρχή όλα δείχνουν να πηγαίνουν καλά, μέχρι που η οικονομική αλλά και η προσωπική κρίση που αντιμετωπίζει, τον κάνουν να αμφισβητήσει τη μέχρι τώρα πορεία του στη ζωή και να ξεκινήσει ένα ταξίδι για να συναντήσει παλιούς φίλους αλλά και άγνωστους ανθρώπους. Στην πορεία του αυτή, συλλέγει ιστορίες με Ομορφιές και Δυσκολίες από μια χώρα που δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια». 
Μετά την προβολή θα ακολουθήσει δεξίωση στο φουαγιέ του Εργατικού Κέντρου. Η Βίκυ Κουμάντου, εκ των συντελεστών του “Food for love” και αρθρογράφος του BΗΜΑ Gourmet, η οποία θα παραβρεθεί στην προβολή του ντοκιμαντέρ, και ο Γαστροναύτης - Παναγιώτης Παπανικολόπουλος, θα ετοιμάσουν τον μπουφέ της βραδιάς με νόστιμες συνταγές, βασισμένες σε μεσσηνιακά προϊόντα, τα οποία είναι φιλική προσφορά του “Τhe meatshop” (κ. Κουταβάς). 
Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας, είσοδος ελεύθερη.