Παρασκευή, 07 Φεβρουαρίου 2014 15:37

Κάλεσμα Μπρεδήμα στο μνημόσυνο για τους εκτελεσθέντες Καλαματιανούς από τους Γερμανούς

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΩΙ
«Να τιμήσουμε τους ηρωικούς νεκρούς που θυσιάστηκαν για να μας χαρίσουν το πολύτιμο αγαθό της Ελευθερίας», καλεί ο Θόδωρος Μπρεδήμας, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας και απευθύνει προσκλητήριο για το μνημόσυνο που θα γίνει την Κυριακή,…

…προς τιμήν των εκτελεσθέντων από τους Γερμανούς, στις 8 Φεβρουαρίου 1944.
Όπως σημειώνει, «Με τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την εκτέλεση των πολυάριθμων συμπατριωτών μας από τα γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής στις 8-2-1944, στο 9o Σύνταγμα Καλαμάτας θεωρούμε καθήκον μας να αποτίσουμε φόρο τιμής στη μνήμη τους.
Καλούμε τους συμπολίτες μας να παραστούν στο πάνδημο μνημόσυνο που θα τελεσθεί την ερχόμενη Κυριακή  και ώρα 10.30 π. μ. στο Νεκροταφείο Καλαμάτας για να τιμήσουμε τους ηρωικούς  νεκρούς που θυσιάστηκαν για να μας χαρίσουν το πολύτιμο αγαθό της Ελευθερίας. Και ταυτόχρονα να βροντοφωνάξουμε ένα ηχηρό ΟΧΙ κατά πάσης φασιστικής επιβουλής που στρέφεται κατά των πανανθρώπινων ιδανικών της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.
Παράλληλα, θεωρούμε καθήκον μας να καταγγείλουμε τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας για την προσπάθεια υποβάθμισης της οφειλόμενης απόδοσης φόρου τιμής στη μνήμη τους με την άρνησή της να τελεσθεί ειδική εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη τους, όπως κατ’ επανάληψιν ζήτησαν οι παρατάξεις της μειοψηφίας σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
Επίσης, δηλώνουμε ότι δεν θα παύσουμε να αγωνιζόμαστε για την ανέγερση μεγαλόπρεπου μνημείου στο Τόπο της εκτέλεσής τους (χώρο πρώην 9ου Συντάγματος) παρά την παρελκυστική τακτική και τα εμπόδια που παρεμβάλλονται, και δεν θα είναι μακριά η μέρα που θα πραγματοποιηθεί η ανέγερσή του.
Τέλος, ως ελάχιστο δείγμα τιμής και ευγνωμοσύνης προς τους πολυάριθμους ηρωικούς νεκρούς, θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, παραθέτουμε το παρακάτω απόσπασμα του αλησμόνητου δημοσιογράφου Νίκου Καράμπελα, που αναφέρεται στο συνοπτικό χρονικό της εκτέλεσής τους
«Από τους χιτλερικούς Γερμανούς στο 9ο Σύνταγμα Καλαμάτας στις 8.2. 1944. Το κακούργημα αυτό αποκαλύφθηκε τυχαία μετά την απελευθέρωση τέλη Μαΐου 1945, όταν στην ακρογιαλιά — κοντά στα Δημοτικά Σφαγεία — μερικά σκυλιά του παρακειμένου συνοικισμού οσφράνθηκαν σάρκες κι αφού έσκαψαν με τα πόδια τους, ξεσκέπασαν ανθρώπινα μέλη. Κατάπληξη, οργή και μίσος προκάλεσε το ομαδικό αυτό έγκλημα των χιτλερικών, όταν συνεργείο ξέθαψε και συγκέντρωσε τα πτώματα των πατριωτών, γιατί οι πράκτορες και συνεργάτες των κατακτητών είχαν έντεχνα διαδώσει ότι οι εκτελεσθέντες είχαν δήθεν μεταφερθεί στη Γερμανία, για να εργασθούν σε εργοστάσια. Ο ακριβής αριθμός των πατριωτών που εκτελέσθηκαν στις 8.2.44 ακόμη και σήμερα είναι άγνωστος. Όλοι τους σχεδόν είχαν συλληφθεί σε μπλόκο στην αγορά της Καλαμάτας …».