Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014 14:43

Καθολική συμμετοχή των φαρμακοποιών στην απεργία που συνεχίζεται την Τρίτη

Κώστας Δημητρόπουλος, Νικόλαος Ματθιόπουλος, Σωτήρης Αργυρόπουλος και Βασίλης Χάντζος Κώστας Δημητρόπουλος, Νικόλαος Ματθιόπουλος, Σωτήρης Αργυρόπουλος και Βασίλης Χάντζος

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Τα νέα μέτρα που έρχονται σε βάρος των φαρμακείων δεν στρέφονται μόνο ενάντια στους φαρμακοποιούς αλλά κυρίως θα πλήξουν την κοινωνία, γιατί τελικά τα φάρμακα θα γίνουν πιο ακριβά. Αυτό τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν πριν από λίγο οι εκπρόσωποι του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας…

Ο πρόεδρος του Συλλόγου, Σωτήρης Αργυρόπουλος, σημείωσε ότι η απεργία των φαρμακοποιών σε όλη τη χώρα έχει 100% επιτυχία και θα συνεχιστεί και αύριο, ενώ για τις κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος θα αποφασίσει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.
Τα νέα μέτρα, σημείωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου, υποδεικνύονται σε έκθεση του ΟΟΣΑ, την οποία ζήτησε το υπουργείο Ανάπτυξης κατά παραγγελία της τρόικας. Όπως επεσήμανε, η έκθεση προβλέπει την πώληση φαρμάκων σε Σούπερ Μάρκετ, κάτι που ο κ. Αργυρόπουλος άφησε να εννοηθεί ότι είναι επικίνδυνο, γιατί, όπως είπε, τα φάρμακα δεν είναι οποιοδήποτε προϊόν αλλά έχουν παρενέργειες, είτε πρόκειται για συνταγογραφούμενα είτε όχι. Πρόσθεσε δε ότι το επιχείρημα είναι πως με την είσοδο των φαρμάκων στα Σούπερ Μάρκετ αυτά θα γίνουν πιο φθηνά, κάτι που υπογράμμισε ότι είναι αναληθές και έφερε ως παράδειγμα ανατολικές χώρες της Ευρώπης, όπου εφαρμόστηκε το ίδιο μέτρο και τελικά οι τιμές των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων τριπλασιάστηκαν.
Επίσης ο πρόεδρος του Συλλόγου είπε ότι στα μέτρα προβλέπεται και η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων, κάτι που δεν θα μπορέσει να αντέξει ο κλάδος, λόγω κόστους.
Ακόμη στα νέα μέτρα είναι η κατάργηση του ιδιοκτησιακού των φαρμακείων και η πλήρης κατάργηση των χωροταξικών και πληθυσμιακών κριτηρίων για την ίδρυση φαρμακείου. Με τα μέτρα αυτά, τόνισε ο κ. Αργυρόπουλος, πολλά φαρμακεία θα αναγκαστούν να κλείσουν προς όφελος των ομίλων που θα δημιουργήσουν καινούργια φαρμακεία.
Προτείνεται επίσης η περαιτέρω μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών, κάτι που ο κ. Αργυρόπουλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση προς το παρόν αποκλείει. Σχολίασε ωστόσο ότι μέχρι τώρα οι φαρμακοποιοί έχουν υποστεί 13 μειώσεις τιμών φαρμάκων, η τελευταία μόλις σήμερα, ύψους 10%, που σημαίνει ότι το στοκ που έχουν τα φαρμακεία θα πρέπει να το πωλήσουν φθηνότερα απ’ ότι κόστιζε όταν το προμηθεύτηκαν.
Ο γραμματέας του Συλλόγου, Νικόλαος Ματθιόπουλος, σημείωσε ότι σε κανένα κράτος της Ευρώπης δεν ισχύουν αυτά τα μέτρα στα φαρμακεία. Όπως τόνισε, οι φαρμακοποιοί είναι από τους κλάδους που έχουν εισφέρει σε πολύ μεγάλο ποσοστό στην εθνική οικονομία με τα μέτρα της δραστικής ουσίας, των γενοσήμων, του χαρατσιού του ενός ευρώ, της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης, της αύξησης της συμμετοχής των ασφαλισμένων κ.ά Υπογράμμισε ωστόσο ότι τα φαρμακεία, με τη στήριξη και την εμπιστοσύνη των πολιτών, θα καταφέρουν να ματαιώσουν αυτά τα σχέδια της τρόικας.
Ο Βασίλης Χάντζος, μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Συλλόγου, εξήγησε ότι τα χωροταξικά και πληθυσμιακά κριτήρια είναι υπέρ της εξυπηρέτησης της κοινωνίας και δεν αποτελούν συντεχνιακές κατακτήσεις, γιατί χωρίς αυτά οι όμιλοι θα ανοίξουν φαρμακεία όπου θέλουν, θα προκαλέσουν το κλείσιμο των μικρών φαρμακείων, ιδίως σε περιοχές που δεν είναι πυκνοκατοικημένες και στη συνέχεια θα επιτύχουν την αύξηση των τιμών των φαρμάκων, σε βάρος των ασφαλισμένων και γενικά των πολιτών.
Σημειώνεται ότι μαζί με τα φαρμακεία είναι κλειστές και οι αποθήκες, πάντα στο πλαίσιο της απεργίας των φαρμακοποιών.
Στ.Μ.