Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2014 14:45

Μαθήματα ίσως και τη Μεγάλη (και όχι την Καθαρή) Δευτέρα λόγω των καταλήψεων

Μαθήματα ίσως και τη Μεγάλη (και όχι την Καθαρή) Δευτέρα λόγω των καταλήψεων

ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ
Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να λειτουργήσουν και τη Μεγάλη Δευτέρα* τα σχολεία της Καλαμάτας που τέθηκαν υπό κατάληψη κατά την έναρξη του σχολικού έτους, ενώ στους καταληψίες μαθητές έχουν μπει απουσίες…

Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, Γιάννης Πλατάρος, σε δηλώσεις του στο «KalamataJournal» τόνισε ότι ο νέος νόμος επιβάλλει την αναπλήρωση των μαθημάτων που δεν έγιναν λόγω κατάληψης, με λειτουργία των σχολείων τη Μεγάλη Εβδομάδα, όταν πρόκειται για κατάληψη που διάρκεσε μέχρι τρεις ημέρες, καθώς και σε άλλες σχολικές αργίες.
Πρόσθεσε ωστόσο ότι με την απόφασή του, την περίοδο των καταλήψεων, να μεταφερθεί η λειτουργία των σχολείων που τελούσαν υπό κατάληψη σε άλλα «ελεύθερα» σχολικά κτήρια, ώστε να μην χαθούν τα μαθήματα, έχει αποτραπεί η πιθανότατα να κληθούν οι μαθητές να κάνουν μαθήματα τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Επιπλέον όμως σημείωσε ότι είναι στην αρμοδιότητα του περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης να αποφασίσει την αναπλήρωση των μαθημάτων με τη λειτουργία των σχολείων σε κάποια σχολική αργία και έτσι δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν μαθήματα, για τα σχολεία που ήταν σε κατάληψη πάνω από τρεις ημέρες, τη Μεγάλη Δευτέρα.
Σε ό,τι αφορά τις απουσίες, σημείωσε ότι πράγματι πήραν απουσίες οι καταληψίες, πρόσθεσε όμως ότι εάν κινδυνεύει να μείνει κάποιος μαθητής στην ίδια τάξη χάρη στις συγκεκριμένες και μόνο απουσίες τότε η κάθε σχολική μονάδα προφανώς θα εξετάσει βαθύτερα το ζήτημα.

ΣΥΡΙΖΑ
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο ζήτημα και όχι μόνο τέθηκε στη συνάντηση που είχαν στην Τρίπολη με τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης, Πέτρο Μισθό, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος και Κώστας Ζαχαριάς. Όπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, «στη συνάντηση με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης κ. Πέτρο Μισθό ενημερώθηκαν (οι δύο βουλευτές) για τα προβλήματα και τις ελλείψεις που υπάρχουν στις μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Σε σχέση με πειθαρχικά ζητήματα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν στο Διευθυντή Εκπαίδευσης, ότι:
α)  Θεωρούν άδικη, και απαράδεκτη τη δίωξη της δασκάλας Ελισάβετ Παπαδοπούλου, προέδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μολάων "Γιάννης Ρίτσος" και αιρετής εκπροσώπου των εκπαιδευτικών στο ΠΥΣΠΕ Λακωνίας, για ενέργειες που ανάγονται στη συνδικαλιστική της δράση. Η δίωξη αυτή πρέπει άμεσα να σταματήσει.
β)  Θεωρούν αντιπαιδαγωγική και εκδικητική την πολιτική καταλογισμού απουσιών στους μαθητές που τα σχολεία τους ήταν σε κατάληψη το φθινόπωρο του 2013, επειδή αυτό συμβαίνει μόνο στις σχολικές μονάδες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όταν μάλιστα οι συνθήκες κατάληψης, απεργίας των καθηγητών, αλλαγής ωραρίου και έδρας διδασκαλίας δημιούργησαν κλίμα έλλειψης συντονισμού στα σχολεία.
Ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι τα σχολεία είναι χώροι εκπαίδευσης και ελευθερίας. Η φίμωση μαθητών και καθηγητών δεν θα περάσει».
Στ.Μ.

*Στην αρχική ανάρτηση του ρεπορτάζ γράψαμε ότι η αναπλήρωση των μαθημάτων στα σχολεία όπου έγιναν πολυήμερες καταλήψεις ενδέχεται να γίνει την Καθαρά Δευτέρα, όμως το σωστό είναι τη Μεγάλη Δευτέρα